Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Glem full-frame, dette kamera kan ryste fotomarkedet i 2021

Meget tyder på, at du til næste år kan gå skridtet højere end full-frame, uden at betale en bondegård. Et nyt kamera fra Fuji kan flytte grænserne for kameraydelse i forbrugersegmentet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der har udspillet sig en hård kamp på full-frame-kameraer de seneste par år. De har udgjort toppen af det forbrugerettede og og semiprofessionelle kameramarked.

Nu ser det imidlertid ud til, at niveauet kan blive løftet betydeligt.

Det bedste fra begge verdener

Fujifilm har i nyere tid markeret sig med rigtig fine mirrorless-kameraer, som har ramt et dedikeret publikum. Kameraerne anvender APS-C-sensorer, som er mindre full-frame. Sideløbende har producenten lanceret kameraer med medium-format-sensorer, som er markant større end full-frame. Topmodellen GFX100 er dog stor, tung og samtidig så dyr (det koster 87.999 kroner), at kameraet primært appellerer til professionelle fotografer.

Fuji-fans har derfor fantaseret om hvad det kunne blive til, hvis Fuji kombinerede XT-modellernes håndterlige format og overkommelige priser med GFX100-kameraets store sensor og stærke teknologi.

Og nu er der faktisk en del der tyder på, at det kan blive til virkelighed. I et interview udtaler Toshi Iida, General Manager hos den japanske kameraproducent: "Fujifilm is trying to make medium format GFX cameras that are small, lighter, and more affordable to become a mainstream product."

Man hvad vil så kunne forvente af sådan et kamera? Hvis man kaster et blik på producentens nuværende produktsortiment og teknologier, er svaret måske slet ikke så svært at gætte sig til.

Topteknologi i kompakt kamera

Fujifilm har allerede mindre og lidt mere skrabede medium-format-kameraer i form af GFX50S og det billigere GFX50R (som ses på billedet i toppen). Det fysiske fundament er således allerede tilstede, og man kunne så drømme sig til, at producenten vil være i stand til at klemme teknologierne fra GFX100 ned i dette format, inklusiv 102 MP-sensor, 5 fps og ikke mindst den nye Pixel Shift Multi-Shot teknologi, der for nylig blev introduceret som en opdatering. Den kombinerer 16 RAW-billeder til ét knivskarpt 400 MP billede, så du kan dykke ned i de mindste detaljer.

At der netop vil være tale om et opgraderet GFX100, har der lydt vedholdende rygter om den seneste tid, og disse indikerer også, at kameraet vil inkludere indbygget billedstabilisering (IBIS), hvilket vil være lidt vildt for et kamera i denne størrelse.

Overkommelig pris

Et kamera som dette bliver selvsagt ikke billigt, men at dømme fra interviewet med Toshi Iida, så vil det sandsynligvis lægge sig nærmere GFX50R end GFX100. Det betyder, at vi kommer ned i en prisklasse, der kan konkurrere med de stærkeste full-frame-konkurrenter, som Sony A7R, Panasonic Lumix S1 og Canon EOS R6. Altså 30-40.000 kroner.

Men én ting er huset, et andet objektiverne. Det er typisk er dem, der ender med at vælte budgettet. Fujis medium-format-objektiver er dog faktisk ikke meget dyrere end tilsvarende full-frame, og så er det i øvrigt muligt at få en adapter, så du kan anvende full-frame-objektiver på kameraerne. Vi må desuden forvente, at der sammen med det nye kamera kommer nye objektiver, som vil følge den nedskalerede prislinje.

Kan være lige om hjørnet

Men hvornår vil man så kunne forvente at se et sådan kamera? Ingen ved det andre end Fuji, men kigger man på historikken, så plejer producenten at præstere store kamera-nyheder tidligt på året, så vores bud vil være engang i løbet af det kommende års første kvartal, eventuelt tidligt i andet kvartal.

Tiden vil vise om vi får ret. Gør vi det, vil det nye Fuji-kamera vil være noget, der for alvor kan ryste kameraverdenen.

https://www.altomdata.dk/spejlloese-kameraer-test-hoej-kvalitet-til-fornuftige-priser/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere