Et webhotel er ikke bare et webhotel

Et webhotel er ikke bare et webhotel

Share

Alt om DATA har kigget nærmere på tre forskellige webhoteller og set deres løsninger efter i sømmene og kan konstatere, at det ikke kun er priserne, der er forskellige, også de ydelser, som webhotellerne tilbyder dig, er vidt forskellige

Webhoteller er for alle – ikke kun for virksomheder. Mange private og foreninger har i dag en hjemmeside, og den skal placeres et sted. Det er normalt på et webhotel, som der findes mange forskellige af, både typer og udbydere. Så hvad skal du vælge? Der findes flere leverandører, og hver enkelt leverandør har ofte mange forskellige løsninger, de kan tilbyde deres kunder.

Samtidig er der også en række tjenester på nettet, hvor du kan få lov til at oprette hjemmesider, mere eller mindre gratis.

Men hvad skal du vælge? I Denne test har vi valgt at fokusere på deciderede webhoteller. En af årsagerne er, at det meget ofte er langt lettere at få tilknyttet et eget domænenavn, og at der ofte er flere muligheder med hjemmesiden.

Det efterlader dig stadig spørgsmålet om, hvad du skal vælge, hvis du er ude og shoppe efter webhoteller, hvilket denne artikel gerne skulle hjælpe dig med at bringe lidt lys over.

Vi har testet tre store danske udbydere af webhoteller, Dandomain, Surftown og One.com, for at finde ud af, hvad de tilbyder, og ikke mindst hvor svært det er at komme i gang med dit eget webhotel.

Oprindelig var et webhotel primært et sted, du kunne lægge dine html-filer og derved få en hjemmeside på internettet. Men tiderne har ændret sig markant, og i dag er et webhotel langt mere end bare et sted, du kan gemme din hjemmeside.

Mail og webmail er i dag noget, vi alle bruger, og en vigtig og integreret del af et webhotel og noget, som vi ser flere af de store udbydere slå meget på.

Det er dog ikke alt. At have et webhotel er kun starten, for det skal også være let at komme i gang med dit webhotel, det skal være let at oprette og vedligeholde dit domæne og dine brugere. Samtidig skal det være let at tilføje nogle af alle de funktioner og faciliteter, som du ser på hjemmesider, når du surfer rundt på nettet.

Det kunne være ting som rss-feed, blogs og gæstebøger. Men også andre tjenester som at tilknytte et cms-system til dit webhotel er nogle af de muligheder, som du med rette kan forvente af et webhotel.

Men der er ikke nødvendigvis sammehæng mellem, hvad du godt kunne ønske dig, og hvad du rent faktisk kan få, hvorfor det er meget vigtigt at holde øje med, hvad de forskellige udbydere har på hylderne.

At teste webhoteller er ikke helt så enkelt, som det lyder, for præcist hvad er der, vi gerne vil vide? En af de parametre, vi overvejede, var ydelse og oppetid, men vi kunne ikke finde et fornuftigt set-up til at måle det med.

Derfor valgte vi at teste webhotellerne på tre parametre, nemlig pris, funktioner og brugervenlighed.

De tre webhoteludbydere stillede en webhotelløsning med tilhørende domæne til rådighed, og vi gik så processen med at oprette et domæne og webhotel igennem.

Vi kiggede efter, hvad de forskellige løsninger kostede, og hvad løsningerne indeholdt.

Endelig arbejdede vi med løsningerne for at se, hvor let det var at oprette webhoteller, at bruge de muligheder, som de enkelte webhoteller stillede til rådighed, hvordan vi fik oprettet en hjemmeside, hvilke værktøjer der i øvrigt var, og naturligvis mailsystemet.

En af de funktioner, vi holdt meget øje med, var mail/webmail, der er en vigtig del af et webhotels funktion.

Endelig fik webhotellerne også point ud fra eventuelle specielle og unikke funktioner, som de måtte have.

Dandomains løsning viste sig at være testens mest simple, når vi kigger på, hvilke muligheder vi fik.

Umiddelbart loggede vi ind på et kontrolpanel, der var barberet ned til et minimum. Vi fik værktøjer til statistik, e-mail-håndtering, ftp, webmail og trafikforbrug. Derudover var der lettilgængelige informationer om domænets url og ftp-oplysninger, og så kunne vi se, hvor meget plads vi brugte samt tilkøbe flere tjenes-ter, såsom flere mailkonti, mere diskplads, cgi-udvidelser og tilsvarende.

[pt id='2018946' size='large' link='file' html_attrs='title="Dandomain."']

Det første, vi kunne konstatere, var, at der ikke er noget program til oprettelse af en hjemmeside, hvilket betød, at vi måtte oprette hjemmesiden i et eksternt program og derefter bruge ftp til at uploade den med.

Samtidig havde vi en ret begrænset adgang til brug af cgi-scripts. Vi kunne ikke bruge vores egne, og Dandomain stillede to til rådighed for os, en besøgstæller og en gæstebog. Desværre var det nødvendigt at gå ind under Support-forum for at finde ud af, hvordan vi gjorde brug af de to scripts, hvilket forresten krævede en del viden om html og scripts.

Det var let at sætte en e-mail-konto op, og det var muligt at sætte regler op for, hvordan mails skulle håndteres, altså black/whilte-list, forward og filtrering.
Webmail-klienten var meget simpel, og det var let at finde den information, der skal bruges til konfigurering af en ekstern mailklient.

Der var en kontrol til webhotelindstillinger, men det eneste, vi kunne, er at give læse- og skriverettigheder til en given mappe. Det virkede lidt som en hovsaløsning.

Surftowns webhotel lignede fra start en klar vinder. Alene processen med at få registreret domæne og hotel kørte helt utrolig let, og vi blev hele tiden guidet til, hvad der var bedste løsning for os. Webhotellet kommer med et utal af funktioner og muligheder, såsom op til to .dk-domæner, gratis hjemmesideprogram, avanceret webmailprogram, masser af plads på serveren, i vores tilfælde 20GB, fri brug af egne cgi-scripts.

Surftown Advanced.

Kontrolpanelet giver adgang til utrolig mange funktioner, blandt andet hjemmesideprogram, filhåndtering, webstatistik, webmail og mail-administration, 1-Click Toolbox’ avancerede indstillinger og meget mere.

Det er under de avancerede indstillinger, at du får adgang til dine databaseværktøjer som MySQL Server, phpMyAdmin og
phpPgAdmin, som du blandt andet bruger, når du opretter blogs på din hjemmeside.

Hjemmesideprogrammet er enkelt at bruge, og alligevel kan du oprette rimelig avancerede hjemmesider, og du får mulighed for at oprette både blog og fotoalbum.

Det er meget let at oprette e-mail-konti, og din webmail er avanceret og indeholder både mail, kalender og kontaktpersoner.

Din 1-Click Toolbox indeholder værktøjer som WordPress, Joomla og phpBB. Det kræver kun et klik, og du har de værktøjer kørende.

Surftown leverede et produkt, der var brugervenligt, elegant og let at bruge. Hvis du har brug for det, har du mulighed for at arbejde med webhotellets meget avancerede indstillinger. Sammen med en meget lav pris gør dette Surftowns løsning til en klar vinder.

One.com er et rigtig godt webhotel, let at bruge og nemt at overskue, og udbyderen leverer kun en løsning, eller rettere: Der er tre forskellige løsninger, men den eneste forskel er, hvor meget plads du får på serveren.

Webhotellet indeholder en del muligheder såsom gratis hjemmesideprogram, blog og fotogalleri, avanceret webmail, cloud-drive og meget mere.

One.com.

Det medfølgende hjemmesideprogram, WebCreator, giver umiddelbart mulighed for at oprette simple hjemmesider ud fra skabeloner. Det viser sig så, at det kræver, at du bruger Internet Explorer, den virker ikke i Firefox. Redigeringen sker i et relativt simpelt interface, og al redigeringen sker i kasser.

Direkte i Webcreator kan du indsætte flash eller gæstebog, men du kan også udstyre din hjemmeside med et fotoalbum, hvilket gøres fra en separat funktion i kontrolpanelet. Igen en ret enkel funktion, der giver ganske få muligheder.

 

Det er let at oprette mailkonti, men vi havde problemer med at finde webmail-adgangen. Men da vi fandt den, var den fin og minder en del om Outlook.
Det var til gengæld svært at finde infomationer om opsætning af ekstern mailklient, og vi måtte hen til supportsiderne for at finde de informationer.

Der medfølger Cloud Drive – en løsning til synkronisering og backup i skyen. Her udmærker One.coms løsning sig rigtig meget. Det er dejligt, at du på den måde har en backup af vigtige dokumenter, og at du kan tilgå dem fra mange steder. Cloud Drive er stadig i beta, men kører meget stabilt.

Webhoteller er mange forskellige ting, og som denne test har vist ikke altid lige lette at have med at gøre.

Men er der en ting, som tes-ten har vist med al tydelighed, er det, at der er stor forskel på, hvad du får for dine penge.

Webhotellerne i denne test havde alle nogle fællestræk. Ud over plads på en server får du også e-mail-adgang, adgang til at oprette flere domæner og/eller subdomæner og såvel virus- som spambeskyttelse.

Men det, der er mest interessant i denne test, er, hvor stor forskel der rent faktisk er i de ting, du får.

Det er lige fra, hvor let det er at få oprettet din første hjemmeside over mulighederne med din webmail, til hvor mange avancerede muligheder du har via cgi-scripts, blogs og lignende. I denne test havde vi fire parametre, som vi bedømte webhotellerne på, og vi vægtede alle fire lige højt.

Det var interessant at se, at i de fire kategorier, vi havde valgt, var der ingen tvivl mulig. Surftown udmærkede sig i alle. Det var her, vi fik den bedste oplevelse på tværs af alt. Brugervenligheden var i top, og der var adgang til meget avancerede indstillinger af såvel webhotel som mail/webmail. Det hele direkte fra kontrolpanelet.

Alle de informationer, vi havde brug for, var til stede, og på intet tidspunkt var det nødvendigt for os at lede andre steder end i kontrolpanelet. Samtidig er Surftown også det sted, hvor vi fik mest plads for pengene og flest avancerede funktioner.

One.com var absolut ikke noget dårligt webhotel, og langt hen ad vejen gav det Surftown kamp til stregen.

Firmaet skal også have ros for det simple valg af løsning, hvor det eneste, der adskilte løsningerne fra hinanden, var pladsen på serveren.

Men tingene var alligevel ikke helt så lette på One.com, og blandt andet hjemmesideprogrammet var meget simpelt. Cloud Drive var en god ide, og her får One.com nogle rigtig flotte point. Ikke minst fordi du kan tilgå dine data fra forskellige klienter.

Dandomain kom derimod på en klar sidsteplads i testen. Det er en meget simpel løsning uden særlig mange muligheder, og så er det en løsning, der koster for meget, i forhold til hvad du faktisk får for moneterne.

Webhotel Lille
  • Funktionalitet
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris

Alt om DATA siger

Dandomains webhotel er en meget simpel løsning uden mange muligheder. Det gør så også prisen lidt for høj, selvom selve webhotellet fungerer fint.

2.5
Brugerbedømmelse 0 (0 stemmer)
Sender
Del denne