Vi er formentlig mange der i en stund af overskudsagtig hovmod har tænkt at en pastamaskine ville være den helt rette opgradering af vores køkken. Efter at indset, at det, for en ubehjælpelig dansk nybegynder, der ikke er vokset op med pastadej under neglene, tager en hel eftermiddag at få lavet dej, kørt pastaen møjsommeligt ud gennem maskinen, kogt den og derefter gjort køkkenet rent, med et slutresultat til følge, der er klistret og klumpet, har maskinen fået lov at stå og passe sig selv. Det gælder i hvert fald for undertegnede, der har været forbi både den hånddrevne version og den motordrevne, der monteres på en røremaskine. Ingen af dem har været i brug mere en enkelt gang eller to.
Derfor lød det næsten for godt til at være sandt, da Witt annoncerede Premium Pasta Maker. En maskine, der giver dig hjemmelavet pasta, næsten uden du skal røre en finger.
Forventningerne var enorme, da vi fik maskinen hjem og gik i gang med at teste.
Den er mere eller mindre klar til brug, direkte ud af kassen, men som alt køkkenudstyr, kan det anbefales at give den en tur under hanen, inden du tager den i brug første gang.
Den er nydeligt designet i sort plast og stål.
For at lave pasta skal du blot vælge den type du vil have – spaghetti, tagliatelle, lasagne, nudler etc og så placere den indsats der passer og i holderen for enheden af udgangsrøret.
Der er mulighed for at lave alle de klassiske pastatyper.
Så hælder du vand i beholderen bagpå og dernæst mel ned i røreskålen. Maskinen vejer selv dejen, så det behøver du ikke engang at gøre forinden. Du holder blot den mængde i du ønsker (mellem 200 og 600 gram), og så vil maskinen selv finde ud af at tilpasse mængden af vand til melet. Det er således blot at vælge det program, der passer til dit mel og trykke start. Så sker resten af sig selv.
Det blå lys viser, at der er nok vand i beholderen.
Først røres fire minutter, dernæst skubbes dejen stille og roligt ned i udgangsrøret, hvor sneglen (et slags metalbor) presser den sammen. Hvis det registreres, at der er behov for mere vand skubbes dejen tilbage i skålen. Det var tilfældet med vores første omgang pasta. Her lavede vi helt simple nudler, blot med vand og Tipo OO mel. Efter forholdet mellem vand og mel, var kommet helt på plads, begyndte de mest perfekte nudler at strømme langsomt ud af maskinen. Dejen presses ned i røret af mindre dele, men kommer ud af maskinen som lange ubrudte nudler med perfekte sejhed og konsistens.
Vores pasta kom ud som tynde og ubrudte nudler.
Det tager cirka et kvarter i alt at lave en omgang nudler til en familie på fire, ud af de 400 gram mel vi puttede i maskinen.
Denne type pasta er ideel til asiatiske retter, som stegte nudler, nuddelsalater m.m. Efter den er kogt er den dog lige lovlig klæbrig til traditionel italiensk mad. Den klistrer nemt sammen, hvis du lægger den i en skål.
Vi prøvede derfor at lave en ny omgang, med samme type mel, men denne gang med fire æg oveni og en indsats til brede og tykkere båndpasta for enden.
Betjeningen sker på toppen.
Proceduren var den samme. Vand i beholderen, så mel og æg i skålen og tryk start. Igen tog den samlede proces cirka et kvarter, og resultatet var, om muligt, endnu mere imponerende end det første. Igen kom pasta helt ubrudt ud af maskinen, og denne gang med en endnu sejere og mere tør konsistens, der gjorde, at den, efter at have været kogt et par minutter, stadig var så fast, at man uden problemer kunne putte den i skål uden at den klistrede.