Stortest: Tag den gode lydoplevelse med dig

Stortest: Tag den gode lydoplevelse med dig

Share

Du kan få gode musik- oplevelser overalt i din  bolig med de små højttalere, vi tester her. De er trådløse. Og så kan de køre på batteri, så du helt slipper for at tænke på kabler og strøm.

At streame musik fra en smartphone eller en tablet er nærmest blevet en menneskeret, men uanset om det er Mozart eller Metallica, der står øverst på playlisten, er det rart at kunne nyde tonerne overalt i hjemmet. Så du har brug for en trådløse højttaler med indbygget batteri – dermed kan du gøre dig helt uafhængig af kabler, i hvert fald så længe der er strøm på batterierne.

De transportable højttalere er nok små – det skal de være – men de er også blevet voksne. De er gået fra at være noget billigt ”legetøj”, som du sjældent ville forvente god lyd fra, til i dag at være kvalitetsprodukter, der leverer en lydgengivelse i mere end acceptabel kvalitet.

Se også:  Philips smelter musik og lys sammen

Nu behøver du ikke længere acceptere ”dåselyd”, blot fordi du gerne vil kunne høre din yndlingskanal, mens du skræller kartofler i køkkenet eller en sommerdag sidder ude på terrassen og nyder solen og stemningen.

Nye krav til konstruktionen
At kompakte højttalere skal kunne spille højt og godt, stiller store krav til konstruktionen.
Mange producenter vælger at placere højttalerenheder på flere af højttalerens sider for at opnå god lydspredning.

Det betyder, at der er mindre kabinetvolumen til rådighed, og det går som regel ud over basgengivelsen. Dyb bas kræver et stort kabinet, og når man ikke har det, må man hekse. Det gør man ved at benytte kraftige basenheder, som har såkaldt lang vandring, dvs. at membranen kan bevæge sig meget frem og tilbage.

Se også:  Test: Testens sværvægter

Desuden giver moderne komponenter mulighed for at foretage en elektronisk manipulation af lyden, så visse frekvenser fremhæves.

Små højttalere kan sagtens rumme mange enheder. Onkyos testdeltager har en  bashøjttaler i begge ender samt to mellemtone/diskant-højttalere bag frontgitteret.

Små højttalere kan sagtens rumme mange enheder. Onkyos testdeltager har en
bashøjttaler i begge ender samt to mellemtone/diskant-højttalere bag frontgitteret.

Enhederne skal samtidig huse et genopladeligt eller almindeligt batteri, og det skal helst være kraftigt, da en forstærker i en aktiv højttaler kræver en del strøm. Af samme grund er de transportable, trådløse højttalere ikke helt billige. I denne test koster den billigste testdeltager lige over 1000 kroner, mens den dyreste koster næsten det dobbelte.

Del denne