Home » Hardware » Danskbygget forstærker er blandt verdens bedste
Danskbygget forstærker er blandt verdens bedste

Danskbygget forstærker er blandt verdens bedste

Share

Danmark er i den store verden kendt for møbelkunst i særklasse, men blandt lydentusiaster er lille Dannevang bestemt også på landkortet. En af dem, der har sat os der, er Michael Zingenberg, som gennem snart 40 år har udviklet nogle af verdens bedste rørforstærkere

Ordet kompromis indgår sjældent – hverken i lyd eller formfaktor – når danske Michael Zingenberg designer en forstærker. I snart 40 år har den uddannede klejnsmed skabt en række unikke rørforstærkere, hvor ”ingredienserne” altid har været de samme, blot udviklet med et fokus på detaljerne, som i mangel af bedre ord må betegnes som perfektionisme. Det har betydet, at man i store dele af verden, også eksotiske egne som Japan, kender Zingenbergs varemærke Zikra Audio.

Fællesnævneren for alle konstruktionerne er, at der benyttes radiorør i stedet for de transistorer, moderne forstærkere normalt rummer. Rørene har ry for at sikre en mere blød gengivelse end transistorer, men det er bestemt ikke tilfældet i Zikras forstærkere, som i den grad kan slå fra sig.

Fordelen ved radiorør er, at mange opfatter deres gengivelse som mere musikalsk, mere ”naturlig” og mere ”live” end den gengivelse, som transistorforstærkere kan opnå.

Ulempen ved radiorør er, at det er vanskeligt at bygge en rørforstærker billigt, da samtlige komponenter skal være af meget høj kvalitet for at kunne holde og spille godt i mange år frem.

Se også:  Denne højttaler har samme pris som et sommerhus

Zikra så dagens lys i 1986 med den første kommercielle forstærker. Den var helt samme type som den, du ser på billedet. I dag er konstruktionen blot forfinet til perfektion. Det særlige er, at dengang var der meget få, som byggede denne type forstærkere – og da slet ikke kommercielt.

Radiorør var gammeldags. Dengang kunne du kun få den type forstærkere fra små ”garagefirmaer”, og man skal faktisk 10 år frem i tiden til cirka 1996, før japanske Audio Note kom med deres første forstærker bygget med de senderrør (radiorør, der blev brugt i kraftige radiosendere), som Michael Zingenberg benytter.

Få watt fra radiorør

Audio Notes variant fra 1996 kostede omkring 300.000 kroner, hvilket er omtrent det samme, du skal slippe for en Zikra i dag. Så med de humoristiske briller på kan man kalde Zikras 211-forstærker for et ”best buy”. Men prisen understreger, at det ikke er billigt at bygge forstærkere så kompromisløst og efter de såkaldte single ended-principper.

Se også:  Duel på hovedtelefon-teknologi: Gaming versus hi-fi

Zikra-forstærkerne er alle bygget på denne måde. Lidt forenklet forklaret kan man konstruere en rørforstærker på to måder: push pull eller single ended. Push pull (skub træk) benytter et eller flere rør parallelt til at skubbe højttalerens membraner og et tilsvarende antal rør til at trække den – deraf navnet. Den løsning giver mest effekt.

Michael Zingenberg sværger dog til single ended-løsningen, hvor et rør både skubber og trækker. Det er på papiret en hurtigere løsning og måske også mere korrekt lydmæssigt. Men det betyder også, at du får færre watt. Forstærkeren på billedet benytter de voldsomme 211-rør, og de giver blot små 20 watt fra sig.

Til gengæld er der en energi i forstærkeren, som får den til at lyde langt kraftigere, end wattene antyder. I 211-forstærkeren er røret helt hvidglødende, og der er da også mere end 2000 volt på røret.

Du kan få mindre heftige løsninger fra Zingenbergs hånd, som leverer 10-15 watt, ligesom der kan laves kraftigere på op over 30-40 watt. Men uanset hvilken model du vælger, kræver det altså en højttaler med ret høj følsomhed. Det er kernen i filosofien bag Zikra Audio.

TAGS
Design
Hi-Fi
Hjem

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S