Home » Andet » Problemer med Facebook i Vietnam
Problemer med Facebook i Vietnam

Problemer med Facebook i Vietnam

Share

Noget tyder på, at den vietnamesiske regering har blokeret Facebook for landets internetbrugere

Altimens hele verden hyggechatter eller deler fotos med hinanden via Facebook, er internetbrugere i Vietnam bekymrede for, at regeringens begrænsninger på at kunne tilgå sitet ville kunne udvikle sig til, at al internet bliver lukket og slukket.

I begyndelsen af november blev adgangen til Facebook afbrudt på må og få i det kommunistiske vietnam, men regeringen har nægtet at have noget med det at gøre. Nogle medarbejdere i tele-virksomheder har indrømmet overfor udenlandske medier, at de var blevet beordret fra regeringsniveau at blokere Facebook, som har omkring en million vietnamesiske brugere.

Tidligere i år blev kom der endda en version på vietnamesisk. Som det ser ud nu i skrivende stund, ser det ud til, at den sociale netværksside er blokeret indenfor Vietnams grænser. Enkelte kan dog stadig komme på Facebook via proxies eller åbne DNS-opsætninger.

Siden august i år har ubekræftede regeringscirkulærer været at finde på nettet, hvor landets internetudbydere blev beordret til at blokere adskillige sider – Facebook inklusive. Folk troede ikke rigtigt på det, for der var ikke officielle stempler på, men nu hvor Facebook er væk, begynder det at kunne tyde på, der er noget om snakken.

Se også:  Kæmpe nedbrud: Derfor var Facebook og Instagram ude af drift i aftes

Ud af 86 millioner vietnamesere er over 20 millioner på nettet, og tallet stiger hurtigt. Internet caféer er nu almindelige i alle byer, og selv fjerne byer er online. På blot få år er nettet blevet en stor ting i et land, hvor den kommunistiske regering søger at styre alle medier. Selvom der ikke er nogen censurinstans eller overvågningsværktøjer endnu, som i nabolandet Kinas ”Great Firewall”, så er menneskerettigheds- og demokrati-sider tit blokerede.

I et forsøg på at begrænse internettets påvirkning indførte Vietnam sidste år love, der forhindrer blogs i at omhandle andet end blot personlige ting med sanktioner hvis emnerne bliver politiske Hvordan dette skal kunne håndhæves i et land med mindst halvanden millioner blogs, kan være et godt spørgsmål. Alligevel blev adskillige bloggere – hvoraf mange var kritiske overfor Kinas voksende indflydelse på Vietnam, arresteret tidligere på året, og ni demokratifortaler-aktivister blev dømt til fængsel i op til seks år.

Se også:  Omtumlet messaging-tjeneste stormer frem – nu over 1 milliard downloads

Ironisk nok ser det ud til, at vietnamesere bruger Facebook til det samme som alle os andre, nemlig at skrive til vennerne, lægge billeder op og spille spil – og ikke andet. Faktisk kom det frem tidligere på året, at kontormedarbejdere landet over tilbragte timevis på at spille Facebook-spillet ”Farm Buddy”, hvor spillerne skal vedligeholde virtuelle gårde. (Dette kunne dog synes absurd i et land, hvor over 70 procent lever af landbruget.) Denne opdagelse, som blev slået stort op i medierne, fik mange virksomheder til at blokere for Facebook men udelukkende på grund af produktiviteten, ikke af politiske årsager.

Internationalt er regeringens formodede blokering af Facebook gået stille af, men vietnamesere, der bor udenfor Vietnam, bruger netop Facebook til at vedligeholde kontakten i hjemlandet – og apolitiske unge vietnamesere kalder blokeringen ”idiotisk”. Ifølge en officiel udtalelse fra Facebook ville de ”blive meget skuffede, hvis brugere i hvilket som helst land, skulle have problemer med at tilgå Facebook.


TAGS
Facebook
Vietnam

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S