Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Wi-Fi 2019: Nye ikoner og ny teknologi

Brancheorganisationen Wi-Fi Alliance er ved at udrulle den seneste Wi-Fi-standard og benytter lejligheden til at lancere nogle mere brugervenlige betegnelser for de forskellige hastighedsklasser.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Indtil nu har vi været vant til, at en af de tekniske specifikationer for en Wi-Fi-router kan være ”IEEE 802.11a/b/g/n/ac”, hvor de små bogstaver står for de standarder, som enheden er kompatibel med.

Nu er Wi-Fi-branchen ved at være klar med den næste generation, der siden annonceringen i 2017 har været kendt som 802.11ax, men det kommer den ikke til at hedde – i hvert fald ikke i den forbrugerrettede markedskommunikation. Wi-Fi Alliance har besluttet at droppe ingeniør-sproget og blot kalde den nye standard Wi-Fi 6.

Tilsvarende bliver 802.11ac og 802.11n omdøbt til henholdsvis Wi-Fi 5 og Wi-Fi 4, så en forbruger umiddelbart kan se, hvilken Wi-Fi-generation en router eller anden trådløs netværksenhed tilhører.

Op til fire gange hurtigere

TP-Link var et af de første firmaer, der har frigivet detaljer for deres første Wi-Fi 6-routere, der ventes introduceret i første kvartal 2019.
Den stærkt forøgede kapacitet er ikke opnået ved at bruge et højere frekvensbånd end 5 GHz, som vi længe har udnyttet.

Slip for IEEE 802.11-bogstavkombinationer. Snart bliver Wi-Fi-produkter mærket med ikoner, som fastslår, hvilken teknologi-generation de tilhører.

Den nye standard kommer altså ikke til at koste rækkevidde. I stedet har man øget den såkaldte modulationstæthed fra 256-QAM til 1024-QAM. Det betyder, at man kan opnå en kombineret hastighed på op til 5,952 Gbps – 1,148 Gbps på 2,4 GHz-båndet og hele 4,804 Gbps på 5 GHz-båndet. Sådan en Dual-Band router vil kunne markedsføres som AX6000, og den første model i denne serie ligner til forveksling TP-Links andre Archer-toproutere.

D-Link har annonceret en router på samme specifikationsniveau. Desuden har begge firmaer udviklet særlige gaming-versioner med Tri-Band-teknologi, hvor et ekstra 5 GHz-frekvensbånd hæver den teoretiske båndbredde til 10,756 Gbps eller det dobbelt af, hvad de hidsigste AC5400 – undskyld Wi-Fi 5-routere – kan håndtere.

Ingen kan vel være i tvivl om målgruppen for denne Wi-Fi 6-router fra TP-Link. Hardcore-gamere vil kunne tilgå en total båndbredde på 11 Gbps – hvis deres øvrige grej er tilstrækkeligt hurtigt.

Dyre sager

Den eneste pris vi har på de nye Wi-Fi 6-routere er Asus RT-AX88U, der er den første Wi-Fi 6-router på det danske marked. Den koster i skrivende stund 2999 kr. Vi tager det dog for givet, at de andre kommende Wi-Fi 6-routere i hvert fald ikke bliver billigere end firmaernes aktuelle Wi-Fi 5-topmodeller.

Og det er kun begyndelsen. TP-Link oplyser, at deres Archer AX6000 og AX11000 er udstyret med en 2,5 Gbit WAN-port. Almindelige netværkskort i computere er af 1 Gbit-typen og skal følgelig udskiftes eller suppleres med noget endnu hurtigere, hvis man vil have fuldt udbytte af sit nye Wi-Fi-legetøj.

Hos Proshop har vi fundet en Asus 10GBase-T-netværksadap-ter til godt 800 kr., men ellers kan sådan et PCIe-kort koste det 3- eller 4-dobbelte. Nogle kabler og måske en switch skal muligvis også opgraderes, og så kan det hurtigt koste kassen at stige på Wi-Fi 6-raketten. Som altid, når en teknologi er ny.

Denne oversigt viser de vigtigste forskelle mellem 802.11ac (Wi-Fi 5) og 802.11ax (Wi-Fi 6). Den nye standard øger båndbredden ved at bruge både 2,4 og 5 GHz-båndet, samtidig med at underbærebølgerne pakkes tættere, og modulationen effektiviseres.