Home » Betalingssoftware » Hvilken Windows yder bedst?
Hvilken Windows yder bedst?

Hvilken Windows yder bedst?

Share

Hvilken udgave af Windows er den bedste til spil? Vi tager
en pc, fem operativsystemer og en hel masse benchmarks og tålmodighed for at
finde ud af det

Windows 7 vinker i horisonten. På denne tid næste år vil vi alle enten bruge den, ønske vi gjorde det, eller potentielt ønske at vi ikke gjorde det. I mellemtiden er Windows 7 beta derude – spiludviklere og enhedsdrivere tester kode på den, og os slutbrugere ser efter, om den lever op til vores forventninger. Den har allerede modtaget positiv omtale fra mange, men hvor tæt er den på at være færdig?

Det, at vi spiller spil på Windows, er på en måde bemærkelsesværdigt. Bortset fra et par små spil som minestryger og 7-kabalen, udviklede Microsoft slet ikke Windows som en spilplatform. Spillere strømmede til alligevel, fordi det var så besværligt at spille fra dos. Ja, det, at vi alle hænger på at spille på pc, siger noget om os – sikkert bare noget om hvor stædige, vi er, men noget siger det altså. DirectX var nøglen til det store skift over til Windows, og lige siden har Microsofts operativsystemer været en måde at få vore spil op at køre på.

Microsoft tog dette til det næste logiske skridt med Windows Vista, da de gjorde operativsystemet til det eneste sted, du kunne spille med dit grafikkorts DX10-muskler. Vi er sikre på, at Microsoft håbede, at dette ville tvinge alle spillere til at skifte, men i praksis var det ikke helt det, der skete. Selv nu er det svært at finde et rigtig godt program, der får DX10 til at se bedre ud end den store svøbe af DX9-spil.

Det er derfor, der stadig er masser af mennesker derude, som kører deres spil i Windows XP. Smid Windows 7 ind i blandingen og du har nu en trevejs kamp for din spil-opmærksomhed. Hvilken en skal du så vælge at køre på dit primære spilleudstyr? Den pålidelige Windows XP, den kønne men ofte skidt omtalte Vista eller den nye dreng i gruppen, som endnu ikke har vist hvad han kan. Vi synes, tiden er inde til at teste disse operativsystemer på en række af benchmarks og se hvilken en af dem, der imponerer os mest.

Sådan testede vi

For at vurdere hvordan disse operativsystemer præsterer på en helt almindelig spillecomputer, har vi for at fornøje dig valgt at torturere en Dell. Den Studio XPS M435T vi valgte praler af en Core i7 920 ved dens hjerte og 6GB DDR3 1066MHz tre-kanals hukommelse, og det gør den til en seriøs talknuser, når den får plads til at vise, hvad den har. Helt så godt er det dog ikke i grafikkortafdelingen, og for at ramme en anstændig pris har den et enkelt GeForce 9800GT. Ikke en superspillemaskine, men den yder godt nok til vores test.

Vores benchmarks er fokuseret omkring spil, og vi bruger Codemasters skabende GRID, Ubisofts superbe Far Cry 2 og det udmærkede realtids strategispil World in Conflict til opgaven med at skille hveden fra avnerne. GRID praler med en superoptimeret renderingsmaskine, som ikke burde skubbe hardwaren alt for meget. Far Cry 2 er krævende med alle egenskaber slået til, og kræver lige så mange renderings-muskler som processorkraft. World in Conflict tydeliggør forskellen mellem DX9 og DX10, og er en af de mest pålidelige benchmarks, vi har brugt på kontoret.

Som supplement til disse resultater har vi også målt på operativsystemerne ved hjælp af den tilbagevendende favorit 3DMark06. Futuremark har ganske vist udgivet 3DMark Vantage for noget tid siden, men vi er stadig ikke overbevist om dens brugbarhed, når det kommer til at vurdere et systems spilpræstation. Vi har brugt PCMark05 for at måle den overordnede ydelse (selvom den kun virker i 32bit-versioner af Windows) og Cinebench R10 til det mere seriøse arbejde (der er både en 32bit og en 64bit eksekveringsmulighed). Endelig har vi målt opstartstider, både for operativsystemerne og for GRID og Far Cry 2. Resultaterne af disse tidstests var også lidt overraskende.

Forventningerne opfyldes

Vi indrømmer blankt, at vi forventede, at Windows 7 ville skinne som en særligt skinnende ting i disse udmattende tests. Det blev dog hurtigt åbenbart, at den ikke er så finjusteret under overfladen, som den umiddelbart føles. Brugergrænsefladen er ganske vist behagelig og alting virker, men koden er ikke optimeret, der flyder debug-kode rundt, og så vidt vi kan se, er der stadig plads til forbedring af Nvidias drivere.

Der kommer dog nogle gode nyheder med Windows 7. For det første er den rå processorydelse bedre end i Windows XP og Vista. Maxons Cinebenchtest kan bruges på maskiner, der praler med op til 16 kerner, så den har ingen problemer med de otte, der dukker op her (det er HyperThreading over fire kerner). De første to resultatsæt fokuserer udelukkende på cpu-rendering og giver Windows 7 føringen, særligt i multikernetesten. Vista er ikke langt bagefter, men hvis du vil have en seriøs renderingsplatform, er der gode ting på vej.

Dette budskab understøttedes, da vi konfigurerede grafikindstillingerne så lavt som muligt i World in Conflict. Ved at gøre dette, skubber vi grafikkortet så langt ud af sit renderingsloop som muligt og fokuserer direkte på beregning. 64bit-versionen af Windows 7 klarede 245fps, mens Vista 32bit kom ind på sidstepladsen med 210fps. Microsoft har i høj grad optimeret kodestierne i deres næsten-færdige operativsystem, og det vil komme spillere såvel som mere seriøse talknusere til gavn.

Den primære grund til at Windows 7 ikke fører på alle benchmarks, er Nvidia-drivernes tilstand. Dette er ikke et udfald mod gpu-giganten, blot en konstatering af fakta – trods alt er operativsystemet jo ikke færdigt endnu. Tænk tilbage på frigivelsen af Vista og den usikre start den havde, og vi vil godt vove et gæt på, at Nvidia vil skubbe framerates op, efterhånden som udgivelsesdatoen nærmer sig. Vi så en antydning af dette, da vi gik fra de 179,11-drivere der var installeret som standard og til senest tilgængelige på testtidspunktet: 181,71. Framerates farede ikke opad, men lidt ekstra frames er altid velkomne.

[pt id=’2002664′ size=’large’ link=’file’]

 

DX10 vs resten af verden

Når det kommer til grafikdrivere, står Windows XP stærkest. Ydelsen opsamlet fra dette operativsystem var stor alle vegne bortset fra Far Cry 2 – og efter de små forskelle i framerates mellem DX10 og DX9 og Vista at dømme, ser det ud til, at denne grafikmotor var udviklet med DX10 for øje. Hvis du har planer om at spille World in Conflict i for eksempel DX9-tilstand, vil du få de bedste framerates i Windows XP. GRID er det samme – du får et par frames ekstra ud af dette spil i XP end i et andet OS.

Selvfølgelig dukker spørgsmålet op: hvad med DX10? Det er sandt, at du har brug for Vista eller Windows 7, hvis du vil køre DX10-spil. Spørgsmålet er, om du virkelig vil køre spil i DX10-tilstand? World in Conflict ser bestemt meget bedre ud i DX10, men det er stadig det samme spil i DX9 og du bliver straffet hårdt for at skrue op for al den grafiske herlighed, med et fald fra 42fps til 27fps i Vista.

Selv Microsoft skubber ikke DX10 til deres Games for Windows-titler lige så meget, som de gjorde tidligere. Den officielle Games for Windows-side lister i alt ni spil og nogle af dem er ret suspekte – Hellgate: London led under en for tidlig og uheldig død, mens Age of Conans DX10-implementation stadig ikke er på markedet (en reduceret version bliver testet nu, men mange af de effekter, de viste frem for et år siden, er ikke med). Crysis ser stadig ud til at være en af platformens bedste titler, selvom den næppe kan kaldes frontløberteknologi mere. For mange spillere er manglen på reelle fordele ved DX10 stadig problemet – den gør bare ikke nok til at retfærdiggøre en masse besvær med at opgradere til den. Godt nok er der nogle gode effekter, men dygtig lyssætningsprogrammering kan afstedkomme nogle utrolige effekter i DX9 også. Kast dine øjne over GRID’s yndigheder for et bevis på dette.

Spiludviklere har heller ikke lyst til at begrænse sig til en niche på det eksisterende marked alene for en effekts skyld – det er det simpelthen ikke værd. Du behøver bare at se på populariteten af for eksempel WoW for at se, at spil ikke behøver højteknologiske visuelle effekter for at være succesrige. Du må heller ikke glemme, at en pæn sjat af spil er porteret fra konsollerne og at Xbox 360 ikke har en bunke af DX10-finesser gemt bag den røde døds-ring – det er naturlig DX9 (dog utvivlsomt med nogle smarte DX10-trick oppe i ærmet).

Så vi er ikke overbeviste om DX10 som et salgsargument for et operativsystem, men, for at være retfærdig, det er en rigtig god måde at udstille nogle af dit grafikkortes evner på. Det er sigende, at DirectX 11 ikke får helt det samme marketingsskub som dens forgængere (hvem kan glemme de latterlige Flight Simulator billeder Microsoft fremdrev for at vise, hvor meget bedre end DX9, DX10 var). Med andre ord skal du ikke forvente at spil, der kun kan bruges med DirectX 11, dukker frem foreløbig.

Anden potens

Et mere relevant spørgsmål i disse dage er, om man skal installere et 32bit eller 64bit operativsystem. Windows XP startede lavinen med x64, men i realiteten var driverunderstøttelsen for dårlig til at overveje det for alvor – faktisk kunne vi ikke få vores testmaskine stabil nok til at teste i Windows XP x64. Vista og 7 er dog en anden historie, da det er 64bit versionerne, der viser den bedste ydelse i Far Cry 2. En del af grunden til at 64bit versionerne gør det så godt er, at operativsystemet og spil/benchmark har fuld adgang til hele skalaen af hukommelse. Vores testmaskine har 6GB DDR3-hukommelse, og det giver en tydelig forskel på vore benchmarks.

Hukommelse er en af de store motivationsfaktorer ved et skift til et 64bit operativsystem, og som ram-priserne til stadighed falder, er det en mulighed, der bliver stadig mere tiltrækkende. I Far Cry 2, for eksempel, så vi en stigning på to eller tre ekstra billeder i sekundet i spillet, plus hurtigere opstartstider på selve spillene. Medregn meget jævnere alt-tabbing og det er nemt at se, at et skift til 64bit giver mange fordele og ingen åbenlyse ulemper.

[pt id=’2002665′ size=’large’ link=’file’]

 

Når det kommer til opstartstider, tydeliggjorde vores testarbejde nogle interessante såvel som nogle forvirrende tal. Far Cry 2, for eksempel, kører måske nok relativt langsomt i Windows XP, men det starter utroligt hurtigt op – dobbelt så hurtigt som i Vista 64. GRID startede hurtigst på 64bit-operativsystemerne, hvilket endnu en gang tyder på effektiv udnyttelse af hukommelse. Den bedste opstartstid for operativsystemet går dog til Windows 7, som er oppe at køre på lige over et minut. Bemærk at disse tider blev taget fra det øjeblik start-knappen blev aktiveret og derfor også inkluderer POST .

Valget af hvilket operativsystem du burde vælge afhænger ikke bare af opstartstider eller endda om framerates. Det handler også om brugervenlighed. Det handler om, hvor godt du har det med at bruge det og om kompatibilitet. Windows 7 er prisværdig på dette stadie for at virke med stort set alt, vi kastede mod den (selvom den af en eller anden grund ikke ville lege med Fraps på denne maskine). Dette giver os endnu engang høje forventninger til dens fremtid, særligt sammenlignet med den dårlige Vista-opstart.

Det er først, når du har brugt et operativsystem, at du for alvor kan vide, om det er noget for dig. Uanset hvor meget vi prøver, er vi stadig ikke komfortable med Vista, mens Windows 7 ikke trætter os nær så meget. Det er en personlig ting. Faktisk er det sådan, at når vi nævner, at Windows Vista ikke er helt perfekt, får vi masser af læserklager om det. Måske er det vores daglige roden rundt med operativsystemer, der har spoleret os, men hvis vi fik valget, ville vi stadig vælge Windows XP for ren DX9-hastighed og Windows 7 64bit for den overordnede gode oplevelse.

Konklusioner

Burde du udskifte dit operativsystem bare for at få et par ekstra frames ud af dit hardware? Det afhænger i virkeligheden af, hvad du bruger din maskine til. Hvis, for eksempel, du overclocker dit udstyr og er opsat på at få de bedste framerates, så virker det ubehøvlet at hænge fast ved Vista når du kunne få flere frames ud af XP. Vi taler her ikke om tocifrede forskelle, men igen, at overclocke maskinen betyder almindeligvis også kun et par ekstra frames.

[pt id=’2002666′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2002667′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2002668′ size=’large’ link=’file’]

 

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Wine til Win

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

At patche Windows

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Windows 7
Windows Vista
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S