Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Xerox kører med farveladen i solid ink-printer

Xerox tilbyder som eneste printerproducent solid ink- printere. Farvestrålende print, og mindre ressourceforbrug skulle være resultatet.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Xerox ColorQube 8580 ligner udadtil en typisk kontorprinter, men bag overfladen gemmer der sig en alternativ tilgang til printprocessen.
De mest almindelige printteknologier ink-jet og laser bruger henholdsvis flydende blæk og toner i pulverform. En solid ink- printer som denne benytter i stedet forbrugsstoffer, der befinder sig i fast form.

En af de store fordele ved en solid ink-printer ligger i bæredygtigheden, forbrugsstoffet købes i blokke, der betegnes stave. De lægges løst ned i printeren, og det eneste emballage er den smule pap og plastik, som stavene kommer i.

Bag dette stille ydre gemmer der sig en farvepragt, der blot venter på at udfolde sig.

Det angives, at der genereres 90 procent mindre affald end ved en tilsvarende laserprinter, et udsagn der kun kan være sandt, når man kender lidt til laserprinteres opbygning.

ColorQube 8580 er da således også EPEAT Silver-certificeret, hvilket indikerer, at miljøspørgsmål i høj grad er tænkt ind i produktet. Den kan også lære af brugsmønstre og optimere strømforbrug derefter.

Fremragende farveprint

Xerox ColorQube 8580N hedder den testede udgave, og det er kort fortalt udgaven uden indbygget duplex. Printeren understøtter True Adobe Postscript 3, samt pantonefarvesimulering.

Der er tale om en A4 kontorprinter til små og mellemstore virksomheder, hvor farveprint indgår som en naturlig bestanddel af det daglige printbehov.
ColorQube 8580N benytter sig af fire solid ink-stave, gul, magenta, cyan og sort.

Printkvaliteten er ved selvsyn meget overbevisende. Der kan printes i fire overordnede kvalitetstrin, men sammenfattende kan det siges, at tekst fremstår flot og skarpt.

Farveprint er hvor printeren brillerer, og virkeligt kommer til rette. Farverne virker levende og intense, hvis printoplægget også er det. Farveovergange er også gode.

Det bedste af det hele er, at det i modsæltning til eksempelvis inkjet ikke kræver bestemt papir for at opnå et godt resultat. Printeren kan håndtere forskellige typer papir i kvaliteter fra 60 gram til 220 gram.

Første gang printeren anvendes tager det et stykke tid inden, at den er færdig med at kalibrere og varme op. I det hele taget skal der lige varmes op før første print går i gang, men efterfølgende går det tjept derudaf.

Printeren er angivet til at kunne klare op til 51 sider i farve i minuttet i laveste kvalitet, gående over 30 sider i minuttet i standardindstillinger, og ned til seks sider i minuttet på højeste indstilling. I testen har vi printet A4 farveprint ud, og det gik meget hurtigt i standard, når først processen var i gang.

Mange muligheder

Xerox ColorQube 8580N er udstyret med en 1 GHz-processor, 2 GB ddr3-ram, der kan udvides til 2 GB ram, og den kan tilsluttes via dets 1 Gbit/s ethernetport eller via den ligeledes tilstedeværende USB 2.0-port.

Printeren har plads til 525 ark papir i papirbakken, samt 100 ark i multifunktionsbakken. Kapaciteten kan øges til maksimalt 2200 ark papir ved at tilføje tre ekstra papirbakker. Det er også muligt at tilføje understøttelse af duplex på et senere tidspunkt.

Printeren har et indbygget display, der gemmer på en lang række indstillingsmuligheder samt adgang til diverse informationer.

Printeren er ikke forslugen sammenlignet med en laserprinter, den går ned omkring 100 watt i standby, og lidt over 40 watt i dvale. Stille er den ikke i drift, den skal placeres lidt afsides, og den kan også afgive lidt duft.