Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

OLED-tv'er [STORTEST]: Store tv-skærme til storslåede sejre

Årets sportsbegivenheder skal nydes fra sofaen. Det er derfor med at have udstyret i orden. Her tester vi fire store OLED-tv’er – og et special-tv –, for at afgøre, hvilket der bedst transporterer sportsstemningen helt ind i stuen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvordan sommerens sportsbegivenheder falder ud - hvem der løber med guldet, og hvem der vender tomhændet hjem, det ved ingen.

Hvad vi dog med ret stor sikkerhed kan forudsige allerede nu er, at mange flere vil se begivenhederne hjemme foran skærmen end i tidligere år. De begivenheder, der bliver gennemført, bliver det med begrænset publikum fysisk til stede på tilskuerpladserne. Resten må nøjes med en plads på sofarækken derhjemme. 

For at få fuld fornøjelse af begivenhederne er det således med at have udstyret i orden. En intens sportssommer, endda med et spændende EM delvist i Danmark, kan ikke være bedre anledning til at opgradere hjemmebiografen med en ny stor skærm.

Her tester vi fire OLED-tv’er på 65” (plus et special-tv), der kan få sportsstemningen helt ind i stuen.

Kan optimeres til sport

Tidligere ville OLED ikke have været et oplagt valg til dette formål. Men der er sket meget med både lysstyrke og hastighed. Derfor er de nyeste OLED-modeller faktisk enormt godt gearet til sport. 

Mange modeller kommer med en særlig sportstilstand som optimerer billedet til den ideelle gengivelse af sport. Nogle kan endda gøre det samme med lyden, således at du får fornemmelsen af et stort stadion.  

[su_spoiler title="5 stærke tips før du køber tv til sport" open="no" style="fancy" icon="arrow" anchor="anker" class="spoiler"]
1 Rigeligt med lys

Megen sport bliver sendt i dagtimerne. Lysstyrken på dit tv betyder derfor noget. OLED-tv har traditionelt ikke været så stærke på den front, men de nyeste står ikke tilbage for de traditionelt mere lysstærke LED-modeller. Kig eventuelt efter, hvor mange nits tv’et kan levere. Det skal gerne over 800-900 nits, for at billedet står tydeligt i dagslys.

2 Få lydoplevelsen med

Lyden er halvdelen af oplevelsen, så det er vigtigt, at kvaliteten af lyden følger nogenlunde med billedet. Måske har du i forvejen et godt surroundanlæg eller en soundbar. I det tilfælde behøver du ikke tænke så meget over lyden i tv’et. Har du ikke det, så kan du overveje, om du skal købe et tv med et godt lydsystem indbygget. Lydkvaliteten fra indbyggede højttalere kan være imponerende i dag, især hvis der er tale om Dolby Atmos-højttalere, som er i stand til at skabe en fornemmelse af, at lyden bevæger sig ud i hele rummet.

3 De rette kilder

Der sælges stort set ingen tv’er i dag, som ikke har 4K-opløsning. 120 fps opdateringshastighed er også almindeligt, i hvert fald i den klasse vi tester her. Din største bekymring må således være at finde kilder, der rent faktisk kan udnytte den høje billedkvalitetet. Glem kabel-tv; her må du på nettet og finde de rette streamingtjenester. Det kan være en fordel at tv’et har adgang til tjenesterne via indbyggede apps, da du ellers må streame fra din mobil eller eksterne tv-bokse, og så er det ikke sikkert, at du kan overføre den fulde kvalitet til tv’et.

4 Styr på bevægelserne

I sport går det hurtigt. Det mest afgørende for at sport ser godt ud på tv’et, er derfor, at skærmen er i stand til at håndtere hurtige bevægelser på flot og flydende vis uden hakken og sløring. Her anvender producenterne forskellige teknikker, der ofte får lov at udfolde sig for fuld blæs i de specialoptimerede sportstilstande, som kan vælges på mange modeller. Undersøg, hvilke teknologier der anvendes, og få om muligt en demo af tv’et i en butik, hvor du kan se, hvor godt det fungerer.

5 Overvej størrelsen

Sport gør sig godt i stort format. Her tester vi 65”, som er vores foretrukne størrelse. Størrelsen egner sig godt til de fleste stuer. Til mindre rum kan denne størrelse dog være for voldsom. Især hvis du ser sport fra en kilde, som ikke er i særlig høj opløsning. Så bliver billedet nemlig let pixeleret på en stor skærm. Skærmstørrelsen har da også en del at sige i forhold til prisen, især når vi har at gøre med OLED-tv’er. Blot en reduktion på 10 tommer kan give en betydelig forskel på mange tusind kroner. De modeller, vi tester her, fås også i andre størrelser, både større og mindre, så hvis du har set dig lun på en af dem, men den ikke passer i dit budget, er det muligt, at en anden størrelse vil gøre det.

[/su_spoiler]
Du vil dog næppe kun bruge dit tv til sport, så vi kigger selvsagt også på, hvordan tv’ene klarer sig, når det gælder film, serier og ikke mindst gaming, hvor man ser et markant stigende fokus fra producenterne. 

Spillekonsollerne er efterhånden det eneste, der for alvor kan presse de teknikstærke skærme, som ikke bare tilbyder høj opløsning, men også hurtige opdateringshastigheder.

Aktuelle butikspriser

De fire tv, vi tester her, hører til i den dyrere ende af markedet. Et par af dem er helt nye, mens et par har været ude nogen tid. 

For at sammenligningen bliver fair, tager vi udgangspunkt i de aktuelle butikspriser – ikke de vejledende lanceringspriser, som for de ældre modeller ikke længere giver et retvisende billede af, hvor de hører til på prisskalaen.