Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Z Flip3: Fremragende foldemobil til fornuftig pris

Den er billigere, bedre og mere veldesignet end nogen foldbar mobil vi hidtil har set. Med Galaxy Z Flip3 er vi endelig klar til overgive os til en foldbar fremtid.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har du virkelig brug for en foldbar mobil? Er det egentlig ikke til mere besvær end gavn, at man skal gå og folde den hele tiden? Det er legitime spørgsmål, mange sikkert stiller sig selv, når de overvejer springet til denne type mobil. Men sagen er måske, at man bør anskue det lidt anderledes: Har du brug for en god smartphone, og kunne det egentlig ikke også være fedt, hvis den kunne foldes?

Først og fremmest en god mobil

Betegnelsen "foldbar mobil" og et navn som Galaxy Z Flip sætter folde-funktionen i fokus, men det er vigtigt at slå fast, at Galaxy Z Flip3 først og fremmest er en god smartphone.

Selvom du ikke folder den en eneste gang - og det kan du faktisk godt lade være med, selvom Z Flip3 så vil være et lidt besynderligt valg af mobil - er det grundlæggende en rigtig glimrende smartphone, der giver dig, hvad du forventer af en mobil i den bedste klasse. Den har lynhurtig skærm med Samsungs fineste teknologi. Et 120Hz Dynamic AMOLED 2X FHD+-display med 1200 nits lysstyrke og HDR10+ understøttelse.

Billedet er farvestærkt, kontrastrigt og flydende, du må blot vænne dig til et lille bump, der hvor folden er. Det er kun noget du mærker, ikke noget du nødvendigvis ser.

Dertil kommer en Snapdragon 888-processor, som giver dig ydelse på niveau med markedets bedste Android-mobiler. Vi oplevede lidt udsving i grafikkræfterne, da vi benckmarkede, men i praktisk brug, ved såvel lette hverdagsopgaver som gaming og videoredigering var oplevelsen intet andet end smidig.

Alt det basale er således i top, herunder også egenskaber som Wi-Fi 6, 5G-forbindelse, trådløs opladning, både den ene og den anden vej samt mere eller mindre alt hvad du ellers kan forvente en topmobil.

Foldbare fordele

Dertil kommer så muligheden for at folde, som du i princippet kan bruge eller lade være. Den giver dog en række fordele, som vi må erkende er svære ar undvære, når du har vænnet dig til dem. Selvfølgelig først og fremmest den, at du kan klappe mobilen sammen, så den fylder mindre. Der er således ikke den store risiko for, at den stikker op af lommen, hvis du har den i bukserne - den buler dog mere ud i sammenklappet tilstand, hvilket kan være knap så hensigtsmæssigt, hvis du bærer stramme jeans.

Skærmen beskyttes desuden, når mobilen er klappet sammen. Med Gorilla Glass Victus på ydersiden er det derfor ikke tvingende nødvendigt med et cover til mobilen. Glasbelægningen er dog ikke fuldstændig ridsesikker. Vi fik afsat en halvdyb ridse på vores testmodel.

Dertil kommer den måske mindre indlysende - men ikke mindre geniale egenskab - at mobilen kan stå af sig selv. I halvt udklappet tilstand fungerer den ene halvdel som en fod. Du kan derfor se YouTube, videochatte og mange andre ting uden at holde mobilen. Alle apps kan bruges i flextilstand, hvor indholdet kommer op i den øverste del, mens kontrolfunktioner, der passer til appen figurere i bunden. Er der eksempelvis tale om en musiktjenester, vil du få kontrolknapper til musikafspilning. I YouTube vil du få kommentarfelt her. Det giver en helt anden måde at bruge mobilen på.

En måde, der i særdeleshed kommer til sin ret, når du optager video. For her får du faktisk et videokamera med sin egen indbyggede tripod. Kameravisningen tilpasser sig, når du stiller mobilen bukket tilstand. Det der optages ser du øverst, mens kontrolknapperne er nederst.

Vender du mobilen om, så kameraet peger mod dig selv, er der endda mulighed for at du kan se dig selv på den lille frontskærm, mens der filmes. På den den måde fungerer den som et én-mands-videostudio, hvilket kan være en uundværlig feature for dem der skaber indhold til nettet.

Stærkere og lækrere

Samme muligheder tilbød forgængeren også. Med Galaxy Z Flip3 er der ikke desto mindre optimeret betydeligt. Designet er ikke kun slankere, lettere men også forstærket betydeligt med en ny type aluminium (Armor Aluminium), og så er det tilmed vandtæt. Du behøver ikke drage på dykkerferie for at få nytte af denne egenskab (mobilen tåler i øvrigt ikke saltvand). Vi fik uventet gavn af den et par gange under testen, hvor vi pludselig stod i et skybrud med mobilen i lommen.

Skærmen på fronten er desuden blevet større. Den er knap 2" og har et flot og skarpt OLED-billede med allways-on-funktionalitet. Her kan du ikke blot kan se notifikationer, beskeder og vejrinfo men også styre musik, sætte timere, se din kalender og andre ting. Der er også adgang til kameraet, så du kan tage selfies med bagsidens to kameraer, når mobilen er lukket. Med simple swipes kan du styre de nødvendige funktioner.

Rent æstetisk har man formået at lade disse designændringer smelte sammen på harmonisk og formfuldendt vis. I vores øjne fremstår Galaxy Z Flip3 faktisk som den mest tiltalende mobilenhed i nyere tid. Vi har en svaghed for cremefarve, og kombinationen af denne med den sorte skærm og matte sølvgrå ramme går rent ind her. Men mobilen fås også i mange andre farver, så der er lidt for enhver smag.

Det er dog heller ikke i denne omgang lykkes Samsung at lukke de to skærmdele helt tæt i sammenklappet tilstand. Der er et lidt luft imellem. Det gør, at der kan samles støv, så der nogle gange skal børstes fnuller af skærmen, når man åbner mobilen.

I modsætning til de fleste andre smartphones adskiller hovedskærmen sig desuden ved at have en smal ramme hele vejen rundt om. Det kan gøre det lidt sværere at swipe ude fra siderne, dog ikke i en grad så vi følte os generet af det.

Ikke uden svagheder

Den foldbare mobil er ikke helt uden svagheder. Sammenlignet med "almindelige" mobiler i samme prisklasse har Galaxy Z Flip3 et mindre batteri. 3.300 mAh er ikke alverden, men i og med at man klarer en del via den lille frontskærm, og derfor sjældnere bruger den strømslugende hovedskærm, er forbruget ikke nødvendigvis så stort. Vi klarede os fint igennem en dag på en opladning, men heller ikke meget mere. Optager du meget video eller spiller på mobilen, er du nødt til at have opladeren inden for rækkevidde.

Opladning sker heller ikke så hurtigt som vi er vant til i nyere topmobiler. 15W er maks, og det betyder at du må vente cirka halvanden time på en fuld opladning. Trådløs opladning sker ved 10W og omvendt trådløs opladning af eksempelvis ur og earbuds sker ved 4,5W.

Kameraet er heller ikke samme niveau som en almindelig mobil til samme pris. Mest i øjenfaldende manglen er fraværet af et telekamera. Mulighederne for at zoome uden tab af kvalitet er således begrænset. Der er "kun" to kameraer, men til gengæld to kameraer af ret fornuftig kvalitet. Et 12 MP hovedkamera med stor blænde og optisk billedstabilisering samt et 12 MP vidvinkelkamera med 123 graders synsfelt. Dertil er der mulighed for video i op til 4K, 30 fps samt adgang til Samsungs overdådige udvalg af fotofunktioner, ikke mindst "Tag ét", som med et enkelt klik giver dig en pallette af skud med forskellige effekter. Mobilens 10 MP selfiekamera er heller ikke ringe. Ikke desto mindre er vi på kameradelen et vist stykke fra den klasse vi kender fra de almindelige Samsung-mobiler i samme prisklasse.

Et attraktivt alternativ

Sammenlignet med sin forgænger er Galaxy Z Flip3 faldet betydeligt i pris. Den fås fra lidt over otte tusind kroner. Det betyder at den nu er på niveau med almindelige smartphones. Prisen er faktisk lavere end Samsungs flagskib i S21-serien, Galaxy S21 Ultra. Den svarer til Galaxy S21+, som befinder sig et niveau under.

Med en mobil som S21+ vil du få bedre kvalitet i kameraet, men ikke muligheden for at eksempelvis optage i tripod-tilstand eller bruge bagsidekameraet til selfies. Du vil få bedre batteri, men ikke mulighed for at folde mobilen og udnytte frontskærmen, med de muligheder den tilbyder.

Der er således fordele og ulemper i begge typer. Valget er ikke nødvendigvis ligetil. Og bare det i selv sig er faktisk lidt en sejr for Galaxy Z Flip-mobilen. For første gang står vi nemlig med en foldbar mobil, som både i design, teknik og pris udgør et reelt alternativ til den traditionelle smartphone. Personligt overvejer seriøst om ikke vores næste smartphones skal være foldbar.

Vejledende priser:

Galaxy Z Flip 3 (128 GB): 8199 kroner
Galaxy Z Flip 3 (256 GB): 8699 kroner

Dommen:

Kvalitetsindtryk: 6
Brugervenlighed: 5
Funktioner: 5
Ydelse: 5
Pris: 4
Samlet: 5