Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy A42 5G: Helstøbt 5G-mobil til fornuftig pris

Samsung gør springet til 5G økonomisk overkommeligt med den prisvenlige Galaxy A42 5G, der heldigvis også holder et fornuftigt niveau på de vigtigste kvalitetsparametre.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er værd at overveje om ikke 5G skal være en del af pakken, hvis du står overfor at købe ny mobil. Man behøver heldigvis ikke længere betale en bondegård for en mobil, der kan tilbyde adgang til det hurtige netværk. På det seneste har vi set billigere mobiler fra flere af de store producenter, der tilbyder 5G. Her iblandt Motorola og OnePlus.

Samsung slutter sig nu også til dette segment med den nye Galaxy A42 5G. Som de øvrige mobiler i Galaxy A-serien, er der tale om en budget-mobil, der ikke har de vilde specs som Galaxy S-serien, men er skabt for give mest mulig "bang for the buck".

Praktisk design

Mobilen er skabt i et beskedent plastikdesign, der måske ikke er prangende, men til gengæld ganske praktisk. Den er dejlig let og ligger rigtig godt i hånden.

Det endda på trods af at man har forsynet den med en stor 6,6" skærm. En ganske udmærket Super Amoled-skærm med fine farver og god kontrast, dog med en opløsning, der er lige det mindste til så stort et billede. Men mobilen får faktisk rigtig meget ud af de 720 x 1600 pixels, der er til rådighed. Den lave opløsning er ikke noget man tænker synderligt over. Og så har den den fordel, at skærmen sluger mindre strøm.

Modsat konkurrenterne fra OnePlus og Motorola, som kører 90 Hz skærmhastighed, har Samsungs skærm en standardhastighed på 60 Hz, hvilket faktisk virker som et ganske fornuftig træk. Højere skærmhastigheder er lidt "overkill" på mobiler, der alligevel ikke har kræfterne til at køre gaming i højt gear.

Begrænset power men godt batteri

For netop kræfterne ér i den beskedne ende. Man har anvendt en Snapdragon 750 5G, som giver de processorkræfter der skal til for at klare almindelige dagligs mobilopgaver uden problemer, men heller ikke meget mere. Dog har den lige lidt mere grafisk power end den Snapdragon 690, som OnePlus har smidt i konkurrenten Nord N10 5G, og det betyder at du får lidt mere overskud til spil og medie-opgaver. Vores benchmark i Geekbench 5 nedenfor:

Med 4 GB ram skal man dog holde sig til mindre projekter og passe på med at have for meget kørende på én gang. 128 GB indbygget lagerplads og mulighed for udvidelse med microSD-kort er dog rigtig fornuftigt i dette prisleje.

Den sande trumf er imidlertid batteriet, som med hele 5.000 mAh er større end i selv Samsungs flagskib Galaxy Note20, og sikrer strøm til minimum et par dage. Opladning sker ved 15W, så det er altså ikke med fuld turbo, og ikke i nærheden af OnePlus' Warp Charge 30T opladning. Du må vente et par timer på en fuld opladning.

Fine kameraer

Der er ikke mindre end fire kameraer på bagsiden, som til sammen byder på lidt af en tag-selv-buffet af fotomuligheder.

Hovedkameraet kan skyde billeder på op til 46MP, og der er 8MP vidvinkelkamera, så du kan få de brede landskabsbilleder i hus. De suppleres af 5MP makrokamera til de helt tætte nærbilleder og et 5MP dybdekamera, så man kan lave fine slørede bokeh-effekter bag de genstande du har i fokus. Optisk zoom får du ikke. Der tegner sig lidt en tendens til, at det er det man udelader i denne klasse af mobiler. Ikke desto mindre må man dog sige at det er et særdeles alsidigt kamera, især når du dertil lægger Samsungs fine palette af digitale funktioner, som slow motion, nat-tilstand, pro og tag ét, som giver dig en række skud med forskellige indstillinger, blot du knipser én gang.

Resultaterne er ikke så flotte som på Samsungs flagskibsmobiler, men de følger fint med konkurrenterne i samme prisklasse, om end der faktisk er en betydelig forskel i gengivelsen.

Nedenfor ses en række billedeksempler fra mobilen i sammenligning med OnePlus Nord N10 5G i samme prisklasse og Samsungs topmobil, Galaxy Note20:

Standardskud:

Vidvinkel:

Portræt:

Makro:

Indendørs, almindeligt lys:

Indendørs, mørke, standard:

Indendørs, mørke, nat-tilstand:

 

Også forsidens 20 MP selfiekamera klarer sig ganske anstændigt. Dog er der pænt skruet op for farverne, som det ses nedenfor:

Lyden fra mobilens højttalere er ikke overvældende, til gengæld er der godt gammeldags jackstik i bunden. En feature vi sætter pris på.

Helstøbt oplevelse

Man får glæde af Android 10 og Samsungs glimrende One UI-system. Der er mulighed for at logge på mobilen både med ansigtsgenkendelse og med fingeraftrykslæser indbygget i skærmen. Det sidste hører til sjældenhederne i denne prisklasse.

Prioriteterne er lidt anderledes end hos konkurrenterne i samme prisklasse. Stort batteri, men knap så hurtig opladning. God skærmkvalitet, men lavere hastighed. Det er op til køberen, hvad man helst vil have. Dog har Samsung et par trumfer i form af det fine kamera og indbygget fingeraftryklæser, hvilket gør at man får en ret helstøbt oplevelse til den lave pris.

Telefonen fås i farverne Prism Dot Black, Prism Dot White og Prism Dot Grey og har en vejledende pris på kroner 2.699 kroner.

Specifikationer for Samsung Galaxy A42 5G: