Home » Internet » Virtuelle sanglege
Virtuelle sanglege

Virtuelle sanglege

Share

Hvad kan vi lære af Snapchat-sagen, hvor tusindvis af billeder blev lækket? Vi kan ikke afskaffe cyberkriminalitet, men vi kan tage fat i den opvoksende ungdom, som på nogle områder er håbløst naive

Børns indbyrdes lege er i århundreder blevet ført videre – af børnene selv. I mange år levede de et rigt liv med deres egne regler og skikke. Og de voksne anede ikke, hvad der foregik. Havde de voksne da ikke været børn?

Og havde de ikke leget? Sikkert, men en af de vigtigste opgaver for den voksne er som bekendt at glemme alt om barndommen. Det indtryk får man i hvert fald tit.

Forudsætningen for børnenes skjulte (og herlige) liv var, at de havde tid. Det er som bekendt slut nu. Efter skolereformen overlades intet til tilfældighederne. Her morer man sig efter reglementet. Men det må jeg hellere blande mig udenom.

Hovedsagen er, at de frydefulde timer efter skoletid, hvor man kunne ture rundt i kvarteret, i skoven, i parken, er slut.

Ungdomssprog tilde unge, tak

Hvad skal de arme små så gribe til? Til den digitale sutteklud, naturligvis. Med mobilen eller tabletten kan de stadig mødes (om end online). Her kan de hengive sig til virtuelle sanglege. Her kan de leve et liv uden for de voksnes kontrol. De udvikler sågar et kreativt skriftsprog, kun for unge. Hvis de voksne undtagelsesvis fører sig frem med grineren, knuz, nederen eller nice, er det infantil regression. Og (korrekt set) pinligt i de unges øjne.

Se også:  Global hackathon med særligt projekt for minimering af fedme hos børn

Puf! Så er billedet (næsten) væk

Alt er således såre godt, ikke? Forhåbentlig. Men man kan have sine tvivl. For nye tider rummer nye farer. Forskellen er, at hvor vi andre i sin tid skulle frygte det lidt tågede begreb ”børnelokker”, er de små udsat for pres fra mere reelle trusler.

For relativt nylig blev tjenesten Snapchat angrebet. På Snapchat lægger man beskeder til sine venner. Men som Snapchat formulerer det: ”Conversation feels better when it’s visual”. Derfor skal der billeder på. Fidusen er, at Snapchat er en application for sharing disappearing pictures, for billederne forsvinder hurtigt igen. Så betyder det jo ikke så meget, at man har lagt en selfie ud, vel? En selfie uden for meget tøj på, for eksempel.

Se også:  Omtumlet messaging-tjeneste stormer frem – nu over 1 milliard downloads

Jo, det gør. Det kræver nemlig blot en ferm hacker, så er billederne pludselig ikke længere midlertidigt ude. I oktober i år lagde en 19-årig amerikaner 100.000 hackede Snapchatbilleder online. Han sagde, at det var ment som en advarsel.

Hellige enfold

Hvad kan vi gøre? Vi kan ikke afskaffe cyberkriminalitet. Vi kan til nød reducere den en anelse. Men vi kan tage fat i den opvoksende ungdom. Børn og unge ved for lidt om internettets mekanismer. ”Vi er ikke snotdumme,” som en af dem sagde i forbindelse med hackersagen. Nej, men på nogle områder uvidende og håbløst naive. Det har vi alle været. Det kan man jo gøre noget ved. I skolen, for eksempel. Hvis der kan blive tid til det.

Hvad mener du? Skriv din kommentar herunder.


TAGS
hacking
Snapchat
sociale medier
ungdomskultur

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S