Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Videokonferencens velsignelser

Unified Communications var for få år siden et af it-branchens mest hypede begreber. I dag er de intelligente samarbejdsværktøjer næsten blevet standard i de fleste større organisationer og virksomheder. Alt om DATA ser nærmere på et modnet forretningsområde og zoomer ind på en af de største spillere på markedet.

Af Jakob D. Lund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I efteråret 2013 kunne analysehuset IDC lidt overraskende fortælle, at omsætningen på markedet for videokonferencer og telepresence var faldet med 10,7 procent fra andet kvartal 2012 til andet kvartal 2013. IDC konstaterede ved samme lejlighed, at omsætningen også var faldet med 5,5 procent i forhold til første kvartal i 2013.

Altså en umiddelbar nedtur for de ellers så populære løsninger, hvis udbredelse blev yderligere accelereret af finanskrisens indhug i virksomhedernes mødebudgetter og den berygtede islandske askesky, som på enkel vis demonstrerede fordelene ved at afholde tele- eller videomøder fra kontorstolen i stedet for fysisk.

I sin analyse fra 2013 bemærkede IDC dog også, at der var kommet mere fokus på billigere og mere simple videokonferenceløsninger frem for de store, forkromede telepresence-løsninger. Og den bemærkning er måske meget betegnede for den modning, der er sket på markedet:

Vi har ikke råd til de store nice-to-have-løsninger, men vi kan efterhånden ikke undvære de mindre need-to-have-løsninger. Evnen til at kunne holde et hurtigt videomøde er ganske enkelt blevet ligeså naturligt for mange, som det er at gribe telefonen eller sende en e-mail.

Jørgen Rahbek er produktchef for Unified Communications i Microsoft Danmark. Med Microsoft Lync som rambuk melder han, at det med Microsofts øjne går rigtig godt med salget af UC-løsninger i Danmark.
“Vi ser et tydeligt skifte væk fra, at virksomhederne tænker telefoni, instant messaging og videokonferencer som selvstændige teknologier, til at de i dag tænker det som et samlet sæt af værktøjer.

De seneste to år har vi med salget af Lync-løsninger oplevet en høj tocifret vækstrate,” siger Jørgen Rahbek. “Hvis man skulle bruge et billede på udviklingen, så kunne man sige, at hvor folk tidligere var vant til at skulle skifte bil, hvis de eksempelvis skulle gå fra at afholde et telefonmøde til at afholde et videomøde, så skal de i dag kun skifte gear.

De skal ikke afbryde kommunikationen et sted for at genoptage den et andet. Det hele opleves som én glidende bevægelse. En chat kan udvikle sig til en telefonsamtale, som kan blive til et videomøde og ende med en telekonference mellem flere parter. Alt sammen i samme klient.”

Mobile fremtidsplaner for Lync

For et par år siden købte Microsoft Skype, og det er meningen, at der over de kommende år skal ske en højere grad af integration mellem Lync og Skype, forklarer Jørgen Rahbek.

“I maj 2013 annoncerede vi, at der kommer til at ske en dybere integration mellem de to platforme, så man kan kommunikere med Skype-brugere direkte fra Lync-klienten. Først som tale, men på sigt også som videomøder. Det arbejder vi på. Derudover er visionen for Lync, at det bliver kommunikation ud fra devisen B2X. I den forstand at man i dag primært bruger Lync til B2B-kommunikation.

Vi forestiller os, at man fra Lync kan kommunikere med alle uanset kontekst og lokation. Første skridt var Skype, som i dag har 33 pct. af al international telefoni. Andet skridt indebærer bl.a. en større integration til mobile enheder, da de bliver en større og større del af al kommunikation – på tværs af enheder og operativsystemer. For os handler det om at være der, hvor brugerne er, og på sigt gøre den mobile klient lige så funktionsrig som computerversionen er i dag,” siger Jørgen Rahbek.

Ferrari på grusvej

Video- og telekonferencer er kommet for at blive. Det behøver man ikke Microsoft eller andre producenters ord for. Men selvom teknologien er på fremmarch, så er der alligevel stadig udfordringer forbundet med den fortsatte udbredelse.

“Der er visse netværkskrav, der skal være opfyldt, for at brugeren får en tilfredsstillende oplevelse med værktøjerne. Ellers er det ligesom at køre en Ferrari på en grusvej. Man får ikke den fulde udnyttelse af, hvad værktøjet kan. Når man sender en e-mail, vil modtageren ikke bemærke, om den kommer frem det ene eller det andet sekund.

Men når det handler om realtidskommunikation, har eventuelle forsinkelser stor betydning for mødets kvalitet. Den udfordring er der mange virksomheder, der skal overveje, før de investerer i UC-løsninger,” afslutter Jørgen Rahbek.