Home » Software » Windows server VS. Network Attached Storage
Windows server VS. Network Attached Storage

Windows server VS. Network Attached Storage

Share
sådan kommer du i gang med open source-OMV og network attached storage
1 Hent OpenMediaVault

Vi antager, at du installerer på et blankt system – vi prøver ikke at køre andet ved siden af OMV, dualboote eller lignende. Derfor kan vi trygt rydde hele boot-systemdrevet. Man kunne køre det fra en USB-nøgle, men et gammelt ssd på under 64 GB vil være ideelt.

Vi tilføjer datadrev senere. Gå til www.openmediavault.org/download.html, og download den seneste ISO-fil. I skrivende stund er det v4.014 amd64 (64 bit). I teksten på næste side kan du se, hvordan du får den på en dvd eller et USB-drev og booter fra dette drev.

2 Start installationen

Hvis NAS-pc’en har bootet korrekt fra dit OMV-medie, bør du se en OpenMediaVault-bootmenu. Særg for, at “Install” er valgt, og tryk Return. “Advanced options” har et værktøj til hardwaregenkendelse, der kan tjekke, om dine drev er blevet korrekt identificeret. Hvis din bootenhed/dvd ikke bliver genkendt, kan du i boksen på næste side læse om bootmenuer og justering af BIOS/UEFI.

3 Det grundlæggende

Glem dine smarte grafiske manøvrer, her gør vi det på den gammeldags facon med tekstbaserede grænseflader. Brug piletasterne til at vælge. Der er nogle velkendte valgmuligheder: “Language”, “Location” og “Keyboard”. “Hostname” er det navn, der bliver vist til netværket. Brug standardvalget til “Domain.”

Nu skal du vælge et “root”-administratorkodeord. Det får du kun sjældent brug for, men det kontrollerer systemændringer og fjern-systemlog-ins (via SSH), og det kan derfor anbefales at sørge for, at det er sikkert.

4 Flere valg

Installationsprogrammet forsøger at stille tidszonen via en netværksforbindelse. Det lykkes sandsynligvis ikke. Vælg derfor en tidszone fra det udvalg, der er til rådighed.

Det kan du altid ændre senere. Installationen begynder, og du bliver bedt om at vælge en egnet mirror-placering. Gør det, ignorer forslag om en “Proxy”, og vent på installationsprogrammet. Det tager nogle minutter. Tid til en kop kaffe.

5 Installer en bootloader

Gå ikke manuelt ind i bootenheden. Vælg den genererede valgmulighed, der bør se mere eller mindre sådan ud: /dev/sda (drevnavn). Hvis du kommer til at trykke “Enter Manually”, trykker du Escape og vælger igen funktionen “Install the GRUB boot loader”. Efter nogle flere opdaterings-dialogbokse får du besked om, at installationen er færdig, og at du kan genstarte.

6 Det er Linux!

En blank terminal – hvad nu? OMV er beregnet til at blive styret via et web-dashboard, og til at “boksen” kører som headless. Derfor skal du finde ip-adressen på din OMV-pc. Det kan du gøre ved at bruge en smartphone-netværksscanner såsom Fing. Du kan også bruge en Windows-baseret scanner som Advanced IP Scanner.

Du kan logge ind i din router og finde enhedens ip eller logge på OMV-terminalen med brugernavnet “root” og dit rod-kodeord og derefter skrive “ip addr show.” Det fremkalder masser netværksvrøvl, men ip-adressen er den næstnederste linje, der ender med /24 – noget i retning af 192.168.1.10/24.

7 Webinterface

OMV bliver styret via et web-interface. Det logger man ind i med en almindelig browser, der kan køre på en hvilken som helst enhed, der er forbundet dit lokalnet. I browserens adresse-bjælke skriver du den ip, du fandt frem til i trin 6. For eksempel: 192.168.1.10. Når du logger ind, er dit brugernavn “admin”, og kodeordet er “openmediavault.”

Tillykke, nu er du oppe at køre. Du begynder med at se Dashboard-sektionen under “Diagnostics.” Al styring foregår i menuen til venstre, mens reboot og strømstyring er i menuen foroven til højre.

8 Plugins

Før vi konfigurerer noget lager, skal vi se på plugin-systemet. Man tilføjer yderligere officielle og tredjeparts-udvidelser via plugin-systemet, der strengt taget er en wrapper for Linux-softwarens installationssystem. Under sektionen “General > Plugin” finder du en række bundlede officielle plugins.

Vi skal tilføje en flash-media-plugin, der ikke er omfattet. Gå til http://omv-extras.org, der er det officielle lager for OMV-plugins. Klik “Guides”, blad ned til “Installation”, hvorefter du klikker og down-loader pakken “For OMV 4.x openmediavault-omvextrasorg_latest_all4.deb” til din pc.

TAGS
Network Attached Storage
Styrestystem
Windows Server

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S