Home » Smart hjem » Smarthome [STORTEST]: Wi-Fi-gadgets på hjemmets digitale motorvej
Smarthome [STORTEST]: Wi-Fi-gadgets på hjemmets digitale motorvej

Smarthome [STORTEST]: Wi-Fi-gadgets på hjemmets digitale motorvej

Share

Wi-Fi er på imponerende kort tid blevet noget nær en livsnødvendighed, som bør være omfattet af de universelle menneskerettigheder – næsten som frisk luft og rent vand. Den seneste trend går i retning af, at Wi-Fi ikke blot står for internet-adgang og lokal streaming, men også styring af vores stadig mere intelligente hjem. Alt om DATA præsenterer nogle nye og et par gennemprøvede smartdevices

For godt 10 år siden fik vi smart-phonen, og verden blev aldrig den samme igen. Senere fulgte smart-tv’et, der skulle gøre smartphonens job, blot på en større skærm – mere evolution end revolution i denne signaturs optik. Og nu er vi i fuld gang med det smarte hjem – skal vi holde stilen og kalde det smarthome?

Med et læs poetisk frihed kan man sige, at det smarte hjem begyndte med elektricitet, rindende vand og centralvarme, som overflødiggjorde masser af tjenende ånder hos overklassen og sparede os andre for en masse surt, manuelt arbejde.

Digitalalderens smarte hjem begynder med Wi-Fi

Idéen om elektronik i et smart hjem er heller ikke ligefrem ny. Elektronik- og installa-tionsbrancherne har i årtier haft visioner om at fylde boliger med rør og kabler til central forsyning af beboerne med telefoni, radio og fjernsyn samt efterhånden også data.

Vi danskere kan blære os af, at Bang & Olufsen tilbage i 1982 lancerede BeoLink-konceptet, som gjorde det muligt at bruge firmaets produkter i flere rum på én gang. Det var kun til audio og naturligvis analogt, men dengang var det så revolutionerende, at det ifølge flere af tidens hi-fi-guruer kunne have vendt op og ned på især det store amerikanske marked for multirum-underholdning.

Se også:  Genial genvej til et smart hjem

Dette skete ikke, og det skyldtes især, at Bang & Olufsen ikke ville åbne BeoLink-platformen for andre mærker – og vice versa. En bekendt fik sig en øjenåbner, da han havde fået sin patricierlejlighed fyldt med B&O-produkter bundet sammen med BeoLink-kabling og stolt præsenterede herlighederne for sin teenagedatter. ”Cool nok, Daddy” sagde hun. ”Har du også et stik til den her?” – hendes iPod Touch. Det varede længe, før farmand slap af med sit BeoTic.

Forskellige standarder og styresystemer slipper vi næppe nogensinde for, men med Wi-Fi kan vi i det mindste komme af med stort set alle andre ledninger end strømkabler, og de er heldigvis effektivt standardiserede. Hvis blot det samme gjaldt for netstik, stikkontakter og disses placering, men det er en anden historie.

Helt ud i krogene

Når vi taler om trådløs opkobling af smarte enheder i et helt hjem, er det en selvfølge, at der ikke bør være hvide pletter på boligens Wi-Fi-dækningskort. Hvis man skal online med en smartphone, er det ikke uoverkommeligt at flytte sig til et sted, hvor signalet ikke er dårligt.

Det er noget andet med smarte stationære enheder som overvågningskameraer, større højttalere, elektriske pærer, diverse sensorer og – fortsæt selv listen. Her er signaludfald i bedste fald et irritationsmoment, i værste fald en sikkerhedsrisiko.

En vis idé om Wi-Fi-dækningen kan man få ud fra antallet af streger på smartphonens skærm, men der findes bedre værktøjer, som også er gratis.

Appen Wifi Analyzer, som kun er tilgængelig til Android, viser både signalstyrke og aktive kanaler på begge Wi-Fi-frekvensbånd – 2,4 og 5 GHz. Her på Alt om DATA bruger vi desuden appen Speedtest, der viser såvel ping-tid (forsinkelse) som bit-rater ved download og upload til internet-udbyderen.

Et nyt værktøj til kvalitetsmåling på Wi-Fi-netværk er appen 100% WiFi fra teleselskabet Fullrate. Denne app angiver båndbredden i procent forskellige steder i forhold til et referencepunkt ved routeren – deraf navnet. Det hele er på dansk, og man guides igennem processen med klare tekster og nyttige tips. 100% WiFi er gratis for alle og kan fås til både Android og iOS.

Hvis der stadig er huller i Wi-Fi-dækningskortet, peger pilen på en ny router eller et såkaldt mesh-system med to eller flere routere. Hvilken det skal være, kan vi også hjælpe med. I Alt om DATA eller på vores hjemmeside er der test af mange løsninger til priser fra mellemklassen og op – helt op!

TAGS
hue
smart home
wifi

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 33 74 71 16
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Audio Media A/S