Home » Router » Mobilroutere [STORTEST]: Bring dit eget Wi-Fi
Mobilroutere [STORTEST]: Bring dit eget Wi-Fi

Mobilroutere [STORTEST]: Bring dit eget Wi-Fi

Share

En mobilrouter kan være rar at have i rejsetasken og er nærmest uundværlig på camping- og bådferie. Og med den igangværende udbygning af Danmarks mobilnet kan sådan et hotspot mange steder levere en bedre internetforbindelse end et coax- eller fiberkabel i jorden

Kabelklipper – direkte oversat fra det amerikanske udtryk cable cutter – står i dag ikke blot for elektrikerværktøj, men også for folk, som af forskellige grunde dropper deres kabelforbundne telefoner og medieabonne-menter.

Hvad skal man i 2018 med en fastnettelefon eller en stor tv-pakke, når en smartphone kan så meget mere, og man nemt kan streame tv-indhold, når og hvor det passer én?

Masser af data

For en telegigant som TDC, der mister tele- og tv-kunder i et ubehageligt tempo, er det i det mindste et lyspunkt, at deres kunders dataforbrug vokser eksplosivt – og ser ud til at ville fortsætte den vej i en overskuelig fremtid.
Derfor investerer TDC og andre store udbydere megasummer i bedre bredbånd. I mange tæt bebyggede områder kan man nu tilbyde kablet bredbånd med gigabit-kapacitet, og der bliver også løbende skruet op for de mobile dataforbindelser.

Se også:  Routere [STORTEST]: Sæt turbo på dit Wi-Fi-netværk

Aktuelt arbejder Energistyrelsen med en såkaldt frekvensauktion, hvor operatører kan byde på tilladelser i frekvensbåndene 700 MHz, 900 MHz og 2,3 GHz. Ud over penge skal kandidaterne også garantere downloadhastigheder på minimum 30 Mbps eller 50 Mbps i selv meget tyndt befolkede områder.

Og det er kun begyndelsen. 100 Mbps og 300 Mbps er allerede inden for rækkevidde, og kapløbet slutter ikke her. Huawei Mate 10 Pro-smartphonen, som blev lanceret i efteråret 2017, understøtter LTE Kategori 18, der tillader hastigheder helt op til 1,2 Gbps. Bevares, der mangler lige lidt infrastruktur, men trenden er god nok – og til at få øje på.

Se også:  Den stille revolution af hjemmenetværket – Wi-Fi 6E

Vi danskere kan altså se frem til mobildækning i global mesterklasse. Det kan betyde, at teleselskaberne nogle steder vil flytte fokus fra kabler til sendemaster, fordi det er billigere at dække eksempelvis et landbrugsområde fra en central mast end at trække kilometervis af kabel ud til fritliggende ejendomme.

Mobildækningen er mange steder i Danmark ved at være så god, at man kan klippe teleselskabets internetkabel og erstatte modemet med et hotspot.

Nyt ord: MiFi

Enhver smartphone har en funktionalitet, der gør, at den kan fungere som mobilrouter eller hotspot. Denne feature kaldes typisk ”Hotspot og internetdeling”. Som udgangspunkt fungerer den via et USB-kabel eller Bluetooth, men mange, mere avancerede smartphones kommer med et bærbart hotspot på bundkortet. Vores Xperia XZ1 Compact og Huawei P10 rapporterer begge, at de tilbyder HTC Portable Hotspot 3B2C.

En smartphone er fin, hvis man er alene på et sted uden Wi-Fi og lige har brug for en midlertidig internetforbindelse til sin bærbare. Ellers foretrækker vi en selvstændig enhed som en mobilrouter, der kan servicere en hel familie af bredbåndshungrende mennesker.

Mobilmastodonten Novatel har registreret ordet ”MiFi” som varemærke for sine mobile routerprodukter. ”MiFi” kan – lidt ulogisk – oversættes ved ”Mobile Wi-Fi”, og vi kan mærke, at udtrykket så småt er på vej ind i sproget.

Og hvis man undrer sig over, at produktet ikke kom til at hedde ”MoFi”, kan en forklaring være, at det amerikanske pladeselskab Mobile Fidelity i mange år har brugt forkortelsen – og uden tvivl forsynet den med en advokatsikker beskyttelse, som man har for vane på de kanter.

Bliver ”MiFi” det nye ord for mobilrouter eller hotspot? Novatel tror det, men udtrykket har foreløbig primært vundet indpas i den engelsktalende del af verden.

TAGS
hotspot
mobilthotspot
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S