Home » Betalingssoftware » Sådan bruger du Windows Boot Manager
Sådan bruger du Windows Boot Manager

Sådan bruger du Windows Boot Manager

Share

Med Windows Vista fulgte en helt ny Boot Manager. Den er noget sværere at gå til, men samtidig også meget smartere og mere smidig end den gamle Ntldr.

Har du flere versioner af Windows installeret på din computer, hvor enten Windows Vista eller Windows Server 2008 er i blandt de installerede operativsystemer, vil det med garanti være den nye Windows Boot Manager, som står får opstarten af systemet.

Den nye Windows Boot Manager anvender ikke længere en Boot.ini-fil til at konfigurere opstarten, sådan som tidligere versioner af Windows, f.eks. XP, gjorde.

Med Windows XP og endnu tidligere versioner af Windows kunne du ved hjælp af Boot.ini-filen specificere helt præcist, hvad Boot Manageren skulle sørge for at gøre under opstarten.

I den nye Windows Boot Manager foregår tingene ikke helt så “let”, specielt ikke hvis du skal justere mere avancerede indstillinger, som f.eks. at ændre et navn på et af systemerne i listen.

Her er beskrivelsen og indstillingerne for de forskellige elementer placeret i såkaldte Boot Configuration Data filer, der administreres ved hjælp af værktøjet BCDEdit.exe.

Opstarten før og nu

På almindeligt dansk hedder BCDEdit.exe Dataeditor til startkonfiguration, og ved hjælp af den kan du styre helt præcist, hvordan din computer skal opføre sig ved opstarten, den såkaldte boot.

Det, der normalt sker, er, at du tænder computeren, hvormed computerens BIOS aktiveres, som så på et tidspunkt begynder at læse MBR (Master Boot Record) og overfører kontrollen til MBR’erens kode, hvorefter MBR efterfølgende sender kontrollen videre til selve styresystemet.

Det som præcist har sørget for denne sidste begivenhed, har hidtil været en applikation kaldet Ntldr (forkortelse for Windows NT Loader), der læste informationerne fra den såkaldte Boot.ini-fil, placeret i roden af den primære harddisk.

[pt id=’2009027′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ulempen ved BCD er at tingene måske er blevet lidt for avancerede for os normale brugere men efter et lidt nærmere eftersyn virker det klart mere brugbart og indeholder mange nyttige værktøjer.”‘]

Ulempen ved BCD er, at tingene måske er blevet lidt for avancerede for os normale brugere, men efter et lidt nærmere eftersyn virker det klart mere brugbart og indeholder mange nyttige værktøjer.

Men med Windows Vista er det ikke længere Ntldr, der står for dette, men et lager kaldet BCD, der principielt gør det det samme som Ntldr.

Den grundlæggende årsag til denne ændring skyldes, at den gamle boot.ini ikke ses så sikker over for fjendtlige vira eller malware. Ved at gå væk fra denne primitive måde til en mere avanceret skulle sikkerheden være forbedret.

En anden grund er, at BCD understøtter både de gamle BIOS- og de nye EFI-systemer. Dermed er BCD også en fremtidssikring inden for computerindustrien, der i stigende grad går væk fra den almindelige BIOS, som vi kender fra i dag.

Mere avanceret

Ulempen ved BCD er, at tingene måske er blevet lidt for avancerede for os normale brugere, men efter et lidt nærmere eftersyn virker det klart mere brugbart og indeholder mange nyttige værktøjer.

Alt i alt indeholder den syv nye applikationer, hvoraf fire af dem er Windows Boot Manager, Windows Boot Loader, Fortsæt efter dvale og Windows Hukommelsestester.

Den sidste er en særdeles lille, handy applikation, der kan teste din computers hukommelse for fejl og dermed problemer.

[pt id=’2009029′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hver enkelt post beskriver de overordnede indstillinger for hvert enkelt operativsystem såsom på hvilken disk den er placeret samt hvilket sprog den skal vises i og hvor lang tid du skal have til at vælge det operativsystem du vil anvende.”‘]

Hver enkelt post beskriver de overordnede indstillinger for hvert enkelt operativsystem, såsom på hvilken disk den er placeret, samt hvilket sprog den skal vises i, og hvor lang tid du skal have til at vælge det operativsystem, du vil anvende.

De fleste kender sikkert kun Windows Boot Manager som det skærmbillede, der dukker op ved opstart af en pc med flere styresystemer.

Se også:  Guide: 59 genveje til dit eget Windows

Hvis f.eks. du har haft XP installeret og nu efterfølgende har installeret Windows Vista på en anden disk, giver Windows Boot Manager dig mulighed for at vælge, hvilket styresystem du vil starte op.

I tilfældet med XP og Vista i en sådan Dual boot konfiguration, vil det betyde, at du har muligheden for at vælge imellem “Tidligere Windows versioner” og “Windows Vista” samt de næste generationer af Windows ved opstart af din computer.

BCDEdit

Administrationen af Windows Boot Manager foretages ved hjælp af BCDEdit.exe i Windows Vista, og for at du kan benytte dig af dens funktioner, skal du først og fremmest have startet en Kommandoprompt kørt som administrator.

[pt id=’2009028′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den øverste kommando anvendes hvis du vil ændre hvor lang tid computeren skal vente før den starter indlæsningen af det operativsystem der er valgt som standard..”‘]

Den øverste kommando anvendes, hvis du vil ændre, hvor lang tid computeren skal vente, før den starter indlæsningen af det operativsystem, der er valgt som standard..

For at starte en sådan session skriver du i Vistas Start søgning-felt “cmd”, hvorefter du højreklikker på cmd-ikonet i Start-menuen og vælger Kør som administrator.

Nu er du klar til at udføre kommandoer ved hjælp af BCDEdit.exe. Den første du skal have fat i for overhovedet at få et overblik over dit system, er kommandoen “BCDEdit.exe”.

Skriv det ud for prompten, og tryk på Enter-tasten, så vises en liste over poster i BCD-lageret.

I listen kan du finde en “Windows Boot Manager”-post, der beskriver de overordnede indstillinger for hvert enkelt operativsystem, der er installeret på computeren. F.eks. på hvilken disk den er placeret, samt hvilket sprog den skal vises i, og hvor lang tid du skal have til at vælge det operativsystem, du vil anvende, hvis der er mere end en ”Windows Boot Loader”-post defineret.

Herefter vil du se en eller flere “Windows Boot Loader”-poster, der hver beskriver et af de operativsystemer, der er tilgængelige på computeren.

Hver post beskriver, hvilken disk operativsystemet er placeret på samt et beskrivende navn, der fortæller hvilket operativsystem, der er tale om.

[pt id=’2009026′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis du kun har installeret en Windows XP sammen med Windows Vista på din computer giver det god mening at omdøbe menupunktet Tidligere versioner af Windows til Windows XP.”‘]

Husk id’et

Hver eneste post har et unikt id. Windows Boot Manager har f.eks. et id ved navn “{bootmgr}”.

Disse id’er er vigtige at huske, da det er disse, der skal bruges ved ændringer af de mange forskellige ting.

Det du måske kunne finde på at ændre ved en dual boot konfiguration, er tiden, som skal gå inden manageren vælger, hvilket operativsystem der skal startes op.

I stedet for 30 sekunder kunne du vælge at sætte den til 3 sekunder, hvilket er det minimale. Ved sådan en ændring af et felt i en post vil syntaksen for din kommando være BCDEdit.exe /set “id” “feltnavn” “værdi”.

Se også:  Guide: Sådan fikser du en computer, der ikke vil starte

I denne situation med at ændre tiden til 3 sekunder, er kommandoen:
bcdedit /set {bootmgr} timeout 3
Hvis du f.eks. ønsker, at det er XP, der skal være det operativsystem, Windows Boot Manager vælger at starte, hvis du ikke selv foretager et valg, så skal du have ændret default-feltet:

bcdedit.exe /set {bootmgr} default {ntldr}
Bemærk: {ntldr} er her Windows Indlæser et ældre operativsystem’s id.
Som tidligere nævnt var Ntldr den “gamle” Boot Manager.

Så det vil her betyde, at vi sender ansvaret for vores opstart videre til den gamle loader, der står for styringen af ældre styresystemer helt tilbage til Windows 95.

Hvis du f.eks. har flere XP-udgaver installeret eller har XP og f.eks. en gammel Windows 2000 installeret, får du på ny mulighed for vælge mellem disse ældre operativsystemer.

Omdøb Tidligere versioner…

Det lyder indviklet, og det er nok kun de færreste, der har andet end en enkelt udgave af Windows XP installeret sammen med Windows Vista.

Så faktisk giver det god mening at omdøbe “Tidligere versioner af Windows” til “Microsoft Windows XP”. Det kan du gøre ved at skrive følgende kommando ud for kommandoprompten:
bcdedit.exe /set {ntldr} description “Microsoft Windows XP

Hvor blev Windows Vista af?

Forsøger du at installere XP som andet operativsystem på en Vista, mister du forbindelsen til Vistaøen.

Har du allerede installeret Windows XP på en computer og derefter installerer Windows Vista på en anden disk på computeren, giver det ikke de samme problemer, som du kunne opleve, hvis du forsøgte at installere f.eks. Windows XP som andet operativsystem på en maskine, der allerede kørte f.eks. Windows 98.

Den nye Boot Manager finder automatisk ud af, at der er et ældre system tilgængeligt og sætter automatisk Windows Boot Manager op, så der anvendes Ntldr, når det gamle system skal indlæses.

Men du kan imidlertid løbe ind i store problemer, hvis du har Windows Vista installeret som dit primære system og derefter forsøger at installere Windows XP som sekundært system.

Så vil Windows XP’s Boot Manager forsøge at tage kontrollen fra den nye Windows Boot Manager. Det resulterer i, at du kun kan rette op på det, hvis du følger denne fremgangsmåde:

1. Start med at installere Windows XP på en anden disk end den, Windows Vista er installeret på.

[pt id=’2009038′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Indsæt Vista dvd’en i dvd-drevet. Genstart computeren fra denne dvd. I guidens første trin klikker du på Næste-knappen.

[pt id=’2009034′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Klik nu på Reparer computeren. Guiden vil nu undersøge, om der findes et Windows Vista operativsystem på din computer.

[pt id=’2009033′ size=’large’ link=’file’]

 

4. Vælg Microsoft Windows Vista, og klik derefter på Næste-knappen.

[pt id=’2009032′ size=’large’ link=’file’]

 

5. Klik på Startreparation-knapen. Dette værktøj sørger for automatisk at løse problemer, hvor en opstart af Vista ikke er mulig.

[pt id=’2009031′ size=’large’ link=’file’]

 

6.Kort tid efter vil reparationsværktøjet meddele, at computeren skal genstartes for igen at starte i Windows Vista. Klik på Udfør-knappen.

[pt id=’2009030′ size=’large’ link=’file’]

 

7. Så startes Windows Vista op, men du får ikke mulihed for at vælge Windows XP. Du skal nemlig først fortælle Vistas Boot Manager, at XP er installeret. Det gøres med BCDEdit.exe.

8. Genstart Windows. Start igen op fra dvd’en, og naviger frem til reparationsværktøjerne. Vælg denne gang Kommandoprompt.

9. Indtast nu: bcdedit.exe /set {ntldr} device partition=C:
Hvor C: angiver den første disk på din computer. Det vil her være der, hvor XP under sin installation placerede sin boot.ini-fil.

Derefter: bcdedit.exe /set {ntldr} description “Microsoft Windows XP”
Og til sidst: bcdedit.exe /displayorder {ntldr} /addlast

Efter en genstart vil du nu have fået opsat en fuldt fungerende dual boot konfiguration, der gør det muligt at starte både XP og Vista.


TAGS
boot
boot manager
Guide
ntldr
Opstartsoptimering
start menu
Tips og trick
udseende skift
Windows Vista

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S