Home » Internet » Vidste du: Elektroniske breve skal føres til protokols
Vidste du: Elektroniske breve skal føres til protokols

Vidste du: Elektroniske breve skal føres til protokols

Share

Det er smart at kunne sende e-post, men forudsætningen er utallige standarder og protokoller

I 1969 blev teknologifirmaet BBN (Bolt, Beranek og Newman) i USA tilknyttet det såkaldte Arpanet-projekt (en slags forløber for internettet), og blandt andre blev computerprogrammøren Ray Tomlinson sat på opgaven. Han var visionær og fandt allerede i 1971 en metode til at sende tekstbeskeder mellem to computere, og e-post var født, hvor e selvfølgelig står for electronic.

Rette vedkommende

Tomlinson indså hurtigt, at e-post (som al anden post) kræver en adresse på både afsender og modtager. Den slags forstår en computer kun med brug af koder. Derfor vedtog han, at en e-mailadresse skal bestå af et navn (evt. brugernavn), et domæne (ofte navnet på udbyderen) og et top level domæne (com, dk, eu m.fl.) adskilt af @ og et punktum (dvs. navn@firma.dk). Ray Tomlinson valgte tegnet @, fordi det i forvejen var at finde på alle qwerty-tastaturer.

Dertil var der brug for adskillige fælles standarder (protokoller). Vigtig er SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), men det er bare en manual for at sende og modtage, og da du jo ikke kan gøre begge dele på én gang, måtte der et par særskilte protokoller til. For at modtage en e-mail fra en mail-server (der bare er en stor computer eller harddisk, der altid er tændt, så den altid er tilgængelig), skal du via protokollen POP3 (Post Office Protocol, version 3), om end du kan også benytte protokollen IMAP (Internet Message Access Protocol).

For at sende en e-mail (altså lægge den ud på mailserveren, skal protokollen ASMTP i spil (Authenticated SMTP). ASMTP-protokollen er specielt  udviklet for at afholde spammere fra at ”holde fest” med en normal SMTP-server.

Hvor har din side hjemme?

En særlig slags e-post er hjemmesider, der egentlig bedst kan sammenlignes med et lånebibliotek. Hjemmesider, der både kan indeholde tekst og billeder og dermed i virkeligheden kan være alt fra personlige blogs til videnskabelige afhandlinger, og her sørger protokollen HTML (Hyper Text Markup Language) for at omsætte tekst og billeder til computersprog. For at andre skal kunne se hjemmesiderne, skal de også lægges ud på en server (der i denne anledning kaldes en webserver), og det klares af protokollen FTP (File Transfer Protocol). FTP kan også hente programmer og andre filer fra nettet. Skal det være ekstra sikkert, bruger du protokollen SFTP (Secure File Transfer Protocol).

For at ”låne” en hjemmeside, skal du angive dens navn eller såkaldte domæne. Alle hjemmesider har en unik adresse et såkaldt URL (Uniform Resource Locator) på nettet, som gør det muligt at identificere og finde en bestemt hjemmeside og er opbygget af fire elementer bestemt af DNS (Domain Name System). En DNS-server kan populært sagt sammenlignes med en telefonbog med et alfabetisk register, og dens arbejde er at oversætte hjemmesidernes navne til såkaldte IP-adresser eller IP-numre, der er nødvendige for netværkstransmissionen. Selve overførslen sker via kommunikation på World Wide Web (www) og besørges af protokollen HTTP (Hyper Text Transport Protocol). Derfor skal du angive denne forkortelse først i hjemmesideadressen. Dernæst følger et navn, et punktum og en top level forkortelse kaldet TLD (Top Level Domain).

TAGS
Email
protokoller
smtp
tcp

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S