Home » Netværk » Wi-Fi 6E er landet – første praktiske afprøvning
Wi-Fi 6E er landet – første praktiske afprøvning

Wi-Fi 6E er landet – første praktiske afprøvning

Share

Wi-Fi 6E er den største nyhed inden for trådløst netværk i mange år. Nu er der langt om længe kommet en Wi-Fi 6E-router til landet, som vi her tester sammen med et par kompatible enheder

Wi-Fi eller trådløst netværk er ligesom strøm i stikkontakterne og vand i hanerne. Det skal bare være der. Vi surfer, streamer, holder videomøder, spiller og downloader stadig flere data på vores mobiler, laptops og andre trådløst opkoblede enheder.

Det er generelt gået helt fint, men hvis vi ikke vil banke hovedet ind i båndbredde-muren, har vi brug for stadigt mere avanceret teknologi.

Wi-Fi 6 har været – og er – et stort fremskridt, som er ved at være til at betale og på plads hos brugere, der selv kan vælge deres grej. Efter en stribe annonceringer af den næste generation – Wi-Fi 6E – på CES i Las Vegas i januar 2021 er fysiske produkter nu i februar 2022 ved at rulle ud på de europæiske markeder.

Nu også på 6 GHz

Wi-Fi 6 kan kort beskrives som summen af en række teknologiske landvindinger, der gjorde det muligt at klemme flere data og mere effektiv dækning ind på de begrænsede 2,4 GHz- og 5 GHz-frekvensbånd.

Se også:  Den hybride arbejdsplads kræver bedre netværkshardware

Den grundlæggende teknologi er den samme i Wi-Fi 6E (E for Extended), og den store nyhed er simpelthen, at en del af det højere 6 GHz-frekvensbånd pr. 1. december 2021 er blevet frigivet til Wi-Fi-formål her i Danmark. ”Simpelthen” er måske så meget sagt, for der er ved at være lige så meget elektronisk trafik i æteren, som der er biler i myldretiden i storbyer.

I Europa er man blevet enige om at afsætte en luns på 500 MHz i området mellem 5,925 og 6,425 GHz til Wi-Fi 6E, hvad der her i landet har gjort det nødvendigt af modificere DSB’s nye signalsystem og hæve den nedre grænsefrekvens til 5,945 GHz. Andre lande har haft lignende udfordringer andre steder i denne del af frekvensspektret, og derfor har det taget sin tid at få det hele skruet sammen.

Se også:  Ny switch skal gøre det nemt og billigt at opgradere netværket
Frekvensbånd og kanaler i overblik

USA og EU: USA har vundet jackpot i 6 GHz-frekvensfordelingen og kan flyde ud over et mere end dobbelt så bredt frekvensbånd som vi i EU. Hos os fordobler Wi-Fi 6E stadig den totale båndbredde og giver kapacitet til mange flere samtidige brugere.

Danmark: Denne tabel viser antallet af kanaler på de forskellige Wi-Fi-frekvensbånd. Potentialet i Wi-Fi 6E er enormt, men mange – inklusive AOD – er sikkert skuffede over den stærkt beskårne sendestyrke i forhold til det mest rummelige 5 GHz-bånd.

Nu har vi endelig fået en 6E-router op på testbænken. Asus GT-AXE11000 har en prislap på 4500 kroner og tilhører Asus’ ultraseje Republic of Gamers (ROG) Rapture-familie, hvor der er meget til både øjnene og motorikken.

Selve maskinen har en tillidsindgydende vægt på 1,8 kg, og der er i den grad kælet for materialerne og byggekvaliteten. Karosseri-tuningen omfatter et ROG-logo med RGB-lys i den sort-eloxerede alu-overplade, og helt usædvanligt har firmaet smidt et anstændigt CAT6-kabel med skærmede stik i den rummelige kasse.

TAGS
netværk
router
wi-fi 6E

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S