Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Virksomheder ændrer cloud-strategi efter corona – sikkerheden er i fare

Der er sket store ændringer i virksomheders syn på cloud under pandemien. Nogle har accelereret implementeringen af skyen, mens andre har taget et skridt tilbage og gentænkt deres strategi.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Cloud-løsninger er langt fra noget nyt, og langt de fleste store danske virksomheder har længe haft en cloud-strategi, som de har navigeret efter. Men corona-pandemien har også været et hårdt angreb på de hidtidige strategier i skyen. Hvor nogle virksomheder har valgt at træde gaspedalen i bund og sætte fart på implementeringen, så er andre bremset helt op.

”Inden for cloud ser vi tydeligt, at de ændrede arbejdsforhold som følge af pandemien accelererede brugen af cloud-løsninger, da virksomhederne var nødt til at etablere hurtige cloud-løsninger. Det er ikke så overraskende. Men når vi spørger vores partnere, er forventningen, at efterspørgslen på cloud-løsninger fortsat vil stige de kommende tre år, både inden SaaS og løsninger som Office 365, fordi de under pandemien har set, at det fungerer,” fortæller Scott Gower, regional sales manager hos Datto Norden med kontor i København, til AOD PRO.

Det er dog ikke alle virksomheder der udelukkende har valgt at accelerere brugen af cloud; nogle har helt glemt de klassiske it-dyder.

Poul Kjeldgaard, field CTO hos Dell Technologies i Danmark, fortæller til AOD PRO, at visse virksomheder har brugt pandemien som undskyldning for at forcere en cloud-strategi og migrere til en public cloud-løsning.

Springer overvejelser over

”Dermed har de ”undgået” de almindelige discipliner som: Hvad er ekstraomkostningerne? Giver det mening? Hvor giver det mening? Overvejelser som right-sizing, driftsstabilitet, oppetider, udbud, høj tilgængelighed, osv. Det vil sige, at alle de regler, som virksomhederne normalt følger ved strategiske ændringer, er blevet sat ud af kraft,” siger Poul Kjeldgaard.

Der er dog også virksomheder, som har valgt at gå den modsatte vej og har valgt cloud-projekter fra, indtil de ser, hvilken vej vinden blæser, når pandemien er overstået.

En del virksomheder har som den tredje vej valgt at bruge pandemien til at gentænkte deres cloud-strategi.

”Hvor giver cloud mening? Hvordan passer henholdsvis public, private og hybrid cloud – herunder multicloud – ind i strategien? De har fokuseret på risikovurdering med deres strategiskifte under pandemien, set på omkostningsstrukturen, tilgængelighed, hvordan de binder flere clouds sammen, og hvordan de får organisationerne med,” forklarer Poul Kjeldgaard.

Men selvom der er stor forskel på, hvordan pandemien har ændret virksomheders brug og implementering af cloud, så mener Poul Kjeldgaard dog stadig, at danske virksomheder har godt styr på deres it.

”Herunder, at cloud er et vigtigt værktøj i værktøjskassen, uden at det er svar på alting,” siger Poul Kjeldgaard.

Hold øje med fire ting

Fremover er der en række områder, virksomhederne skal være opmærksomme på – ikke mindst, at cloud er mange ting. Scott Gower forklarer, at man hos Datto ser fire tendenser virksomheder skal være opmærksomme på, når det kommer til planlægningen af den fremtidige cloud-strategi.

1. Cyber resilience
2. Mobilitet
3. Business continuity
4. Cloud-sikkerhedstræning

“Virksomhederne skal nu indstille sig på, at de skal kunne drive deres it og forretning, samtidig med at de er under angreb. Vi kalder det cyber resilience, og det handler om tre områder: Det første er mennesker, hvor virksomhederne skal sikre sig, at medarbejderne har de rette it-kvalifikationer. Det andet er processer, hvor fokus blandt andet ligger på risikoanalyser. Og det tredje er den rette teknologi til beskyttelse og driftskontinuitet, som både ligger internt i virksomheden og eksternt hos deres it-serviceleverandør,” forklarer Scott Gower.

Samtidig skal virksomhederne indstille sig på, at medarbejdere er blevet vant til at kunne arbejde hjemmefra under pandemien, hvilket de også vil kræve efter, føjer han til. Derfor skal virksomhederne sikre, at hjemmearbejdspladser ikke udgør en trussel mod virksomhedens fortsatte drift, og så skal de have uddannet medarbejderne i brugen af de nye cloudværktøjer, så de ikke udgør et svagt led i sikkerhedskæden.

Men ifølge Poul Kjeldgaard, skal virksomheder derudover også være opmærksomme på, at cloud er mange ting, og ikke blot et sted som for eksempel Azure, GCP, AWS og så videre, eller et spørgsmål om, hvor man placerer sine data.

”Cloud er en måde at drive sin it på – altså ”as-a-service” – hvor man kombinerer fordelen ved optimering af omkostninger, driftsstabilitet, agilitet og services til slutkunderne og forretningen med fokus på det bedste fra alle både private, hybrid og multicloud. Endelig skal virksomhederne også tage Schrems II alvorligt i forhold til at aflevere deres data til en tredjepart,” pointerer Poul Kjeldgaard.

Pas på faldgruberne

Der er masser af faldgruber, når fremtidens cloud-strategi skal fastlægges.

Ifølge Poul Kjeldgaard vil der komme et paradigmeskifte, hvor cloud-strategien som koncept vil blive afløst af datastrategi.

Hvor data placeres, vil blive vigtigt, og hvem man afleverer data til, bliver en væsentlige faktor, som virksomheder skal være opmærksomme på.

Scott Gower Mange virksomheder er overraskede over, at der ikke automatisk er offline-backup, forklarer Scott Gower fra Datto.

Han vurderer også, at fordi cloud-løsninger udvikler sig massivt, så er der mange cloud-strategier, som er forældede og skal opdateres. Blandt andet er multicloud blevet en mulighed, og dermed får man langt flere muligheder.

”Vigtigst af alt: man kan beholde kontrollen selv,” slår Poul Kjeldgaard fast.

Offline-backup mangler

Ifølge Scott Gower bliver mange virksomheder overraskede over, at der ikke automatisk er offline-backup af data med i den cloud-løsning, som de har valgt. Det er vigtigt at have at sikre sig i en kommende cloud-strategi.

Generelt er der ikke fokus nok på sikkerheden. Scott Gower beretter, at den hastige implementering af mange cloud-løsninger som følge af af covid-19 fører til, at it-sikkerheden halter bagefter. Sikkerheden skal virksomhederne have helt styr på i deres fremtidige cloud-strategi, pointerer han.