Home » Internet » Vink til farvel til Google og vind privatlivet tilbage
Vink til farvel til Google og vind privatlivet tilbage

Vink til farvel til Google og vind privatlivet tilbage

Share

Også her stiller installation på ens egen server visse krav (Friendica er en PHP-applikation og kræver, at mail()-funktionen virker, og man skal derfor have en fungerende e-mail-gateway eller server), men man kan få et Virtualbox-image, som kan køre på en lokal maskine. Med et bridged netværk, et dynamisk DNS-navn og port-forwarding fungerer det ligesom en komplet server, om end med langt mindre kapacitet.

Man kan ikke stoppe signalet

WhatsApp indførte sidste år end-to-end-kryptering på tværs af sit netværk, og det var vi glade for. Det kræver en stor indsats at få det til at virke problemfrit og transparent, og det er en skam, at nyhedssites begyndte at kolportere historier om bugs og bagdøre, der faktisk ikke findes. Det er ikke derfor, vi bør være bekymrede for WhatsApp, men fordi det netværk tilhører Facebook.

Datadeling med henblik på annoncering har været på “pause” i Europa, men ingen aner, hvor længe denne pause kommer til at vare. Når det gælder sikker afsendelse af beskeder, anbefaler vi det fortræffelige Signal fra Open Whisper Systems.

Den underliggende Signal Protocol er den samme, som bliver brugt af WhatsApp, men Signal er open source (se https://github.com/WhisperSystems) og er ikke ejet af Facebook.

Appen er nem at installere fra Googles eller Apples app-stores, og der findes en Chrome-app til desktop-brugere, men eftersom konti er bundet til telefonnumre, er det ikke nødvendigt først at installere en mobil version.

Signal ligner WhatsApp, og da alle de indviklede sager finder sted bag kulisserne, kræves der ingen konfiguration, når det først er installeret. Eventuelle kontakter, der allerede bruger Signal, kommer frem, og efterhånden som du får andre overtalt til at tilslutte sig netværket, viser de sig også.

Se også:  15 stærke tips til Google Maps
Befri din e-mail

Naturligvis kan man selv bestyre en e-mailserver, men andre står i kø for at gøre det mod betaling.For cirka ti år siden åbnede Google for sin hidtil begrænsede webmailtjeneste til de brede masser, og de kom væltende. De blev tillokket af 2 GB gratis lagerplads, et pænt interface og den omstændighed, at ens udkast blev gemt hyppigt. Hvis forbindelsen blev afbrudt, og siden blev genindlæst, var ens tekst stort set intakt.

Det blev muliggjort med noget imponerende JavaScript-voodoo, der med tiden blev til det velkendte AJAX. Microsoft og Yahoo blev tvunget til at opdatere deres webmail-tilbud, og inden længe brugte de fleste en af disse tjenester som primær e-mail.

Prisen for denne tjeneste var, at ens søgeudbyder nu også var ens e-mailudbyder, og de havde ingen skrupler, når det gjaldt om at granske ens beskeder og kontakter for at finde egnede reklamer til ens søgeresultater.

Vi har hidtil undgået at skrive om opsætning af en e-mailserver. Det er der flere grunde til. En af dem er, at der indgår adskillige forskellige komponenter, og opsætning af dem kræver en lang forklaring. En anden grund er, at andre e-mailservere kan være temmelig skeptiske med god grund – der findes en enorm mængde luskede e-mailservere, som kører på maskiner, der udspyr spam-meddelelser døgnet rundt.

Se også:  Snart kan amerikanske virksomheder handle med Huawei igen

For at imødegå det problem er der blevet udviklet et serveromdømme-system, men desværre er det sådan, at det i nogle situationer er meget bedre slet ikke at have noget omdømme end at have et dårligt omdømme.

Drøvtyggere har flere maver, og denne bovine tjeneste omfatter 11 letfordøjelige docker-containere.

Indtil en mail bliver accepteret og modtaget af en anden server, bliver afsenderens omdømme ikke forbedret. Man kan altså havne i en Punkt 22-situation. Og hvis ens e-mailserver bliver angrebet, bliver dens ip-adresse sandsynligvis blacklistet i meget lang tid.

Imidlertid virkede det næsten for Hillary Clinton, og der findes nu nogle glimrende e-mailløsninger, heriblandt Mail-in-a-Box, iRedMail og Mailcow. Mailcow kombinerer Postfix, Dovecot, Spamassassin, ClamAV, OpenDKIM, det fremragende Roundcube-webmailinterface og den database og webserver, du vælger, i én pakke, der er nem at installere.

Det kan være godt nok at køre sin egen e-mailserver, men hvad sker der, hvis den bryder sammen? Det er til at leve med, hvis det er et hobbyprojekt – man samler stumperne og prøver igen med bedre backup – men hvorfor løbe den risiko, når det gælder ens primære e-mailkonto?

ProtonMail er en e-mailudbyder, der lægger vægt på privatlivets fred. Den er udbredt i Schweiz (mange af de ansatte har arbejdet hos CERN). Den tilbyder både gratis e-mail og betalingsydelser, og siden august 2015 er hele dens kodebase open source.

TAGS
anonymitet
Google
Privatliv

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S