Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear AirCard 790 Mobile Hotspot: Testens bedste skærm

App- og/eller web-betjening er udmærket, men god, gammeldags nærbetje-ning er heller ikke at foragte. Som det eneste hotspot i testen har AC790 en stor, overskuelig touchskærm.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

AirCard 790 er endnu et hotspot, som har været på markedet i et par år, men absolut ikke virker oldnordisk – nærmere tværtimod. Denne enhed har alt, hvad man kan forvente af en mobilrouter – og lidt til. Eksempelvis kan den fungere som powerbank (adapterkabel medfølger) for en trængende smartphone, og man kan selv bestemme, hvor stor strømtransfusionen skal være.

Den har også en flytilstand, så man kan tanke smartphonen op, mens man flyver. Et separat gæstenetværk er vi heller ikke vant til at se på et hotspot. Til gengæld er der intet slot til et SD-kort.

Men først og fremmest er der en – i denne produktkategori – kæmpestor touchskærm på 2,4”, som er så alsidig og nem at bruge, at det næsten ikke er umagen værd at downloade Netgears ellers udmærkede app.

Nogle af de mere langhårede funktioner som videresendelse og MAC-adresseblokering kræver app- eller web-betjening, men selv hvis man vil have et mere personligt SSID end ”NTGR_5CA4”, kan det klares med touchskærmens virtuelle tastatur. På samme måde kan man få sin egen adgangskode, men da den som udgangspunkt står på skærmen, behøver man ikke memo-teknik for at huske den.

Antennetilslutninger

Her på adressen er mobilsignalet fra CBB tilstrækkeligt til at tænde samtlige signalstyrke-streger og 4G-ikonet på AC790. Vi har også prøvet hotspottet ved Vestkysten, hvor der kan være længere til mobil-masterne, og der er kun liv i et par af stregerne. Så kan det hjælpe at bruge de ekstra bøsninger og tilslutte en ekstern antenne.

Måleresultater for mobile hotspots

Som nævnt i indledningen har vi testet de mobile hotspots ved hjælp af programmet Speedtest. Hotspottenes rækkevidde bestemmer vi ved at måle hastigheden på fire forskellige positioner i huset – med to forskellige smartphones – og notere alle resultaterne i en tabel.

De fire positioner er:

1. Kontor – én etageadskillelse mellem smartphone og hotspot, ca. 2,5 m afstand i luftlinje.

2. Køkken – ”øjenkontakt” mellem smartphone og hotspot, ca. 4 m afstand.

3. Tv-stue – én mur mellem smartphone og hotspot, ca. 5 m afstand i luftlinje.

4. Første sal – én mur og én etageadskillelse mellem smartphone og hotspot, ca. 6 m afstand i luftlinje.

Denne enkle måleteknik, som enhver læser selv kan bruge i sit eget miljø, giver efter vores erfaring et realistisk indtryk af, hvordan et hotspot performer i praksis med mobile klienter.