Home » Harddisk » SSD’er [STORTEST]: Få et lynhurtigt lager på din pc
SSD’er [STORTEST]: Få et lynhurtigt lager på din pc

SSD’er [STORTEST]: Få et lynhurtigt lager på din pc

Share

Den traditionelle, mekaniske harddisk er ved at være totalt fortrængt fra bærbart udstyr. Nu udfordres den yderligere af lynhurtige, ultrakompakte lagringsmoduler med voksende kapacitet og – svagt – faldende priser. AOD tester et spændende femkløver

Som vi tidligere har konstateret, har harddisken med 65 år på bagen nået pensionsalderen – eller i det mindste Arne-alderen. Den er stadig dominerende til enterprise-løsninger i datacentre og virksomheder, men man skal lede længe for at finde en ny laptop med en mekanisk harddisk, og i desktops er det også blevet normen, at i hvert fald det primære C-drev er et rent elektronisk lagringsmedie uden bevægelige dele – det vi kalder ssd (Solid State Drive).

Fra pc’ens spæde barndom i 1980’erne har vi været vant til, at den såkaldte arbejdshukommelse er elektronisk. Hukommelseschips tilbyder hurtig læsning og skrivning af data, men når man slukker for strømmen til dem, forsvinder alle data.

Se også:  Crucial P5 Plus 1TB [TEST]: Billig ssd med flotte specifikationer

Permanent datalagring kræver, at dataene bevares i hukommelsen, når strømmen afbrydes, og hertil bruger man i dag ”non-volatile” (ikke-flygtige) flash-chips. Data i denne type hukommelse kan i princippet læses uendeligt mange gange, men cellerne slides ved skrivning, og kapaciteten aftager derfor med tiden. Hvor meget og hvor hurtigt afhænger af cellernes kvalitet, administrationen af datafordelingen og miljømæssige påvirkninger.

Man kan altså ikke regne med, at et flash-lager holder evigt – og glemme alt om backup. Hos de fleste brugere vil kapaciteten efter vores vurdering dog være sluppet op, inden ssd-drevet viser alvorlige tegn på slid. Eksempelvis har det mest brugte drev i vores aktuelle produktionsmaskine på knap et år været tændt i 2574 timer og skrevet 2,6 TB data, og ifølge CrystalDiskInfo-appen er dets helbredsstatus ”God” og 99 procent intakt.

Hvilken bus?

I begyndelsen blev ssd-drev til computere pakket som harddiske i 2,5”-størrelse. Denne formfaktor gjorde det nemt at opgradere en bærbar med en 2,5”-harddisk. Da man brugte den etablerede SATA-bus (Serial Advanced Technology Attachment), kunne de fysisk mindre drev også monteres i båse til 3,5”-harddiske.

Se også:  AData Legend 840 1 TB [TEST]: Testens fotomodel

SATA-standarden stammer fra år 2000 og har efterhånden fået skruet op for farten, så sådan en bus kan overføre op til 6 Gbps. Det rækker fint til mekaniske diske, men flash-drev kan håndtere langt flere data i sekundet.

Appen CrystalDiskInfo er et godt værktøj til tjek af en disks helbredstilstand. Efter knap et år og 2574 tændte timer er der ikke høvlet mere end en procent af vores datadisks helbredsstatus.

Derfor er langt de fleste af de små ssd-moduler i tyggegummistick-format konstrueret til at bruge den nyere PCIe-standard (Peripheral Component Interconnect Express), som blev udviklet til kraftfulde grafikkort, og Gen 3.0-versionen, der er den højest mulige i vores grejsamling, tillader hastigheder op til lige under 16 GB/s. Bemærk, at SATA arbejder med gigabit (Gb), hvor PCIe bruger enheden gigabyte (GB), og der går 8 bit på én byte!

TAGS
harddisk
SSD
Stortest

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S