Home » Andet » Windows 7 og medierne
Windows 7 og medierne

Windows 7 og medierne

Share

Til lanceringen af Windows 7 har Microsoft arbejdet med
forbedringer på oplevelsen af medier og de programmer, vi bruger til dem. Det
er en ny udgave af Windows Media Player, som de fleste nok kender i forvejen,
og så Windows Media Center, der har været fast ingrediens i hjemmeudgaverne af
Windows siden Vista.

Microsoft har haft sine trakasserier med EU-kommissionen om medieafspilleren, der i 2003 forlangte en Windows XP uden afspilleren og smækkede en bøde på til en halv milliard euro på bagefter. Men alligevel ser det altså ud til, at den nyeste Windows Media Player 12 får lov til at følge med.

Ser du fjernsyn på computeren, altså ikke bare web-tv, men rigtig tv-tv, så er du nok alligevel stødt på Windows Media Center, enten som en fast bestanddel af din mediecenter-pc eller som ek-straprogram i Vista. I Windows 7 følger den med i en opdatering til version 6.

Dvd-brænderprogrammet er nu i stand til at lave film, flotte fotoalbum eller lysbilledshow med skræddersyede menuer.

Sidst, men ikke mindst, har vi fundet en række tastaturgenveje i Windows 7, hvor nogle er velkendte, men der er også rigtig mange nye, som gør håndtering af især vinduer meget bedre.

Windows Media Player 12

Selvom Microsoft har fjernet en hel del programmer og smidt dem over i Live Essentials-pakken, så bevarer de altså Windows Media Player, som nu er i en version 12. Måske ryger den ud i en særlig EU-venlig version, da man har fået besked fra EU-kommissionen om at få den hældt ud.

Som veltrænet WMP-bruger vil du bemærke, at interfacet har fået et pift af de lyse farvenuancer i forhold til WMP 11, og ikke mindst de ældre versioner der var gråsorte og dystre – måske i et forsøg på at virke hightech.

Når du afspiller det første nummer, vil du se forgæves efter den gamle ”Now Playing”-skærm. I stedet får du den aktuelle afspilning vist i højre side af WMP 12 med en afspilningsliste forneden.

I midten af skærmen får du nu biblioteksvisningen, der lister musik og film ud fra f.eks. kunstner, album med mere. På den måde kan du både manipulere afspilningslister og bladre rundt i biblioteket på samme tid.

Dobbeltklikker du på en sang, starter den samtidig med, at playlisten skifter fokus ud fra hvor i biblioteket, du startede sangen.

Indtaster du et søgeord i WMP 12’s Søgefelt, bliver playlisten fyldt op med resultaterne, så snart du vælger at afspille et af numrene eller en af filmene.

Indtrykket er rigtig godt af WMP 12’s opgraderede måde at håndtere filer og biblioteker på. Det er lækkert og nemt både at afspille og organisere dine mediefiler, uanset om det er musik eller film. Programmet finder selv musikken frem fra dine mapper, og som med iTunes er det også bedre til at hente dvd- og albumcovers fra databaser på nettet, så du efterhånden har en lidt genkendelig samling liggende.

I øvrigt reagerer WMP 12 også hurtigt på dine input. Media Player 11 var nogle gange syv lange og syv brede om at komme i gang, men det oplever du slet ikke her. For første gang forekommer Windows Media Player at være et godt alternativ til iTunes.

[pt id=’2003406′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Playlisten er til højre.”‘]

Playlisten er til højre.

Okay, vi er måske ikke verdens eneste

De sidste par år har Microsoft skiftet strategi med hensyn til filformater og anerkendelse af, at der altså er andre softwarefirmaer end lige Microsoft, der kommer med gode idéer. Se på Office-filerne og den udstrakte hånd til Adobe PDF-formatet. Det rammer også Windows Media Player.

Det viser den medfødte understøttelse for typer som HD-filmentusiasternes elskede H.264, iTunes-brugerens AAC-lydfiler og de efterhånden meget gamle DivX- og XviD-film.

Download en .MP4-fil, som er filtypebetegnelsen på en H.264-film, og den kan straks afspilles i Windows Media Player 12. Smukt, og sandelig på høje tid – det var ved at være pinligt og virkede en anelse tøsefornærmet.

AAC-filer er musikfiler, som typisk har været en tur gennem en eller andens iTunes-program, fordi de har en iPod. De kan nu afspilles direkte fra Windows Media Player 12, og hvad der er rigtig frækt, er at programmet nu også ser efter i iTunes’ musikbibliotek, så du ikke skal køre med flere sideløbende.

[pt id=’2003408′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Simpsons-traileren er i H.264-format (MP4) og virker direkte i Windows Media Player 12.”‘]

Simpsons-traileren er i H.264-format (MP4) og virker direkte i Windows Media Player 12.

Bedre netværk

Har du rigget det helt store hjemmenetværk op til husets underholdning, så vil du måske genkendte navnet Digital Living Network Alliance, eller bare DLNA. WMP 12 har understøttelse for denne standard, så samtlige netværks-apparater vil kunne snakke sammen med din Windows 7-computer. Det betyder (næsten) problemfri film- og musikafspilning på tværs af spillekonsoller, netværksdiske, diverse pc’er og mp3-afspillere

Se også:  Genialt gratis program giver dig nem kontrol med lyden på din pc

Hvis din afspiller ikke kan klare filformatet, som du forsøger at skubbe ud via WMP 12, så foretager den selv en såkaldt ”transcoding”, så filen omdannes til et kompatibelt format. Det kan f.eks. være fra AAC til MP3, som alle apparater kan klare.

En klar forbedring

Nu har Windows Media Player været med os i mange år, og det er forfriskende at opleve, hvordan Microsoft angriber brugeroplevelsen anderledes i denne version 12.

Der er ganske enkelt en grund mindre til at bruge iTunes nu, med mindre du har en iPod naturligvis.

[pt id=’2003418′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Videoer og film kan også ses i WMP 12.”‘]

Videoer og film kan også ses i WMP 12.

Windows DVD Maker

Det er ikke en større videnskab at brænde en dvd i Windows Vista, for siden Windows XP har cd- og dvd-brænding været en indbygget funktion i systemet. Nyheden med Windows DVD Maker er, at du nu– meget enkelt – kan få din egen film-dvd fremstillet til afspilleren i stuen.

Ja, fornemt. Du udvælger filerne fra harddisken, billeder og fotos, og giver en menuforside ud fra et galleri. Du kan lave egen tekster og vælge skrifttyper til filmene eller fotogallerierne.

Meningen er, at modtageren kan sætte dvd’en i en helt almindelig afspiller og få en menu frem, så han eller hun kan vælge at bladre i fotos eller se de film, du har lagt med.

Det mest irriterende er, at Windows DVD Maker ikke kan klare de samme formater som Windows Media Player 12. Så du kan altså ikke bruge den til at lave en film med, hvis den er gemt som H.264. Det må vist være en forglemmelse, for ellers virker det jo komplet latterligt.

Windows DVD Maker er ikke specielt sofistikeret, men et kærkomment, gratis og ukompliceret nyt ”førstevalg” frem for de mange flokke af tunge tredjepartsprogrammer. Eksempelvis er Nero-softwarepakken blevet ualmindelig omfattende med tiden, selvom det reelt bare er beregnet til at lægge filer og film på en plasticskive.

Det er rart, når Windows bliver beriget med den slags små hverdagsting, som ganske vidst kan klares af mange andre programmer, men det er reelt ikke noget, man gider bruge tid på at undersøge og downloade.

[pt id=’2003420′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det er ikke en kunst at brænde en dvd. Godt at Windows 7 nu også kan det bedre.”‘]

Det er ikke en kunst at brænde en dvd. Godt, at Windows 7 nu også kan det bedre.

[pt id=’2003421′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2003422′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Forskellige menuer følger med til at smide på dvd’en.”‘]

Forskellige menuer følger med til at smide på dvd’en.

Windows Media Center 7

Kort efter Windows XP dukkede det første Windows Media Center op, blandt andet i mediecentre til tv’et, de såkaldte ”Home Theatre PC”. Med dem kan du få styr og samling på mp3-musik, digitale fotos og downloadede film, som du normalt skal sætte dig hen foran pc’en for at kunne bruge. Tv-optagelser kan du gemme på harddisken til senere, og du kan få adgang til nettets tv-guides (også kaldet EPG).

Du kan også bruge en pc med Windows Vista Home Premium eller Ultimate, hvor programmet Windows Media Center følger med. Du skal blot sørge for, at du har installeret en Vista-kompatibel tv-modtager i pc’en.

Windows Media Center giver altså adgang til alle dine medier via tv’et, i stedet for at du skal sætte dig hen foran computeren. Windows Media Center lader dig også styre tingene med en fjernbetjening, men til mange mediecenter-pc’er følger der også et lille tastatur. Den bedste nyhed for dem der er trætte af det tastatur, er nok det nye soft-keyboard, som kan kaldes frem på skærmen. I ”gamle dage” kunne du søge i film på pc’en eller mediecenterets tastatur, men nu kan det gøres on-screen – og naturligvis også med et touch-interface, hvis du betjener mediecentret fra en tablet-pc.

Bedre bibliotek

Windows 7’s nye Biblioteker fungerer med Windows Media Center, og den henter covers til musik og film fra databasen, så du kan bladre mellem filerne med en slags ”coverflow”-funktion, som Apple tidligere har slået sig gevaldig stort op på med iTunes.

Se også:  Droner [STORTEST]: Droner der dur til noget

Windows Media Center overgår dog iTunes ved at finde covers til den musik, der slet ikke er covers til.

Ja, det lyder lidt underligt, men du får en vilkårligt farvet baggrund med albummets tekst i stedet for, at Windows Media Player viser et ikon med en plade eller noget andet kedeligt ud for de album, der er stavet forkert eller for obskure til, at de findes i databaserne på internettet. En simpel feature der dog gør det bedre at blade i listen med musik.

Hvis det er fotos, du har liggende i biblioteket, får du også mere kontrol med, hvordan du bladrer og viser fotos. Der er tilføjet bedømmelse med stjerner, som du selvfølgelig kan sortere efter. Du kan også oprette et diasshow, der kører på tv-skærmen med effekter og overgange. De begrænsede redigeringsfunktioner, der er i Windows Media Center, er nu samlet i en menu, så du kan foretage let fotobehandling uden at skulle fyre op under et specialprogram til formålet.

[pt id=’2003426′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Afspilningen af musik er nu meget flot pakket ind.”‘]

Afspilningen af musik er nu meget flot pakket ind.

[pt id=’2003427′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan lave let billedredigering.”‘]

Du kan lave let billedredigering.

Klikbar skyder

Playbackfunktionen i Windows Media Center kan nu klikkes på, så du kan hoppe til et specifikt interval i videoafspilningen. Det er en ganske banal funktion, men åbenbart en som Microsoft har glemt at implementere i tidligere versioner.

Der er ifølge Microsoft også mange forbedringer til film- og tv-funktionen i Windows Media Center. Her har vi bøvlet med lidt tekniske problemer, da Windows 7-betaudgaven og den digitale tv-tuner ikke var så begejstrede for hinanden. Til gengæld var medfødt H.264-afspilning en fornøjelse at konstatere, og det må også gælde DivX-formatet, som Windows Media Player jo kan i Windows 7.

Nye genvejstaster

En masse nye tastaturgenveje er blevet introduceret i Windows 7, som gør betjeningen af systemet nemmere. De fleste nye genveje bruger du ved at taste Windows (Win)-tasten i kombination med en anden. Her er listen :

Win + Mellemrum – Aero Peek, så du kan se skrivebordet.

[pt id=’2003412′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Aero Peek fjerner alle vinduer og efterlader kun rammerne.”‘]

Aero Peek fjerner alle vinduer og efterlader kun rammerne.

Win + Pil op eller Pil ned – Skifter et programvindue mellem tilstanden Maksimer, Gendan maksimer og minimer. Du plejer at klikke på knappen lige til venstre for vinduets Luk-knap.

Win + Pil venstre eller Pil højre – Flyt vindue til venstre eller højre på skærmen, og udvid det, så arealet dækker præcis halvdelen af skærmen. Du kan også gøre dette ved at trække vinduet over mod venstre eller højre kant af skrivebordet.

Win + Skift + Pil op – Trækker et vindues top helt op til kanten af skrivebordet.

Win + Skift + Pil venstre eller Pil højre – Flytter et vindue mellem flere skærme, hvis du har tilsluttet en ekstra skærm til pc’en.

Win + Plus og Win + Minus – Zoom ind og ud på skærmen.

[pt id=’2003413′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Zoom ind og ud på skærmen.”‘]

Zoom ind og ud på skærmen.

Win + B – Flyt fokus til meddelelsesområdet i proceslinjen. Det gør dig i stand til at aktivere programmer og funktioner her med piletasterne og Enter.

Win + D – Minimér alle programmer, og vis skrivebordet. Tryk igen, og bring dem frem.

Win + E – Åbn for filhåndteringen, Windows Explorer.

Win + F – Start Søgning i Windows’ filsystem.

[pt id=’2003423′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Søg”‘]

Søg

Win + G – Træk dine Windows Gadgets op foran alle vinduer, så du kan se dem uden at minimere skrivebordet.

Win + L – Lås skrivebordet, svarer til at taste Ctrl + Alt + Del og vælge Lås denne computer.

Win + M – Minimér alle vinduer. Den går ikke helt så aggressivt til værks som Win + D-kombinationen.

Win + Shift + M – Gendan fra Minimér.

Win + P – Åbn for Projektor/flerskærms-indstillinger. Du kan hurtigt skifte mellem forskellige skærme uden om kontrolpanelet.

[pt id=’2003428′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Åbn for Projektor/flerskærms-indstillinger med Win + P.”‘]

Åbn for Projektor/flerskærms-indstillinger med Win + P.

Win + U – Åbn for Øget tilgængelighed-kontrolpanelet, hvor du kan indstille Windows 7’s mange assistancemuligheder til brugere med særlige behov.

[pt id=’2003419′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Start for Kør-kommandoen med Win + R.”‘]

Start for Kør-kommandoen med Win + R.

Win + R – Start for Kør-kommandoen, så du kan indtaste f.eks. en kommando som cmd eller regedit – mest for erfarne brugere.

Win + S – OneNotes Klip-værktøj, som du bruger til at snuppe sektioner af skærmen som et billede. Virker naturligvis kun hvis du har installeret Microsoft Office 2007 OneNote.

[pt id=’2003415′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Benyt OneNotes Klip-værktøj ved hjælp af Win + S.”‘]

Benyt OneNotes Klip-værktøj ved hjælp af Win + S.

Win + T – Vis miniaturer af åbne programmer i proceslinjen. For hvert tryk skifter du programmer. Det svarer til at flytte musen hen over programmerne i proceslinjen.

[pt id=’2003424′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vis miniaturer af åbne programmer i proceslinjen med Win + T.”‘]

Vis miniaturer af åbne programmer i proceslinjen med Win + T.

Win + Pause / Break – Kald System-kontrolpanelet frem.

Win + 1 til 0 – Aktivér programmer i proceslinjen, 1-tasten starter det første til højre for Start-knappen og så videre der ned af. Nyttig hvis du har lavet en hurtig genvej til et program.


TAGS
Guide
Mediaplayer
Tips og trick
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S