Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony Bravia XR A80J: Flot OLED-kvalitet til fornuftig pris

Her får du et stort, stilrent OLED-tv med nem betjening til en pris, der er til at betale<span class="Apple-converted-space"> </span>.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

OLED-tv’er er normalt temmelig pebrede, især når vi er oppe i store skærmstørrelser, som dem vi tester her. A80J befinder sig dog i et relativt overkommeligt prisleje, endda uden der er gået nævne-værdigt på kompromis med kvaliteten.

Det er et nydeligt tv. Simpelt og stilrent. En slank skærm med en tynd metalkant i bunden. Bagpå er en bastant klods med lyd, elektronik og tilslutninger, men den ser du ikke, når tv’et er installeret i stuen. 

Opsætningen er næsten ligeså nem som med Panasonic-tv’et. To fødder føres op i dertil indrettede huller i bunden, og så står tv’et klippestabilt (husk dog skruerne, hvis du vil flytte på tv’et).

At få brugersytemet op at køre er næsten ligeså let. A80J anvender Android TV. Har du i forvejen en smartphone med Android, kan du lade tv’et overtage Wi-Fi-indstillinger mm. Så er du i gang på ganske få minutter.

Masser af apps

Android TV er overskue-ligt og giver adgang til en stor mængde apps. Du navigerer nemt med den medfølgende fjernbetjening, dog føles brugerfladen en anelse sløvere end de øvrige i testen. Ofte oplever man en lille forsinkelse i reaktionen, når man navigerer eller indtaster tekst.

Indbygget Chromecast gør det nemt at sende indhold direkte fra en smartphone uanset mærke. Tv’et har endda AirPlay 2 og HomeKit, så Apple-brugere får ekstra nemt ved at streame indhold og integrere tv’et i deres smart home.

Flot billede, spinkel lyd

Billedet har den kvalitet, man forventer af et OLED-tv. Stor kontrast, stærke farver og gode betragtningsvinkler. Lysstyrken er også rigtig fin. 

Der er et fornuftigt udvalg af billedindstillinger. Netflix Calibrated sikrer, at indhold fra Netflix vises optimalt, mens Imax Enhanced gør det samme med indhold remastereret til dette format. Det er fint, men vi havde hellere set understøttelse af filmmaker mode – en bredere standard, som har stor tilslutning i branchen. Det er ikke desto mindre et glimrende tv til film og serier.

En dedikeret sportstilstand er der ikke, men den, som hedder ”kraftig”, kommer derhenad.  Dog er lys og farver her så opskruet, at det hele bliver lidt udtværet. 

Lyden frembringes af Sonys særlige teknologi Acoustic Surface+, der bruger skærmen som højttaler, kombineret med en dedikeret subwoofer. Rum- og detaljefornemmelsen er god, men der er ikke megen bund. 

Testredaktøren mener:

”Det er et stærkt testfelt. Takket være OLED-teknologien, som for hver pixel har en separat diode, er der fantastisk kontrol over kontrast og farver. Det er i de fine detaljer, forskellene ligger: lysstyrke, billedbehandling, understøttelse af HDR-teknologier mm. Og så lyden. Det er faktisk her, den største forskel er. ” 

– Rasmus Elm Rasmussen