Home » Internet » Internettets kvantespring: teleportering
Internettets kvantespring: teleportering

Internettets kvantespring: teleportering

Share

Gennem tiden har vores internet benyttet opkaldsmodem, ADSL, kobber og fiber. Nu er forskerne i gang med at teste en ny metode: teleportering. Måske bliver teleportering af kvanter fremtidens måde at sende data på

Forestil dig et netværk, der i stedet for at bruge lysimpulser til at sende signaler, bruger lysfotonernes indbyggede egenskaber. Dette er et kvantenetværk, og det er afhængigt af noget, som Einstein ikke var særlig glad for, nemlig kvantesammenfiltring, eller som det i international forskning ofte kaldes på engelsk: quantum entaglement.

Sammenfiltring skal forstå sådan, at eksempelvis et par kvantepartikler, for eksempel fotoner (lys) bliver forbundet så tæt til hinanden, at når du måler kvantetilstanden hos den ene, kender du straks tilstanden hos den anden uanset, hvor langt fra hinanden de er. Overfører du information på denne måde, kaldes det kvante-teleportering. I teorien vil det kunne opbygge fremtidens internet – måske – og hvis vi er dygtige nok.

Se også:  Moores lov lever forbavsende godt

Blandt de smarte er kandidatstuderende  Samantha Davis og Dr. Raju Valivarthi, som arbejder på afdelingen for fysik, matematik og astronomi ved California Institute of Technology, også kaldet Caltech. I 2020 offentliggjorde de to en artikel, som beskriver, hvordan de ved hjælp af ”moderne, støjsvage og superledende nanotråds-enkeltfoton-detektorer” havde teleporteret qubits (kvantebits) med en bølgelængde, der almindeligvis anvendes i telekommunikation. Vel at mærke med en nøjagtighed på 90 procent. 

Med en fejlprocent på 10 er de naturligvis ikke i mål, selvom der arbejdes på det. Hvad der måske er mest interessant ved de to forskeres arbejde på Caltech er måden, hvorpå det anvender almindelige netværkskomponenter og kan indarbejdes i nutidens internet.

Se også:  Hvor går professionel it hen? 5G, kvanter og AI er gode bud
Alice sender en qubit

Samantha Davis forklarer det på følgende måde:

”Lad os sige, at Alice vil sende en qubit til Bob. Problemet er, at vi vil sende det over optisk fiber, tilmed gennem den ledige plads. Dermed opstår et stort tab, da qubits er meget, meget følsomme over for deres miljø. De skal holdes isolerede, ellers mister de deres værdi. Dette er et stort problem, hvis du vil oprette et skalerbart netværk. Du kan dog bruge kvante-teleportering, som udnytter kvantesammenfiltring til at gøre afsendelse af qubits over længere afstande muligt.”

TAGS
kvantecomputer
kvantemekanik
supercomputer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S