Home » Betalingssoftware » Windows 8: Her er alt du skal vide …
Windows 8: Her er alt du skal vide …

Windows 8: Her er alt du skal vide …

Share

Velkommen til en guidet tur rundt i Microsofts nye styresystem

Microsoft har løftet sløret for Consumer Preview-udgav- en af Windows 8, der fører os langt nærmere på den nye generation af ope- rativsystemer. I Windows 8 ind- drager Microsoft touchskærme på en måde, som højst er blevet antydet tidligere, og Metro-brugerfladen låner flittigt af Windows Phone 7.

Ifølge Microsoft er der indført over 100.000 kodeændringer siden lanceringen af Developer Preview, og dermed har Consumer Preview en helt anden fremtoning. Direktøren for Windows Program Management, Gabriel Aul, siger, at selvom Consumer Preview ikke er det færdige produkt, viser det »den fuldstændige vision for produktet«.

Windows 8 bliver sandsynligvis lanceret i Danmark sidst på året, formentlig i oktober eller november.

Kom med og se, hvad nyt der er i dette smugkig, som du selv kan downloade og afprøve.

Kom i gang

Første gang du booter Windows 8, og den nye Startskærm kommer frem, tror du måske, at du er kommet til en helt ny form for computerarbejde – men lad ikke den manglende Startknap forvirre dig. Der er meget at udforske. Der er to måder at skifte mellem applikationer på, og der er flere opdateringer af skrivebordsværktøjerne. Der er ændringer af filkopiering, strømstyring, sikkerhed, netværk, hardwareunderstøttelse og andet.

Så er der de første rigtige Metro-apps. Nu kan du finde ud af, hvordan det er at bruge Metro, som udviklerne har tænkt sig det. Du kan også besøge Windows Store og opleve de første rigtige tredjeparts-apps.

[pt id=’2021930′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Store bliver præsenteret smukt og er nem at bruge. Metro tilføjer en snert af farve og dropper den påtvungne grønne baggrund fra Developer Preview. “‘]

Store bliver præsenteret smukt og er nem at bruge. Metro tilføjer en snert af farve og dropper den påtvungne grønne baggrund fra Developer Preview.

Før vi går for vidt, er det værd at bemærke, at Consumer Preview kun virker på x86/64-pc’er. Der er ikke nogen Arm-version, som du kan downloade og afprøve, fordi der ikke er nogen Arm-enheder, der kan køre den. Selv de fysiske knapper bliver ikke styret på en standardiseret måde. Microsoft understøtter ikke tablets, der er beregnet til at køre på Android eller WebOS.

Meget af det, vi ser her i den nyligt lancerede Consumer Preview, vil være det samme i Windows on ARM-systemer (WOA). Mange funktioner – fra Metro-fladen til touchbevægelser, Windows-skrivebordet og indbyggede Windows-værktøjer som Stifinder og Jobliste – vil være stort set uændrede. Men indtil vi ser WOA præstere noget, ved vi ikke, hvordan ydelsen og batterilevetiden bliver. Consumer Preview omfatter heller ikke de Office-apps, som bliver bundlet med WOA – og naturligvis kører den alle de x86-apps, som ikke fungerer i WOA.

Bevæg dig rundt i Metro

Metro-brugerfladen er ikke så meget anderledes end Developer Preview-versionen, men man kan knytte sine e-mails, fotos, aftaler og venner til den, og det liver brugefladen betydeligt op.

[pt id=’2021931′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Metro tilføjer en snert af farve og dropper den påtvungne grønne baggrund fra Developer Preview. “‘]

Metro tilføjer en snert af farve og dropper den påtvungne grønne baggrund fra Developer Preview.

De forbedrede touchbevægelser gør den også langt nemmere at arbejde med. Hvis du glider fra skærmens højre side, får du den nydesignede symbolbjælke. Den omfatter søgning, deling, start, enheder og indstillinger. Du kan opnå det samme ved at placere musemarkøren i øverste eller nederste højre hjørne. Først fremstår symboler som hvide konturer. Hvis du ikke flytter musen, forsvinder de, idet Windows antager, at du ikke ville udløse dem.

Glid op fra bunden af Startmenuen for at få et hurtigt link til visningen ’All Apps’. Den er nu sirligt organiseret i programgrupper, der er opstillet alfabetisk.

[pt id=’2021932′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den nye brugerflade kører hele vejen gennem Windows 8.”‘]

Den nye brugerflade kører hele vejen gennem Windows 8.

Nu virker den semantiske zoomfunktion også. Klik for at reducere fliserne på Startmenuen til miniaturer, så du kan se det hele på en gang eller flytte en hel gruppe. Vælg blot en gruppe og træk den ned, hvis du vil omdøbe den.

Det er meget nemmere at skifte mellem applikationer. Du kan stadig trække den næste applikation i stakken fra venstre side af skærmen, så den fylder hele skærmen. Prøv også at eksperimentere med ’Switch List’. Med en mus starter du den ved at placere musemarkøren i i øverste eller nederste venstre del af skærm, indtil listen kommer frem. Træk nu nedad med musen, så kommer dine miniaturer frem. Hvis du vil se alle dine aktuelle skrivebordsapplikationer og de seneste brugte Metro-apps, skal du i stedet bruge [Alt]+[Tab]. Hvis du trykker [Windows]+[Tab], kommer ’Switch List’ frem.

Du kan lukke Metro-applikationer uden at vende tilbage til Jobliste. Træk ned fra toppen af skærmen, indtil den ønskede applikation skrumper til en miniature. Luk den ved at blive ved med at trække den ud af skærmen. Det er en længere vandring, end når du glider hurtigt med fingeren nedad fra toppen eller opad fra bunden af skærmen for at hente menubjælken ind i en applikation. Det virker også med en mus, og du kan også bruge [Alt]+[F4] ligesom med en skrivebordsapplikation.

Nye apps

I stedet for de spil og funktioner, der følger med Developer Preview, er de apps, som følger med Consumer Preview, de grundlæggende sager, som du skal bruge til dagligdags computerarbejde. Det drejer sig om værktøjer til e-mail, kalendere, kontakter, beskeder, fotos og sociale netværk, plus apps til at se filer på SkyDrive. Microsoft siger, at SkyDrive-app’en til skrivebordet snart kommer.

[pt id=’2021933′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Widgets apps og charms arbejder gnidningsfrit sammen.”‘]

Widgets, apps og charms arbejder gnidningsfrit sammen.

Der er også en Bing Maps-app og andre værktøjer såsom vejr og økonomi, foruden musik- og videokataloger, der bliver kørt af Zune. Der er en musik- og videoafspiller, som vil virke meget bekendt for brugere af Zune HD og Windows Media Center.

Alle disse værktøjer bliver karakteriseret som previews. Selvom de ikke bliver produceret af Windows Live-holdet, er der ikke tale om de endelige apps, som vil følge med den endelige udgave af Windows 8. Microsoft har bedt os betragte dem som udslag af den form for oplevelser, man kan forvente af de færdige apps, men ikke af de funktioner, der vil være i dem.

[pt id=’2021934′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det er afgjort muligt at Microsoft omsider har fået Games for Windows Live til at fungere ordentligt.”‘]

Det er afgjort muligt, at Microsoft omsider har fået Games for Windows Live til at fungere ordentligt.

Se op i skyen

Indtil skrivebordsudgaven af SkyDrive kommer, kan du ikke automatisk synkronisere filer fra Windows 8, selvom du kan hente filer, der skal uploades til SkyDrive, i Metro-app’en. Den har en ren og enkel brugerflade med fliser til mapper og miniaturer til billeder.

[pt id=’2021936′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Microsoft har hverken glemt skivebordsbrugere eller kravet om sikkerhed.”‘]

Microsoft har hverken glemt skivebordsbrugere eller kravet om sikkerhed.

Det er en glimrende måde at arbejde med onlinefiler på, selvom dokumenter på dit SkyDrive bliver åbnet i Office Web-apps Metro-IE i stedet for direkte i SkyDrive-app’en. Apps, der giver mulighed for at vælge filer, gør det via Metros filvælger. Den vil enten gøre dit liv meget enkelt eller meget indviklet.

[pt id=’2021935′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Starmenuen er ikke umiddelbart synlig men den er der.”‘]

Starmenuen er ikke umiddelbart synlig, men den er der.

Når du for eksempel ser på Billedbiblioteket, ser du indholdet af hver mappe samlet sammen. Det minder meget om Windows Live Photo Gallery. Du får også en liste over mapper. Det er meget nyttigt, hvis du ikke kan huske, hvilken mappe du har lagt nogle nyere fotos i, men det kan blive overvældende, når man har mange billeder.

[pt id=’2021937′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ligesom uret er vejret allestedsnærværende.”‘]

Ligesom uret er vejret allestedsnærværende.

Det samme gælder for Stifinder i Windows 8-skrivebordet. Igen viser billedbiblioteket miniaturer af alle billederne, men det er lidt nemmere at håndtere, hvis du har adgang til mus og rullepaneler. Du har måske hørt rygter om pdf-fremviseren Microsoft Reader. Den er med i Consumer Preview, og den er et fremragende og enkelt pdf-værktøj. Store filer bliver åbnet hurtigt, og det er en fornøjelse at blade i dokumenter.

[pt id=’2021938′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Flere vejrdetaljer er et vidnesbyrd om det omhyggelige arbejde der er lagt i Metro-brugerfladen. “‘]

Flere vejrdetaljer er et vidnesbyrd om det omhyggelige arbejde, der er lagt i Metro-brugerfladen.

Underholdning

App’en Xbox Live Games vil se bekendt ud for brugere af Xbox og Windows Phone. Her finder du din avatar, dine bedrifter fra dine telefon- og Xbox-spil, de to spil, der er med i Consumer Preview, og reklamer for Windows’ og Xbox’ spilmarkeder.

Se også:  Guide: Sådan får du pc’en hurtigere i gang

Xbox Controller er langt mere interessant. I modsætning til app’en Windows Phone omdanner den ikke pc’en til en direkte emulering af den almindelige Xbox-controller. Den ville være ret bøvlet at bruge på en stor skærm.

[pt id=’2021940′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den integrerede app-skifter er simpelthen overdådig.”‘]

Den integrerede app-skifter er simpelthen overdådig.

I stedet kan du se, hvad du kan lave på Xbox-skærmen, og du kan berøre forskellige områder direkte. I stedet for at kigge på en Xbox-skærm for at se, at [B]-knappen betyder tilbage, får du en ’Back’-knap, du kan trykke på.

[pt id=’2021941′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Syvkabale har fået en touchvenlig fremtoning.”‘]

Syvkabale har fået en touchvenlig fremtoning.

Det virker bedst på tablets, men på en hvilken som helst pc er muligheden for at vælge en film eller et tv-program fra Video-app’en og afspille direkte på Xbox’en en glimrende måde at streame medier på uden at skulle gennem bøvlet med at oprette et netværk. Du kan søge i kataloget med et tastatur, og det er derfor nemt at finde den film, du vil se. Og så kan du læne dig tilbage og se den på dit tv.

[pt id=’2021942′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Man kan få flere apps fra den integrerede app-store med et par tryk. Selv i Consumer Preview er der et stort udvalg at vælge imellem.”‘]

Man kan få flere apps fra den integrerede app-store med et par tryk. Selv i Consumer Preview er der et stort udvalg at vælge imellem.

Internet Explorer

Det går lettere at rulle og zoome i den opdaterede IE10 Platform Preview, der følger med Consumer Preview. Du kan dobbelttrykke og zoome ind på den del af en side, du er interesseret i. Det virker godt, og det minder meget om Windows Phones browser. Du kan trække tæt på højre og venstre kant af skærmen, når du vil gå frem eller tilbage gennem de sider, du har besøgt. Hvis du bruger en mus, kan du lade markøren svæve tæt på skærmens kant. Så kommer der en pil, som du kan klikke på. Det giver samme resultat.

[pt id=’2021943′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Reader er den første integrerede pdf-understøttelse i et af de udbredte Windows-operativsystemer.”‘]

Reader er den første integrerede pdf-understøttelse i et af de udbredte Windows-operativsystemer.

Sites, der er knyttet til Startskærmen, har meget kønnere ikoner, end de havde i Developer Preview. Hvis et site har en jumpliste, kan du se den i Metro-IE på den kommandobjælke, der kommer frem, når du trækker op (eller højreklikker). Du kan også vælge, om de sites, du knytter til Startmenuen (eller links, som man klikker på i e-mails og tweets) skal åbnes i Metro-IE eller skrivebords-IE 10.

Skrivebords-IE 10 har den samme forbedrede browsermotor som Metro-IE. Den har også plugins, værktøjsbjælker og alle de traditionelle ekstrafunktioner, som en skrivebordsbrowser har, men det kan godt virke lidt rodet efter ”kun websiden”-visningen i Metro.

[pt id=’2021944′ size=’large’ link=’file’]

 

Om bord i Windows 8

Windows 7 er populært og flot, men det er ikke perfekt. For eksempel har dets version af Stifinder en tendens til at springe tilbage, når man kigger i dybt indlejrede mapper, og sprog-værktøjsbjælken er irriterende. Skrivebordet i Windows 8 forholder sig til alle vores klager, men det fjerner også den bekendte Startmenu. Gør det systemet sværere at bruge?

[pt id=’2021945′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Mange bekendte funktioner har fået en forenklet brugerflade. “‘]

Mange bekendte funktioner har fået en forenklet brugerflade.

Hvis du ikke bruger et touchbaseret system, kan du fremkalde Startmenuen ved at trykke på tastaturets Windows-tast. Hvis det alligevel kniber, er der ingen grund til bekymring – du skal blot placere musen i det venstre hjørne, så kommer der en miniatureversion af Startskærmen.

Du kan rulle den op og få en liste over kørende Metro-apps som miniaturer (eller bruge [Windows]+[Tab]). Det betyder, at du kan springe direkte til en anden kørende applikation uden at ændre på skærmens fliseopdeling. Det er endnu nemmere at bruge [Alt]+[Tab]. Den funktion skifter mellem alle kørende applikationer, Metro eller Skrivebordet.

[pt id=’2021946′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Joblisten er blevet dullet op og er nu langt mere anvendelig. “‘]

Joblisten er blevet dullet op og er nu langt mere anvendelig.

Hvad sker der, hvis du vil have adgang til skrivebordsværktøjer og ikke vil gå tilbage til Startskærmen? I denne situation skal du højreklikke i det yderste venstre hjørne. Så får du en nyttig menu, der leverer stort set alt, hvad du kan ønske dig: Søg, Kør, Stifinder, Jobliste og Kontrolpanel plus værktøjer som Diskhåndtering, Enhedshåndtering, Logbog og Strømstyring.

Du bør også huske genvejen [Windows]+[X]. Med den kan du springe til Kontrolpanelets indstillinger, Netværksforbindelse, System, Programmer og funktioner – for ikke at tale om den ærværdige kommandoprompt. Du kan navigere i det hele via tastaturet.

[pt id=’2021947′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Nyheder og aktiekurser er nemt tilgængelige.”‘]

Nyheder og aktiekurser er nemt tilgængelige.

Hvis du får problemer, må du ikke glemme genvejen [Windows]+[R]. Den kører en hvilken som helst applikation direkte. Alt dette fjerner de forbehold, vi havde ved at miste den gamle Startmenu. Der er fikse og effektive måder at nå alt på, og du behøver ikke slippe Skrivebordet eller gå omkring Metro. Der er links til Hjælp, Systemoplysninger, tilpasning af Skrivebordet og det komplette Kontrolpanel øverst på skærmen.

[pt id=’2021948′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Din Windows Live-konto er en integreret del af operativsystemet.”‘]

Din Windows Live-konto er en integreret del af operativsystemet.

Hvis du vil have de venlige Metro-indstillinger, kan du få dem via et link forneden. Sammenlignet med det væld af måder, hvorpå man kunne navigere til centrale værktøjer, Kontrolpanel og funktioner i Windows 7, er dette en strømlinet og effektiv brugerflade. Og du behøver ikke forlade Skrivebordet, hvis du ikke vil.

Se også:  Sådan tjekker du om din computer kan køre Windows 11

Ulemper

På nogle få områder ofrer Windows 8 komfort til fordel for større sikkerhed. Hvis du har to konti på én pc, skal du låse pc’en op med den konto, der sidst var i brug. I modsætning til Windows 7 kan du ikke vælge, hvilke konti du skal logge ind på fra låseskærmen.

Vi tror, at det bliver upopulært i husholdninger med flere brugere. Og når du skal logge ind på et WiFi-adgangspunkt, får du ikke lov til at se det trådløse kodeord, mens du skriver det. Windows 8 skjuler kodeordet og viser kun det, du har skrevet, hvis du trykker på det ejendommelige ikon (muligvis et øje) ved siden af feltet.

[pt id=’2021949′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Microsoft går i brechen for cloud-lagertjenesten SkyDrive.”‘]

Microsoft går i brechen for cloud-lagertjenesten SkyDrive.

Med touch bliver Skrivebordet noget af en hybrid. Du kan bruge håndbevægelser i skærmens kanter til at skifte mellem opgaver og arbejde med symboler. Du kan endda køre ned fra toppen af skærmen og trække miniaturen ud af skærmen og dermed lukke Skrivebordet som med enhver anden Metro-applikation. Du kan også røre alt det, du kan klikke på med en mus. Det virker vældig godt med båndstyring, og det er derfor irriterende, at Microsoft har bøjet sig for klager fra folk, der aldrig har brugt en båndbrugerflade med touch: Funktionen er som standard minimeret.

Mindre funktioner fungerer overraskende godt, fordi Microsoft har brugt maskinindlæring til at forudse det sted, man vil trykke. Vi fandt det nemt at foretage præcise valg ved hjælp af bittesmå menupunkter i Office- og tredjepartsapplikationer. Det kan dog godt blive lidt kringlet. Når vi valgte mange filer i Stifinder, fik vi ikke altid de filer, vi ville have. Men Windows 8 har succes med at levere en brugerflade, der aldrig har været beregnet til toucharbejde med fingrene.

Båndet

Båndet virker godt, når det drejer sig om at afdække skjulte funktioner i Stifinder. Det er nu nemmere at løse opgaver som at udpakke komprimerede filer; vælge filer, der ikke i øjeblikket er markerede; og åbne en kommandoprompt. Båndet er også kontekstafhængigt. Brug det til at navigere op til Computer-niveauet, så du får funktioner såsom afinstallation af programmer uden at skulle dykke ned i Kontrolpanel.

Joblisten minder meget om den udgave, der er i Developer Preview. Den har et rent layout, der er stoppet med nyttige oplysninger – fra his-toriske data om de applikationer, der bruger mest båndbredde, til den hæmmende virkning, sagerne i din Start- liste har på Windows. Du kan se, hvad alle Windows-tjenes-terne med underlige navne faktisk laver, og finde ud af, hvad de enkelte IE-vinduer står for. Du kan dobbelttrykke eller -klikke på en kørende applikations navn for at gå over til den.

Alt om dig

Hvis du bruger en Windows Live-konto (der kan være en hotmail-adresse eller en hvilken som helst anden e-mail-adresse, som er sat op som en Windows Live-konto) til at logge på, kan du automatisk få adgang til kontakter, kalender og beskeder. Hvis du allerede har linket dine konti hos Twitter, Facebook, LinkedIn eller Flickr til Windows Live, vil Windows 8 lægge dine Facebook-fotos i Fotos-applikationen, dine Facebook-venner i Personer-applikationen og Facebookchat i Beskeder.

Windows 8 Consumer Preview bruger ligesom Developer Preview denne konto til at føre dine indstillinger, IE-Foretrukne og gemte kodeord over til andre Windows 8-pc’er. Det betyder, at du logger på med den samme konto, men nu hedder den en Microsoft-konto, og med den kan du downloade apps fra Windows Store.

Hvis du bruger en konto fra en anden udbyder som login (for eksempel Google), får du oplysninger fra denne konto i Windows, men du skal bekræfte den, hvis du vil modtage kontakter, kalender og information om meddelelser.

Når du gør det, kan du vælge den, der skal vise notifikationer på låseskærmen. Du kan vælge op til syv apps, der vil køre i baggrunden, mens skærmen er slukket, og give besked om nye meddelelser.

En af dem kan vise mere detaljerede oplysninger, men foreløbig er kalenderen den eneste mulighed. Det bliver langt vigtigere på WOA- og SoC-enheder, der har tilsluttet standby, fordi disse apps modtager opdateringer, mens resten af systemet sover.

Windows Live eller ej, den første konto, du opretter på et Consumer Preview-system, bliver automatisk en admin-konto. Når du vil tilføje endnu en konto, kan du ikke uden videre give den administratorrettigheder – når du prøver at installere en app, skal du skrive kodeordet til den oprindelige konto.

Man kan gå ind i Kontrolpanel og ændre kontotypen, men det er irriterende, at man ikke har den valgmulighed til at begynde med.

Konklusion

Consumer Preview er et kolossalt fremskridt i forhold til Developer Preview. Det er mere poleret, mere behageligt at bruge, og der er færre skarpe kanter. Ydelsen er god, der er ingen af de hyppige nedbrud, vi tidligere har set, og vores test vidner om, at problemerne med batterilevetiden, som vi så hos Developer Preview, er blevet løst.

Brugerfladen er langt mere anvendelig, uanset om du har en touchskærm eller en mus, og du lærer hurtigt de bevægelser, der manipulerer apps.

Consumer Preview viser også, at Windows 8 ikke kun drejer sig om touch. Forbedringerne på Skrivebordet er velkomne, selvom vi snarere vil kalde dem evolution end revolution.

Hvis du vil tilbringe hovedparten på Skrivebordet, kan du knytte apps til proceslinjen og blive der, indtil du vil udforske Startskærmen. Hvis du går til Metro med et åbent sind, bliver du overrasket over, at den er så anvendelig. Microsoft har afgjort mere arbejde til gode, både på Windows 8 og på de Windows Live-apps, der fremviser Metro. Der er mange nøglefunktioner såsom deling og søgekontrakter, som først bliver nyttige, når der kommer langt flere apps, som kan arbejde med dem.

Windows 8 skal både levere håndgribelige forbedringer i den måde, hvorpå du i dag bruger pc’en – og det lykkes stort set – og tager et spring fremad for tablets og andre fremtidige pc-typer.

Indtil vi får WOA-tablets, er det et åbent spørgsmål, hvordan Windows 8 står sig i konkurrencen med iOS.

Consumer Preview er helt afgjort den mest touchvenlige Windows-version, og den behandler ikke længere muse- og tastaturbrugere som andenklasses borgere. Det er ikke nok i sig selv, men det er en meget lovende begyndelse.


TAGS
styresystem
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S