Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Wi-Fi med stor spreder – sådan dækker du hele virksomheden

Når der skal etableres Wi-Fi-dækning i virksomheder og institutioner, er fast installerede adgangspunkter den oplagte løsning. Nu er den seneste teknik blevet tilgængelig til attraktive priser, og opsætningen er ikke længere raketvidenskab. AOD har været i nærkontakt med to enheder og en smart switch.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fritstående routere eller mesh-enheder er ikke altid optimale løsninger til Wi-Fi-dækning af større rum som kontorer, restauranter, undervisningslokaler og andre steder, hvor der skal være stabil datakontakt med adskillige brugere på forskellige og varierende placeringer.

Hoteller, lufthavne, butikscentre Wi-Fi-dækker deres enorme arealer ved hjælp af såkaldte adgangspunkter eller access points, som typisk er diskrete tallerkenlignende enheder i hvidt plast, der sidder højt oppe på væggene eller er ophængt under lofterne.

For ikke så forfærdelig længe siden kunne den slags netværksprodukter koste seriøse penge, og integration med den øvrige infra-struktur var heller ikke noget for enhver elektriker. De helt store installationer stiller stadig særlige krav, men små og mellemstore virksomheder kan i dag komme langt med produkter som dem, vi præsenterer her – og stadig have høj sikkerhed på enterprise-niveau.

Wi-Fi 6, PoE og Insight

Netgear har for nylig lanceret et sortiment af adgangspunkter, som understøtter den efterhånden veletablerede Wi-Fi 6-standard. Det er god timing, for denne teknologi har fundet vej ind i et stort antal nye smartphones, tablets og computere.

AOD har skrevet meget om Wi-Fi 6, så her vil vi blot opsummere teknologiens vigtigste fordele: Hurtigere datatransmission, flere samtidige brugere og bedre arealdækning samt bagudkompatibilitet med Wi-Fi 5 og tidligere standarder. What’s not to like?

Netgear WAX630 har rendyrket business-design med hvid plast i god byggekvalitet og diskrete indikatorer, som markerer aktiviteterne gennem de to LAN-porte og på de tre frekvensbånd.

PoE (Power over Ethernet), som betyder strømforsyning af en opkoblet enhed via dens LAN-kabel, er en velkendt teknik og endnu et gennemgående træk ved de nye adgangspunkter. Med PoE er det muligt at indrette sig med en central switch og blot trække et netværkskabel ud til hver enhed.

Insight, som vi tidligere har omtalt flere gange i AOD, er navnet på en platform med tilhørende app til administration og overvågning af routere, switche og flere andre produktkate-gorier i den professionelle del af Netgears meget brede sortiment.

Netgear WAX218 er et økonomisk adgangspunkt, som i den grad falder i med væggen eller loftet. Enheden konfigureres uden en dedikeret app, hvad der kan være en fordel i enterprise-installationer.

Efter en gratisperiode er Insight en betalingstjeneste, der nok vil have størst interesse for professionelle installationer uden fast supportpersonale på adressen. Insight-enheder uden abonnement vil stadig fungere normalt og løbende modtage softwareopdateringer.

Kræver speciel switch

Netgears adgangspunkter kan strømforsynes fra en almindelig, ekstern adapter, der kan købes som ekstra tilbehør, men kræver så stadig et LAN-kabel til data. Det kan være smartere at anskaffe en speciel switch, som både klarer strømforsyningen og datatransmissionen via et enkelt kabel til hvert adgangspunkt.

Sådan en switch kan være den nye MS108EUP til 3348 kr. med otte 2.5 GbE-porte, hvoraf de fire kører PoE++ og kan levere op til 60 W til hver enhed. De andre fire porte kører PoE+ og har hver en kapacitet på op til 30 W. Denne switch er en meget kompakt og helt lydløs sag uden køleventilator. Den er ikke beregnet til rackmontering, men skal stå frit eller hænge på en væg.

WAX630 – og andre adgangspunkter fra Netgear – leveres med de nødvendige komponenter til ophængning på både hårde og bløde underlag – på vægge og under lofter.

Til switchen hører en ekstern strømforsyning, som også er en lydløs enhed – på størrelse med en mursten og en vægt på næsten et kilo. Det giver mening, da den kan yde mere end 250 W, men vi har set mere elegante løsninger. Hvis switchen skulle indgå i vores permanente samling, kunne vi finde på at indrette en rackskuffe, så switchen med strømforsyning kunne være i vores teknikrack.

Switchen er ikke passiv. Via appen NSDT (Netgear Switch Discovery Tool) kan man styre dens indstillinger af hver enkelt port, og der er også en kabeltester, så man kan tjekke de enkelte LAN-kabler.

I tilfælde af defekte forbindelser bliver man informeret om en afbrydelses afstand fra switchen. Det kan spare meget tid til fejlfinding i en installation med professionelt førte kabler i bakker og bundter.

Vakst Wi-Fi 6-adgangspunkt

Der er fire modeller i Netgears nye WAX6xx-serie, og den vakseste er WAX630 til 2690 kroner, som AOD har haft mulighed for at afprøve. Her taler vi om et stort, kvadratisk adgangspunkt på knap 27 x 27 cm med meget blødt afrundede hjørner og diskrete indikatorer. Beslag til væg- og loftmontering er med i pakken.

Hardwarebestykningen er intet mindre end imponerende med en total båndbredde på op til 6 Gbps fordelt på et 2,4 GHz-frekvensbånd og to 5 GHz-bånd samt en 2.5 GbE-port til support af trafikken. Der er ikke færre end 12 streams (4 x 4 på hvert bånd), og endnu mere interessant er muligheden for at arbejde med op til 8 SSID’er (netværksnavne).

Eksempelvis kan man give forskellige adresser med matchende privilegier til de enkelte afdelinger i en virksomhed – it, hr, salg, indkøb, økonomi, produktion, direktion og stadig have et gæstenetværk. Dette adgangspunkt kan også indgå i et mesh-system. Ifølge Netgear kan WAX630 håndtere op til formidable 600 enheder, spredt over et areal på op til 300 kvadratmeter.

Netgear MS108EUP er en meget kompakt switch med otte
2.5 GbE-porte og kapacitet til at strømforsyne adgangspunkter og andre opkoblede PoE-enheder via LAN-kabler.

WAX630 er ret forslugen. Dens nominelle effektforbrug er 30 W, men den fungerer først optimalt – med blå statusindikator, når den får strøm fra en af 60 W-portene på MS108EUP-switchen. Vi har haft adgangspunktet opkoblet via et 20 meter langt CAT6 LAN-kabel med forholdsvis tynde 26AWG-ledere. Det er gået fint, men i en permanent installation ville vi vælge 23AWG eller kraftigere ledere.

Tilslutning og opstart går nemt ved hjælp af Insight-appen. Adgangspunktet booter på et par minutter, og når man har foretaget de grundlæggende indstillinger, går der 5-7 minutter med tjek, softwareopdatering og diverse ”housekeeping”. De mere specielle indstillinger som f.eks. SSID’er tilgås via en browser, som hos os har heddet 192.168.68.67.

AOD råder ikke over et storrumskontor, men i vores testmiljø har vi en ret åben stueetage på godt 80 kvm. Her har vi placeret WAX630 centralt på et bord og gået rundt med en Galaxy S20 Ultra 5G-smartphone med appen Speedtest på skærmen.

På seks placeringer – fire i ”kontoret” og to i kælderen – er registreret korte pingtider (mellem 9 og 11 ms), fine downloadhastigheder (mellem 310 og 694 Mbps) og glimrende uploadhastigheder (mellem 264 og 559 Mbps). Det giver rigelig kapacitet til 15-20 Office-brugere plus printere og andet opkoblet grej.

Traditionelt adgangspunkt

Vi har også hygget os med et mere økonomisk Netgear WAX218-adgangspunkt til 1690 kroner. Det er mindre end WAX630 – lige over 20 x 20 cm – og endnu mere diskret. Specifikationsniveauet er tilsvarende lavere med to frekvensbånd (2,4 og 5 GHz) og en total kapacitet på op til 3,6 Gbps plus mulighed for op til fire SSID’er. En 2.5 GbE-port er der heldigvis blevet råd til.

Opsætningen af WAX218 adskiller sig markant fra WAX630, idet der ikke findes en app til formålet. Man skal bruge den mere besværlige rutine med at slutte adgangspunktet til et midlertidigt Wi-Fi-netværk, som det selv opretter, og derefter skal man starte en browser og logge ind på applogin.net.

Ifølge disse diagrammer er Netgear WAX630 meget tæt på at levere en perfekt rundstrålende dækning af et rum. AODs målinger i vores eget testmiljø når frem til lignende resultater.

Det lyder enkelt nok, men i forsigtige Windows 11 – både i Edge og Chrome – skal man nærmest tiltvinge sig adgang til hjemmesiden, fordi den anses for usikker. Vi endte med at bruge smartphonen, selv om det krævede en bunke zoom på menusider, der er skabt til computerskærme. Dette betyder måske mindre, når en stor organisation skal have (nye) adgangspunkter, men hos os efterlyser vi klart Insight eller en tilsvarende app-baseret løsning.

Sammenfatning: Billigere, nemmere og hurtigere

Med denne indsigtsartikel har vi villet give vores PRO-læsere og andre interesserede et indtryk af den seneste udvikling inden for Wi-Fi-systemer baseret på adgangspunkter.

Først og fremmest står det klart, at den hurtige og godt dækkende Wi-Fi 6-teknologi for alvor har gjort sit indtog på markedet for netværk til små og mellemstore virksomheder. Dernæst behøver løsningerne ikke være så dyre, som nogle måske forventer – ikke mindst hvis de ikke har fulgt udviklingen, siden de sidst investerede i adgangspunkter.

Endelig har Netgear med kombinationen af adgangspunktet WAX630, switchen MS108EUP og appen Insight demonstreret, at et professionelt Wi-Fi-system med nærmest uendelige individualiseringsmuligheder kan gøres forholdsvis enkelt at sætte op. Og så skal det ikke glemmes, at med PoE kan antallet af kabler halveres, ligesom der ikke kræves en autoriseret elinstallatør til at sørge for strømforsyningen.

WAX218 kører fint på en 30 W-port på MS108EUP-switchen. Vi har også kunnet få adgangspunktet til at nøjes med en såkaldt PoE-injektor fra rodekassen til godt 100 kroner.

Det kostede dog noget båndbredde, for det var en 100M-type med en maksimal hastighed på 100 Mbps. En separat strømforsyning eller en injektor i gigabit-klassen koster noget mere, og skal man bruge mange af slagsen, er en dedikeret switch efter vores mening klart at foretrække.

Adgangspunktet WAX630 og mange andre, professionelt orienterede Netgear-produkter kan opsættes og individualiseres via Insight-appen. Her er vores startskærm.

Vi har speedtestet WAX218 på samme måde som WAX630. Vi har målt en anelse sløvere pingtider (mellem 10 og 11 ms), tilfredsstillende downloadhastigheder (mellem 280 og 529 Mbps) og absolut brugbare uploadhastigheder (mellem 248 og 414 Mbps). Det bør være mere end rigeligt til 10-15 Office-brugere og deres øvrige opkoblede isenkram.