Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Webcam fungerer både om dagen og om natten

Det lille smarte webcam fra D-Link kan både optage om dagen og om natten. Kameraet er smart og fungerer smertefrit, men vi mangler alligevel noget.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

D-Link har noget med navne. Producenten synes at elske lange svære navne og kryptiske produktnumre. Det lille overvågningskamera til dag- og nattebrug har det meget mundrette navn Wireless N Day & Night Home Network Camera, og så har det fået produktnummeret DCS-932. Forestil dig lige at stå nede i butikken og skulle huske et af de to navne.

Nå – men det ændrer ikke ved, at D-Link faktisk har begået et ganske udmærket produkt her. Som navnet antyder, er det et webcam eller måske nærmere betegnet et overvågningskamera til hjemmet. Det kobler sig trådløst til hjemmenettet, og det fungerer både om dagen og om natten.

Let og smertefri opsætning

Vanen tro kommer D-Link-produktet med en opsætningsvejledning på cd, og ved at følge den gik det stærkt. Kameraet blev sluttet til routeren, forbundet via wps og hurtigt fundet af installationssoftwaren. Opsætningen var kort, indtast et kodeord til administrator, og så var det klaret.

Her manglede vi så lidt, for der stod ikke rigtig noget om, hvad vi så nu skulle gøre. Men da vi havde fået oplyst kameraets ip-nummer, så loggede vi ind på kameraet via det nummer, og her fik vi så det velkendte D-Link-interface – et interface, der næppe har ændret sig de seneste fem år. Så er du D-Link-mand i forvejen, vil du hurtigt føle dig hjemme her. Hvis ikke, så kan du godt regne med at skulle bruge lidt tid på at finde rundt.

Men det fede ved D-Links brugergrænseflade er, at du faktisk kan stille på stort set alt, og det gælder også her. Men først skulle vi lige have kameraet til at vise video. Vi kunne vælge mellem ActiveX og Java, og i Internet Explorer virkede begge dele perfekt. Men da vi forsøgte i Chrome, fik vi aldrig ActiveX til at virke. Java virkede dog upåklageligt.

Umiddelbart kan du vælge forskellige zoom i kameraet, og du kan tænde og slukke for lyden. Men du kan ikke røre ved dag/nat-tilstanden.

Så vi kiggede nu over i fanen ’Setup’. Her var der så alle de indstillingsmuligheder, vi kunne ønske os. Vi kunne indstille vores almindelige netværk og naturligvis vores trådløse netværksforbindelse. Vi kunne tilkoble os til en dynamisk dns, så det ville blive muligt at se vores videokamera fra en computer, der ikke var tilsluttet det interne netværk, og så var der naturligvis alle de forskellige indstillinger til selve kameraet og kvaliteten af videooptagelserne.

Mange indstillinger

Vi kunne blandt andet ændre på størrelsen af det viste billede. Vi kunne vælge kvaliteten af jpeg-billederne, og vi kunne naturligvis vælge, om vi skulle arbejde ved 50 eller 60Hz.

Et af de spændende områder var ’Motion Detection’, hvor vi kunne udvælge områder i billedfeltet, som der skulle holdes øje med. Bevægelser i de områder ville så kunne udløse en handling, som sættes op i en anden menu.

De to indstillinger, der bruger motion detection, er ’Mail’ og ’FTP’. Begge steder skal du først indstille, hvordan kameraet forbinder sig til mail/ftp-server, og derefter om kameraet skal uploade billeder hele tiden (med et forudindstillet tidsinterval), om det kun skal gøre det i bestemte perioder på dagen, eller om det skal gøre det, når motion detection opdager en bevægelse.

Hvis du vælger sidstnævnte, skal du også lige vælge, om kameraet skal sende billedet med den opdagede bevægelse med det samme, eller om det skal sende en pakke bestående af tre billeder før og tre billeder, efter bevægelsen blev opdaget.

Den sidste af de mere spændende indstillinger er ’Day/Night Mode’, hvor du så vælger, om kameraet selv skifter mellem de to tilstande, om du skal vælge, om det altid skal stå i den ene eller anden tilstand, eller om det skal skifte efter en tidsplan, du kan angive.

Absolut ingen problemer

Testen forløb smertefrit og let, og alle funktioner virker upåklageligt. Men vi savner altså et par småting. Dels så vi gerne en bedre forklaring på, hvordan du tilgår kameraet, når du ikke sidder internt på netværket, dels så så vi gerne, at kameraet kunne panorere. Medmindre du har flere kameraer tilsluttet systemet, så er du meget begrænset i billedfeltet.

Men bortset fra det så er det et virkelig godt produkt, som vi gerne så udviklet videre.