Home » Internet » Vink til farvel til Google og vind privatlivet tilbage
Vink til farvel til Google og vind privatlivet tilbage

Vink til farvel til Google og vind privatlivet tilbage

Share

Disse søgedata kan man nemt finde på Dashboard i siden Min konto, og det samme gælder audioklip fra en Android-telefon. En persons søgninger kan være meget afslørende – de kan for eksempel dreje sig om lægefaglige spørgsmål, konkursrådgivning eller ruten til et bestemt hotel. Disse oplysninger bliver ikke nødvendigvis solgt til andre, men de bliver gemt, og det er bekymrende.

Man vil måske ikke holde op med at bruge alle Googles tjenester, men det er nemt at skifte til en mere privatlivs-fokuseret søgemaskine. En af de mest populære er Duck-DuckGo, der i øjeklikket håndterer over 12 millioner søgninger om dagen.

DDG’s popularitet er steget på grund af dens politik, der indebærer, at den ikke indsamler eller deler personlige oplysninger. Det er nemt at føje DuckDuckGo til ens foretrukne webbrowsers søgeboks, og hvis man ikke er tilfreds med dens søgeresultater, kan den i stedet levere Google-resultater. Man skal blot indlede sine søgninger med præfikset !g.

Det bliver givet videre til Googles krypterede søgeside, som ikke leverer ikkekrypterede data til de reklamer eller søgeresultater, man klikker på. Men det er stadig Google, og disse data bliver videregivet til HTTPS-sites, og de bliver lagret af Google (man kan ikke slippe for Google, hvis man bliver ved med at bruge Google).

Man kan søge hos en række andre udbydere ved hjælp af ! -syntaksen. De bliver kaldt bangs, og der ligger en liste på over 9000 udbydere på https://duckduckgo.com/bang.

OpenStreetMap – slut med at fare vild

Google Maps er en ekstremt nyttig tjeneste. Men hvis man lader søgegiganten vide, hvor man skal hen og hvornår, giver man den blot data, som den kan bruge til at hjemsøge en med mere eller mindre relevante reklamer. Det er langt bedre at støtte det projekt, der hedder OpenStreetMap (OSM). Det bliver understøttet af en ikkekommerciel organisation, som man kan tilslutte sig for et mindre beløb.

Se også:  Sonos ønsker forbud mod Googles mobiler, bærbare og højttalere

OSM har eksisteret siden 2004, da Steve Coast besluttede sig for at gå imod de monopoliserede kortdata i Storbritannien. Han mente, at et Wikipedia-agtigt crowdsource-system var sagen. Siden da er der blevet indsamlet data af frivillige og GIS-entusiaster, og der er kommet bidrag fra forskellige organisationer, herunder Automotive Navigation Data, der leverede vejdata for Holland, Kina og Indien. Yahoo! har også leveret satellitbilleder, der danner baggrund for vektorkort. Resultaterne er imponerende.

Bevares, der er lokationer, som kræver opmærksomhed (her kan du hjælpe!), men de fleste storbyer i ilandene har nu en fornuftig OSM-dækning. Gnome Maps er drevet af OSM. Efter en svipser med lagdelte data sidste år er den en fiks applikation, når man skal finde vej. OSM-indsatser har også vist sig at være uundværlige i krisesituationer. OSM har et Humanitarian Team, der har bistået med katastrofehjælp i Haiti efter jordskælvet, under det vestafrikanske ebola-udbrud og ved tyfonen Haiyan i Filippinerne.

GNU AGPL

Efterhånden som der kom stadig flere nettjenester, stod det klart, at vi havde brug for en FOSS-licens til online-generationen.Den oprindelige GPL (General Public License) blev skrevet i 1989, længe før folk vidste, at vi alle et par årtier senere skulle koble os på tjenester, der får os til at offentliggøre vores livshistorier, kattebilleder og dynger af narcissistisk selvpromovering. GPL og dets efterfølger fra 1991 beskæftiger sig udelukkende med kode, der bliver distribueret direkte til brugerne og kørt lokalt på deres maskiner.

Der, hvor GPL afgjort ikke blander sig, er kode, som ikke bliver distribueret til brugerne, altså kode, der kører på afstand, og som sender svar tilbage til brugernes maskiner. Dette dækker alle server-sprogene og sådan cirka enhver skyet onlinetjeneste, som naboen i togkupeen sikkert sidder og bruger.

Når man bruger disse tjenester, hvor al den interessante kode bliver kørt på afstand, bliver copyleft-delen af GPL ikke påvirket, og brugeren har ikke lov til at få en kopi af kildekoden. Det er derfor muligt for et firma at tage noget GPL-licenseret kode, modificere den til en tjeneste og undgå at distribuere modifikationerne.

Se også:  Ny Chrome-browser giver større sikkerhed og færre forstyrrelser

I dag er vi fortrolige med begrebet Software as a Service (SaaS), men i gamle dage kaldte man det for Application Service Provider-smuthullet. Ved årtusindskiftet var der diskussioner mellem Richard Stallman, teknologipioneren Henry Poole og FSF’s Bradley Kuhn og Eben Moglen om, hvordan man kunne lukke dette ASP-smuthul. Pooles firma, Affero Inc., blev grundlagt i 2001, og Poole ønskede at kunne licensere koden til Afferos webtjenester, således at andre kunne producere afledte produkter, forudsat at det skete i overensstemmelse med copyleft-tankegangen.

FreePBX er et AGPL-licenseret projekt til styring af Asterisk private branch exchange (PBX), der selv styrer PSTN- og VoIP-opkald.

Kuhn foreslog at tilføje en relevant klausul i GPL v2, og sammen med Moglen skrev han teksten, der giver netværksbrugere den samme ret til kildekode, som hvis softwaren blev kørt lokalt. Den licens, der fulgte af dette, blev godkendt af FSF og offentliggjort af Affero i 2002. Vi kender den under navnet Affero General Public License (AGPL v1).

Tre år senere havde vi lært Digital Rights Management (DRM), tivoisering og softwarepatenter at kende, og man arbejdede på en ny GPL-version. Tidlige tilløb til GPL v3 omfattede en Affero-agtig klausul, men for at reducere den administrative byrde kom den ikke med i den endelige tekst, der blev offentliggjort i 2007. I stedet udsendte FSF en ny licens, der stort set var GPLv3 med Affero-klausulen.

Denne licens fik navnet GNU AGPL v3. Det er den seneste version af licensen, og den bliver anbefalet af FSF “til enhver software, der hyppigt bliver kørt over et netværk.” Der findes også en transitionel AGPL v2, der gør det muligt at gendistribuere AGPL v1-licenseret kode under AGPL v3.

TAGS
anonymitet
Google
Privatliv

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S