Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Windows 8 - lever det op til forventningerne?

Komplet økosystem, nemme genveje og lynhurtig start. Det er blot tre af de fordele, Microsoft har hæftet på Windows 8. Datatid har i et par uger haft fem Windows 8-understøttede enheder under luppen for at teste systemet helt ud i krogene. Lever det op til det lovede og til vores forventninger? Her fælder vi dommen.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her er den første grundige test af Windows 8 – eller rettere: Af de forventninger, som Microsoft har bygget op ved at fremhæve en række fordele ved det nye styresystem.

Lever det så op til disse forventninger? Det har Datatid testet hen over et par uger, og svaret er ikke entydigt.

På nogle punkter er Windows 8 et fantastisk system, en klar forbedring i forhold til tidligere. På andre punkter er det delvis mislykket. Så konklusionen er ikke entydig. Læs vores gennemgang, og døm selv – i forhold til dine personlige ønsker og behov.

Du kan opgradere en Windows 7-maskine til Windows 8, eller du kan købe en ny smartphone, tabletcomputer eller pc med Windows 8 præinstalleret. Datatid har prøvet begge dele.

For at inddrage hele Windows 8-universet har vi i testen medtaget en Xbox 360, som ”spiller sammen” med Windows 8-enheder via funktionen SmartGlass. Enhederne er testet på samme trådløse netværk, og de har alle fået installeret de seneste opdateringer, funktioner og grundlæggende apps.

I princippet fungerer Windows 8 som en stor fordelingscentral af billeder, musik og videoer. Blandt andet gennem SkyDrive, der ligger som ikon på den nye startskærm.

Gennem årene er Windows-brugere blevet vænnet til at arbejde med filer, som gemmes eller trækkes ned i mapper. Ofte i form af åbne vinduer. Nu skal vi arbejde med apps, som vi med genvejstaster åbner og lukker på skift.

Arbejdsformen virker bedst på HTC-mobilen og Asus-tabletten, hvor det hele kører som ikoner, mens det virker unødvendigt bøvlet at gemme og dele filer og fotos på de to bærbare computere fra Asus og HP.

Som bruger mister du overblikket og fornemmelsen af, hvor dokumentet egentlig lægger sig. Alternativt kan du åbne skrivebordet og gemme på gammeldags manér.

I Windows 8 kan du dele skærmen ved at sætte musemarkøren i skærmens top og med ”hånden” trække programmet og hæfte det i den ene skærmside.

En løsning omkring mappe-forvirringen kunne have været at hæfte det åbne Skydrive og med musen eller fingeren trække billedet, dokumentet eller lignende direkte fra skærmens anden del og ned i Skydrive-mappen. Det kan du bare ikke.

Omvendt virker synkroniseringen af indholdet i Skydrive perfekt på alle de testede enheder, og det samme gør musikken hentet via Microsofts Live-tjeneste Xbox Music.

Vi testede tjenesten med 30 dage gratis Music Pass-abonnement, og kort efter download spillede Amy MacDonald og Rolling Stones på alt fra Windows 8 Phone til Xbox 360.

Forventning: Sømløs deling på tværs af platforme
Resultat: Delvist positivt

Windows 8 kombinerer to brugergrænseflader: Den farverige startskærm med store ikoner, såkaldt dynamiske felter, og så det klassiske skrivebord. De to flader skal koble bærbare enheder og touchskærm-enheder som tablets og smartphones sammen med pc’er i en glidende arbejdsproces. Succesen er delvis.

Mens styringen virker gennemtænkt på HTC 8X og de to Asus-enheder med touchskærm, virker den på HP ProBook (uden touchskærm) klodset og med lange muse-træk hen over skærmen. Her kribler det i fingrene for at trykke på felter og trække i menuer og ikoner.

Vi valgte på HP at arbejde med skrivebordet, hæfte de mest brugte funktioner og programmer til proceslinjen og kun bruge den nye startskærm til søgning og til at skaffe overblik. En praktisk side-opgave er at lære de nye kombinationer af genvejstaster i Windows 8 hurtigst muligt.

Modsat HP er Asus-enhederne med deres trykfølsomme skærme fuldt ud designede til Windows 8. Alligevel oplevede vi flere gange en hakkende menu-rulning. Netop fordi Windows 8 er et ”lettere” styresystem, bør selv en notebook som Asus VivoBook kunne håndtere menuerne flydende.

Forventning:God styring med og uden touchskærm
Resultat: Blandet

Ifølge Microsoft installeres Windows 8 hurtigere og med færre klik end tidligere Windows-versioner. Sker opgraderingen fra en Windows 7-pc vil det nye system ikke påvirke allerede eksisterende programmer, indstillinger og filer.

Før installation anbefaler Microsoft at køre den såkaldte opgraderingsassistent. Assistenten tjekker det aktuelle styresystem og angiver opdateringer eller mulige problemer. Vi kørte testen fra http://windows.microsoft.com/da-dk/windows-8/meet

Installationen gik smertefrit, krævede 12 klik og varede to timer og 10 minutter. Tidsforbruget skyldes blandt andet klargøring og opdatering af den eksisterende konfiguration. Ved tidligere lejlighed har denne skribent opgraderet fra XP og Vista samt lavet ren installation af XP, Vista og Windows 7. Processen har taget mellem et par timer og en hel eftermiddag og krævet op mod 60 klik.

Hverken filer eller programmer forsvandt, men vi kæmpede lidt med den stejle indlæringskurve. Windows 8 rummer nye menuer og funktioner, og systemet giver ikke altid en forklaring på, hvordan brugeren kommer videre.

For eksempel skal du vide, at funk-tionsmenuen med amuletterne åbnes ved at føre musen ud i hjørnerne i højre side eller ved at klikke på tasterne Windows + C. Som hjælp udsender Microsoft efter installationen et par mails med beskrivelser af, hvordan du kommer godt i gang.

Ved første øjekast havde vi mistet Windows Media Center, Windows Defender og programmer som Outlook. Mens Defender er integreret i Windows 8, skal Media Center hentes særskilt. Fra 1. februar næste år mod betaling. Modsat de medfølgende instruktioner skal Media Center ikke installeres via app-menuen, men i det gode, gamle kontrolpanel.

Alt i alt foregik overgangen uden de store tekniske problemer, men vores HP ProBook mistede evnen til – uden for programmer – at åbne funktionsmenuen ved højreklik på musen eller trackpad. En evne, det trods opdateringer ikke lykkedes at genskabe.

Opgraderer du fra Windows 7, får du mulighed for at bevare indstillinger, filer og apps. Det gælder ikke for XP og Vista, som er begrænset til filer og indstillinger.

Forventning: Nemmere og hurtigere installation
Resultat: Positivt

Et af Microsofts slagnumre i styresystemet til smartphones, Windows Phone 8, er muligheden for at holde små pilfingre væk fra følsomt indhold og indstillinger. Vil du undgå, at junior sender uheldige sms’er til chefen, køber hundedyrt in-app-indhold eller ringer til Beijing, kan du indstille et såkaldt Børnehjørne. På engelsk kaldes det Kid’s Corner.

Funktionen ligger i telefonens startskærm og opsættes nemt gennem en række valg (og fravalg) af spil, musik, videoer og apps, som barnet har adgang til. For at komme ud af Børnehjørnet igen, skal du trykke let på tænd-sluk-knappen og angive samme kode, som bruges til at få adgang til Børnehjørnet.

Muligheden fungerer fint, men fremover skulle vi på HTC 8X angive begge koder for at aktivere telefonen. Er det irriterende i længden, kan Børnehjørnet slås fra i telefonens indstillinger.

Forventning: Beskyttelse af børn
Resultat: Positivt

Ved lanceringen af Windows 8 har Microsoft slået på bedre batteri-levetid, hurtige opstart og bedre udnyttelse af systemressourcer. I praksis giver det en Windows 8-enhed, som vågner hurtigere fra dvale og bruger færre hestekræfter på håndtering af for eksempel apps.

Windows 8-teamet har testet 30 pc’er med følgende resultat: En Windows 8-pc startede på mellem 17 og 32 sekunder, mens en Windows 7-pc var i gang på mellem 25 og 72 sekunder.

Med Windows 7 brugte vores HP 51,7 sekunder på opstart og havde en batterilevetid på 2 timer og 56 minutter. Med Windows 8 under hjelmen startede HP ProBook på 28 sekunder. Fra dvale går det endnu rappere med blot 10 sekunder, men batterilevetiden forblev den samme.

Brugerne burde med Windows 8 få et hurtigere og smidigere system, men efter opgraderingen har både Word og Outlook i vores HP-maskine fået tendens til at ”hænge” med den blå cirkel kørende eller beskeden ”Word svarer ikke”. Windows sørger selv for opdateringer, så problemerne bliver forhåbentlig løst.

Forventning: Hurtigere opstart
Resultat: Delvist positivt

En af fordelene ved Windows 8 er, at flere kan dele samme computer og logge på forskellige enheder ved hjælp af en Microsoft-konto. Bag ens personlige logon ligger oplysninger om, hvordan baggrunden og profilbilledet ser ud, og om spil, apps og mail-opsætning. Dermed kan junior dele fars eller mors tablet uden at pille i forældrenes programmer, indstillinger og andet.

Når alt er samlet bag et enkelt konto-logon er det en god idé at sikre sig på en måde, som også børn kan finde ud af. Windows 8 tilbyder muligheden for, at du kan logge dig på med en slags billed-id. Funktionen aktiveres gennem bunden af amuletmenuen i Pc-indstillinger > Brugere > Indstillinger for logon > Opret en billedadgangskode.

Vi valgte at bruge et billede af en hund. Ved at klikke bestemte steder på billeder åbnes profilen og dermed Windows 8. Funktionen accepterer ikke streger og linjer på vores HP ProBook, for det kræver en enhed med touchskærm. På HP-maskinen måtte vi nøjes med at klikke på hunden i stedet for. Udover billed-id kan du logge på med en pinkode, hvilket kan være nemmere at huske end et længere password.

Microsoft har altid langt stor vægt på sikkerheden – specielt ved surf på nettet. Internet Explorer 10 har indbygget funktionen SmartScreen, som i realtid skanner og vurderer de websteder, du besøger og de filer, du vil hente ned. SmartScreen skal aktiveres, når du åbner browseren. Det eneste vi mærkede til beskyttelsen – for eksempel på bestemte russiske hjemmesider – var aflange pop up-bokse i skærmens bund, som fortalte, at et tilføjelsesprogram på webstedet ikke kunne køres.

Forventning: Større sikkerhed
Resultat: Positivt

Ved lanceringen af Windows 8 og Windows Phone 8 har Microsoft slået på, at systemet er socialt indrettet og så at sige bygget op omkring brugeren. Alt hvad du har liggende af filer, fotos og diverse, skal derfor være nemt at tage med sig eller dele med andre. Det gælder også private indstillinger. Denne del af Windows 8 er temmelig gennemført.

Indhold og udseende er tilknyttet ens brugerkonto. Det vil sige, at alt fra profilbillede og skærmens baggrund til Facebook-venner følger brugeren fra enhed til enhed, når du først er logget på. Fra startskærmen kan du se ”levende” opdateringer, og du kan tilknytte kontakter fra Facebook og LinkedIn i samme app kaldet ”People”. Til hurtige beskeder bruger du app’en ”Messaging”.

Man kan hæfte SkyDrive app’en til startskærmen og med få klik hente fotos fra en Windows Phone 8 ind på sin profil eller sit online-lager. Via amuletten ”Del” åbner du ”Photos”, markerer en mappe og henter dine fotos ind fra f.eks. Facebook og videresender dem pr. mail. Valgmulighederne bliver listet i højre side.

Husk at holde private konti separeret fra eventuelle arbejdskonti, for det hele følger med – sådan da. Hverken Netflix eller Dropbox ville med på alle Windows 8-enheder. Til gengæld optrådte Windows egne apps som ”Sport”, børsnoteringer og ”News” på flere af enhederne, selv om de var fravalgt i konto-profilen.

Forventning: Bedre sociale funktioner
Resultat: Blandet

Internet Explorer 10 er integreret i Windows 8, og det betyder – modsat Internet Explorer 9 – samme ikoner, knapper og funktioner. Søgefeltet aktiveres, når du stiller dig i feltet med musemarkøren, eller på en enhed med trykfølsom skærm klikker på feltet med fingeren. Når søgefeltet er aktivt, ser du de mest besøgte sites.

Browseren fungerer fint på berøringsfølsomme skærme, da du kan svirpe fra højre og venstre, trække i skærmens top og åbne historikken. På HP ProBook uden touchskærm virkede det mindre overbevisende, og vi gik hurtigt tilbage til Google Chrome. Alternativt kan du stadig bruge den klassiske udgave af Internet Explorer-browseren.

IE 10 kan være en udfordring. Søgefeltet har skiftet fra top til bund, og det kan i begyndelsen virke svært at få aktiveret funktionerne ved at køre musen mod skærmens kanter endsige adskille dem fra hinanden. Browseren efterlader dog et samlet indtryk af hurtighed. På touchskærme ligger funktionerne logisk lige ved hånden, og ved hjælp af hæftning i den ene side af skærmen er det nemt at dele skærmbilledet mellem browseren og et mailprogram.

Forventning:Større sikkerhed
Resultat:
Positivt

SmartGlass er vel nok den feature i Windows 8, som – udover felterne – har opnået mest omtale. Kort fortalt er SmartGlass en teknologi, som gør det muligt at dele indhold fra Microsofts Live-univers mellem sine Windows 8-enheder og sin Xbox 360. Det fungerer lidt i stil med Apples AirPlay.

SmartGlass hentes og installeres som en app på de enheder, som skal være med i fællesskabet. Derefter skal du koble dine enheder på Live ved at logge ind på din Live-konto, som nu er kommet til at hedde ”Microsoft-konto”. På Xbox’en skal du også under ”Indstillinger” eller ”Settings”, gøre funktionen aktiv.

Med SmartGlass får du på din enhed en skærm til ekstra indhold, når du spiller Xbox 360-spil eller hører musik fra tjenesten Xbox Music. Under Xbox Music fik vi lov at læse biografien om den skotske sing/song-writer Amy MacDonald og om bagrunden for det ikoniske rockband Rolling Stones, mens cd-coveret og nummerets tidslinje blev vist på tv-skærmen.

Ud over ekstra indhold giver SmartGlass ekstra funktioner. Inde i app’ens indstillinger omdannes for eksempel en Windows 8 Phone nemt til en fjernbetjening af Xbox-konsollen.

Vores oplevelse af SmartGlass byder på de største ”øv’er” og største wauw-oplevelser i denne test. Ærgrelserne opstod især, fordi SmartGlass var så ustabilt. Funktionen var lige så hurtig til at koble sig på Xbox’en, som den var til at falde af igen. Hver gang vi lagde enten HTC 8X eller Asus Vivo Tab fra os i få sekunder, var forbindelsen afbrudt.

Særlig irriterende, for ikke at sige kritisk, var det under registreringen af abonnementet på 30 dages Music Pass, hvor HTC 8X og Xbox 360 midt i det hele holdt op med at tale sammen. Vi brugte netop HTC 8X, fordi man via SmartGlass kan skrive med hele mobiltastaturet på tv-skærmen fremfor at klikke frem og tilbage mellem bogstaver og tal med Xbox’ens kontroller.

Omvendt fungerede alle enheder fortrinligt med SmartGlass, når der skulle vises ekstra indhold om de enkelte musiknumre, og om de tre spil, vi testede. Med i vores test var Halo 4, Dance Central 3 og Forza Horizon, som alle har indbyggede SmartGlass-funktioner.

Angående Halo 4 bør du hente app’en Halo Waypoint, som giver adgang til ekstra informationer om spillets univers, men også viser de våben, du har indsamlet undervejs, og på hvilken måde du – statistisk set – bedst kan lide at aflive dine fjender.

Forventning: Bedre musik- og spiloplevelser med Smartglass
Resultat: Blandet

Rygraden i Windows 8 er amuletterne i højre side af skærmen. De fem amuletter ”Søg”, ”Del”, ”Start”, ”Enheder” og ”Indstil” åbner hurtigt og er en god metode til med få klik eller tryk at søge efter apps, dele indhold og skifte indstillinger. Amuletterne fungerer især fint på touchskærme, da du er fri for at køre musen tværs over skærmen.

Men når rækken af nye tastekombinationer sidder i fingrene, fungerer amuletterne lige godt på tablets, notebooks og pc’er. Vil du ned i maskinrummet, skal du ikke via amuletterne, men via Kontrolpanel, hvilket kan virke ulogisk. En smutvej er at søge og finde ikonet for Kontrolpanel med amuletten ”Søg” og derefter hæfte funktionen til skrivebordets proceslinje.

Forventning: Hurtigere søgning
Resultat: Delvist positivt

Hybrid-tablet: Asus W8 RT Vivo Tab, Intel Atom Z2760 Dual-core 1,8 GHz, Windows RT, touchskærm.

Smartphone: HTC Windows Phone 8X med Windows Phone 8.0.

Bærbar pc: Asus VivoBook S200E, Intel Core i3 1,8 GHz, 4 GB ram, Windows Pro 64-bit, touchskærm.

Bærbar pc: HP ProBook 4530s, Intel Core i3 2,3 GHz, 4 GB ram, Windows 7 64-bit version, Office 2010.

Spillemaskine: Xbox 360 med Xbox Live Gold, spil og abonnement på Music Pass.

Datatid har brugstestet Windows 8 i to uger, og den lange periode var påkrævet, for Windows 8 er så radikalt anderledes i sin opbygning i forhold til forgængerne, at en vis tilvænning er nødvendig. Det opleves lidt som to styresystemer i et – det system, du kan betjene med den touchskærmvenlige startskærm, der domineres af store, dynamiske felter, og Skrivebordet, der minder meget om det, som du kender fra Windows 7.

Styresystemet udfordrer med andre ord brugernes it-vaner, og det er svært på nuværende tidspunkt at afgøre, om du vænner dig hurtigt til det eller skal igennem en lang periode med irritationer.

Du kommer dog ikke uden om Windows 8, medmindre du køber en Mac-computer, for om kort tid er systemet enerådende på pc’er af enhver type. Og det er da også i bund og grund rigtigt tænkt, fordi systemet flytter fokus væk fra den enkelte computerenhed og giver mulighed for at skabe et samlet miljø med alle dine enheder – smartphone, tabletcomputer, stationær og bærbar pc, spillekonsol osv.

Flere af funktionerne er fikst tænkt: SmartGlass, synkroniseringen, amuletterne og andet – men i testperioden kørte de ikke alle sammen problemfrit. Opgraderingen fra Windows 7 gik heller ikke helt smertefrit, men som lovet påvirkede opgraderingen hverken programmer eller filer – ej heller krævede det geninstallering af Office-pakken – og det skal Microsoft have ros for.

Alt i alt er Windows 8 et styresystem med mange, gode muligheder, tilpasset en moderne, mobil verden. Men der en del irriterende småfejl, som skal rettes, og nogle af de betjeningsmæssige problemer kan henføres til, at styresystemet ikke helt har besluttet, om det skal fungere optimalt på enheder med touchskærm eller enheder uden touchskærm. Begge produkttyper kan ikke serviceres perfekt.