Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Videokonference for virksomheder

Samtaler med billeder på er ikke kun forbeholdt messenger-tjenester
og andre produkter til private. Virksomheder kan også drage fordel af
videokonferencesystemer, og Alt om DATA har kigget på et fra Tandberg.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi havde godt nok forventet et mere avanceret system, men alt, vi fik fra Tandberg, var en lille pakke bestående af et kamera og en cd med installationsprogrammet samt et brev med vores nye video-adresse samt kodeord.

Det så jo dejlig let ud, så vi installerede det medfølgende program og tilsluttede kameraet. Derefter kunne vi uden problemer starte Tandberg Movi, det lille program der styrer det hele. Inden vi kontaktede nogen på systemet, valgte vi lige at tjekke systemet ved at kigge på, hvad vores kamera filmede.

Indrømmet – det var meget tydeligt, at det er et 720p HD-videokamera, billedet stod knivskarpt og meget tydeligt uanset, hvor stort vi gjorde billedet. Testen startede derfor godt ud for kameraet og ikke mindst systemet.

Tiden var nu kommet til at vi ringede op til en, der havde et tilsvarende system. I dette tilfælde blev det en hos Tandberg som frivilligt havde givet os sin video-adresse. Opkaldet skete ved, at vi indtastede hans email, og få sekunder senere havde vi forbindelse. Endnu engang måtte vi lade os imponere. Billedet var imponerende flot. Vi havde blæste det op i maksimal størrelse på vores 22” skærm, og stadig stod det knivskarpt, og på intet tidspunkt hakkede billedet. Samtidig var tale i fuld duplex, så der var intet problem i at tale i munden på hinanden.

Det var utrolig let at vænne sig til at tale med skærmen, men vi fandt dog hurtigt ud af, at vi nok ikke havde placeret vores kamera specielt smart. For mens vi kiggede vores modpart pænt i øjnene på skærmen, var vores billede i den anden ende af en mand, der kiggede væk fra skærmen eller kameraet. Vi måtte derfor konstatere, at placering af kameraet er vigtigt, hvis oplevelsen af at tale ansigt til ansigt med en person skal opnås.

Ikke uden omkostninger

Men sådan et system er naturligvis langt fra billigt. Hvor det nok ville være muligt at købe et kamera af denne type for en rimelig sum penge, er der en masse bagvedliggende hardware, der skal på plads, inden sådan et videokonference system virker.

En hurtig sammentælling af udgifterne for et system til 25 brugere, altså den hardware der skal drive systemet samt de klienter, der skal bruges, viser, at det ville koste omkring 300.000 danske kroner at få systemet installeret.

Det er naturligvis noget af en udgift, men indrømmet - friheden til at tale, lytte og se personen på samme tid er besnærende, og en af de gode ting er, at når først systemet er installeret og oppe at køre, er det fuldkommen ligegyldigt, hvor i verden personen befinder sig. Er der internetadgang til computeren, vil systemet virke. Men naturligvis, en stor båndbredde er at foretrække.

De afsluttende bemærkninger

Systemet er dyrt, og det kræver, at man har nogen at ringe til. Det behøver ikke være folk med et tilsvarende system, blot skal det være et standard videokonference-system. Men det er let at arbejde med, og vi kan sagtens se fordelen ved sådan et system.

Det er svært at give detaljerede bedømmelser på dette system, for der er så mange tekniske detaljer, som vi ikke har haft mulighed for at teste, hvorfor testen da også kun ender med et samlet karakter. Men en ting er sikker, systemet er meget spændende at arbejde med.