Stortest: Billige trådløse stereohøjttalere

Stortest: Billige trådløse stereohøjttalere

Share

Streamingbølgen har hældt en masse monohøjttalere ud over de danske hjem. Men skal du lytte seriøst, skal det da være i stereo. Her tester vi en håndfuld af de billigste trådløse stereo-højttalersæt på markedet og finder fornyet glæde ved musikken

Du har adgang til millioner af musiknumre på nettets mange tjenester, og du kan nemt overføre dem til en højttaler ved hjælp af en mobil enhed og en app eller to. Sådan en højttaler står der efterhånden i mange hjem i Danmark, men oftest er der tale om en monomodel, som slet ikke kan levere den dybde i musikoplevelsen, som seriøs lytning kræver. Monohøjttalere er gode til baggrundsmusik, men hvis du virkelig skal have musikken helt ind i sjælen, så skal der stereohøjttalere til, som kan skabe et stort klangrum af toner.

Bedre lyd med stereo
En del monohøjttalere kan parres som et stereosæt, og det er ikke en dårlig idé at købe højttaler nummer to. Men endnu bedre er det selvfølgelig at købe et ægte stereosæt af den type, vi tester her. For dermed kan du høre musikken, som den er tiltænkt fra kunstneren. Du får et stereoperspektiv, så du kan opleve, hvor musikerne er placeret i forhold til hinanden, og selvom mange indspilninger er foretaget i et studie og dermed er skabt med en form for kunstig stereo, så giver det altså en god effekt alligevel.

Se også:  Test: Testens sværvægter

Hvis musikken er i stereo, bliver den ofte også mere åben og artikuleret. Når en guitar kun gengives i for eksempel højre kanal, giver det mere overskud i venstre kanal, som ikke skal gengive guitaren. Det er lidt nørdet, men det er lidt som kun at sætte den ene hovedtelefonkop for øret. Lydoplevelsen bliver tydeligt mere ”flad” og endimensionel.
Sætter du dig foran et sæt stereohøjttalere – i midten og nogle meter væk – vil du opleve et lydbillede, der er langt mere levende og engagerende, end hvis du for eksempel lytter til to højttalere i mono. Går du rundt i rummet vil du også tydeligt kunne fornemme stereovirkningen.

Flere kommer til
Der er ikke så mange trådløse højttalersæt, der kan spille stereo. Men det ændrer sig sikkert snart. Det kræver nemlig ofte kun en opdatering af den app, der styrer højttaleren. Et godt eksempel er Sonos’ produkter, der ikke altid har kunnet spille som stereosæt. Nu kan du streame et stereosignal til stort set alle producentens højttalere. På den måde kan du starte med én højttaler og senere tilkøbe en ekstra – og få stereo.

Se også:  Test: Billig genvej til fornuftig lyd

Her er det dog meget vigtigt, at du køber to identiske højttalere. Du kan i teorien godt sætte en lille og større højttaler sammen, men lydbilledet vil blive meget rodet. Du vil også opleve, at den ene højttaler spiller højere end den anden, og selvom du kan justere niveauer individuelt, bliver det aldrig rigtigt godt.

Del denne