Home » Betalingssoftware » Windows 8: Her er hvad vi ved
Windows 8: Her er hvad vi ved

Windows 8: Her er hvad vi ved

Share

Vi stykker alle informationer, vi har snuset op i krogene, sammen om Windows 8

Under konferencen Professional Developers i 2009, præsenterede Microsoft roadmap’et (strategi- og udviklingsplan) for et styresystem med kodenavnet Windows 8, som skulle komme ud til forbrugerne i 2012.

Siden da har insider-blogs været rødglødende med spekulationer om, hvad der kommer til at være i det nye styresys-tem. Hvor vil det blive bedre og anderledes end Windows 7?

I og med at styresystemet endnu befinder sig i sin spæde barndom, er det svært at sige noget om, hvordan det kommer til at blive. Selv rygter er der ikke mange af. Vi mener dog, der er nok oplysninger derude til, at vi kan begynde at danne os et indtryk af det nye styresystem.

Frigivelsesdatoen

Vores mavefornemmelser siger os, at Windows 8 kommer i slutningen af 2011 eller starten af 2012. Det er to-tre år efter Windows 7 og det passer med det tidsmellemrum, der plejer at ligge mellem Windows-udgivelser – hvis man ser bort fra afstikkeren Vista. Det stemmer også overens med, hvad der blev røbet af Microsofts planer.

Alt imens Windows direktøren, Steven Sinofsky, hævder, at han ikke vil »love mindre og levere mere«, så er det ret sandsynligt, at Microsoft siger, at det kommer på et bestemt tidspunkt, og de så præsenterer den inden da.

128bit Windows

Mange ønskede, at Windows 7 kun skulle komme i 64bit. I og med at de fleste moderne computere kommer som 64bit, og at det er standard, at de fleste maskiner har mere end 4GB ram, syntes det at give mening. 32bit synes at være passé.

Det er dog muligt, at Windows 8 kommer som et imponerende 128bit styresystem. Den mulighed kom for dagen, da en Microsoft Research-medarbejder kom til at blotlægge detaljer om sit arbejde på den sociale netværksside LinkedIn.

Blandt flere detaljer oplyste researcheren, at han arbejdede på langvarende projekter, deriblandt 128bits arkitektur-kompatibilitet med Windows 8. Der blev også nævnt en Windows 9 i hans afsløringer.

Større sikkerhed

Profilen på en ingeniør der designer software røber, at han arbejder på ændringer indenfor netværks-sikkerhed, autentificering og kryptering. Det er sikkert relateret til Windows Server.

Et andet online CV nævner en mulig opfølger til PatchGuard-systemet, der forhindrer vira i at ændre i systemfiler – en ting, der var blevet forsinket til offentliggørelsen af Windows 7.

I og med at sikkerhed er en evig krig, hvor man hele tiden skal luge ud og klippe til, er vi ret sikre på, at Windows 8 vil have en del nye forbedringer til at beskytte brugerne.

Seadragon

Seadragon er et ambitiøst Live Labs projekt i svøb. Ifølge Microsoft er deres mål »intet mindre end at ændre den måde, vi bruger skærme på – fra skærme på størrelse med vægge til skærme på mobile enheder«.

Se også:  5 tricks der får Windows 11 til at makke ret

Mere konkret så er der tale om en teknologi, der skulle gøre det meget lettere, nemt at gennemse og navigere rundt i visuel information. Det smarte er, at det sigter mod at gøre dette uden hensynstagen til tilgængelig båndbredde eller det pågældende billedes størrelse. Du kan se nærmere på og eksperimentere med teknologien, der er baseret på Silverlight her: www.seadragon.com.

Holdet bag Seadragon og Deep Zoom-funktionen i Silverlight leder i øjeblikket efter en ny hovedudvikler. I jobannoncen stod der, at de ville få teknologien over til Windows 8, Windows Mobile 7, XNA for Xbox og WPF til Vista og 7.

Understøttelse af flere skærme

Steven Sinofsky har allerede sagt, at understøttelse af flere skærme står på listen af ting til Windows 8. Vi ved i det mindste, det virker, for Sinofsky sagde til pressen, at »vi bruger det alle sammen inde på Microsoft«. Ekspert-opstillinger med tre eller flere skærme i forskellige konfigurationer.

Windows 8 på ARM

Smartphone-hærene er ved at samle sig, og det ville være tåbeligt af Microsoft at misse gevinsterne ved at begrænse sit styresystem til X86baserede pc’ere, bærbare og tablet-pc’ere.

Problemet er, at smartphones ikke bruger X86baserede processorer – så vi gætter på, at en version af Windows 8 vil kunne fås til ARM og Qualcomm Snapdragon chips.

For at opnå dette skal Microsoft muligvis bruge platform virtualisering. Det understøtter måske ikke hele styresystemet, men det vil gøre en mobil version af Windows i stand til at køre på systemer med mindre specs end nutidens pc’ere.

Har lært af Apple

Det vakte en del postyr, da en blogger i sidste måned fandt fortrolige dokumenter på nettet, som indeholdt en præsentation af det kommende Windows 8.

Hvorvidt dokumenterne er ægte, og om de i så fald kan betragtes som en sikker indikation af, hvordan Windows 8 vil se ud, er ikke endeligt bekræftet, men det bragte fryd hos en særlig gruppe af computerbrugere, at dokumenterne afslører en vis beundring for Apples måde at gøre tingene på.

Dokumentet beskriver således, hvordan Microsoft vil bestræbe sig på at give Windows den samme »det virker bare«-status, som Apples produkter besidder.

Som et konkret eksempel på Microsofts »inspiration« fra konkurrenten, indikerer dokumenterne, at Windows 8 vil få sin egen Windows Store, der ligesom Apples App Store skal sælge applikationer til styresystemet.

Samtidig fremvises en prototype af en særlig »Windows 8 computer«, der har visse ligheder med Apples design-lækre Mac-computere.

Udover futuristisk design byder computeren på interessante egenskaber som avanceret touch-funktionalitet, login via ansigtsgenskendelse samt selv bevægelses- og afstandssensor.

Styr Windows 8 med dine bevægelser

Computerens specifikationer antyder, at Windows vil implementere deres egen Kinect-teknologi i styresystemet. En teknologi, der som udgangspunkt er udviklet til Xbox-konsollerne, som fra efteråret vil kunne styres udelukkende med dine kropsbevægelser, som registreres via avancerede 3D-kameraer.

Se også:  Guide: Gør din pc klar til Windows 11

Om det så betyder, at vi kommer til at sidde og vifte rundt med armene, når vi skal flytte tal i et Excel-ark er endnu ikke til at sige, men mon ikke bevægelsesstyringen i første omgang er forbeholdt gamerne.

Væk med opstartstiden

Selvom Windows 7 bestemt har vist fremskridt på dette punkt, er opstartstiden langt fra så kort, som man kunne ønske. Den måde, vi i dag bruger vores computere, kræver, at man kan tænde og slukke den uden at skulle vente i evigheder.

Det har de fleste udviklere efterhånden forstået – Googles kommende styresystem, Chrome OS, får således en opstartstid på blot syv sekunder, og iPad starter også uden nævneværdig ventetid. Microsoft har tilsyneladende også forstået pointen, for det lader til, at der stort set ikke bliver nogen opstartstid på det nye system.

En særlig kombination af »log off« og »hibernate« skal give fornemmelsen af, at du kan tænde og slukke computeren langt hurtigere, selvom der ikke er tale om komplet nedlukning af systemet,

Geninstallér uden at formatere

Blandt de mest lovende funktioner, vi har hørt om, er en helt ny »reset« funktion, som gør det muligt at geninstallere systemet uden at slette dine data eller ændre ved dine indstillinger.

De fleste Windows-brugere har oplevet, at systemet bliver sløvt efter at være brugt et stykke tid. En geninstallation er den bedste løsning på problemet, men rimeligt besværligt hvis computeren er fyldt med dokumenter og programmer, som man gerne vil beholde. Med den nye funktion vil det være nemt og hurtigt at få »renset« systemet, uden at man skal til at lave backup af alle sine data.

Steven Sinofsky

Det her er muligvis både godt og skidt. Godt, fordi det var ham, der fik et fungerende Windows 7 ud til tiden. Skidt, fordi Sinofskys styrke ligger i udførelse – ikke i visioner – og det kan måske give Windows 8 nogle forbedringer men ikke noget, der vil ændre landskabet.

Windows 7 er mere end en punkt-udgivelse af Vista, men det er også et rigtigt godt eksempel på, hvordan man helt enkelt ved at gennemføre nogle arkitektoniske ændringer i et eksisterende styresystem kan lave et helt nyt.

Men med Windows 7 at måle sig mod, bliver Windows 8 simpelthen nødt til at være mere spændende end en opdateret version af forgængeren.

Vi bringer et interview med Sinofsky senere på ugen, hvor han fortæller nærmere om sine planer med Windows 8.


TAGS
Kinect
seadragon
styresystem
Windows 7
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S