Home » Spil » Vi genoplivede en ægte 90’er-pc for at spille Half-Life
Vi genoplivede en ægte 90’er-pc for at spille Half-Life

Vi genoplivede en ægte 90’er-pc for at spille Half-Life

Share

Vi tænkte også på at bygge maskinen ud fra individuelle dele, og her må vi slå én ting fuldstændig fast: Det skal man lade være med. Efterhånden har vi alle glemt alt om hardwarestandarder og kompatibilitet fra for 20 år siden. Vi aner ikke noget om bundkortets chipsæt, og der er ikke den mindste hjælp at hente på internettet. Der kommer ingen og tilbyder hjælp, hvis Voodoo 3 ikke passer ind. Og tanken om ved et mirakel at finde kompatible komponenter – for ikke at tale om fungerende drivere – og få det hele til at virke sammen? Oprigtig talt: Glem det. Køb en færdiglavet pc, som ifølge sælgeren fungerer uden problemer.

The Voodoo 2: 1990’er-AGP-kortenes Rolls-Royce.

The Voodoo 2: 1990’er-AGP-kortenes Rolls-Royce.

Hvis der også medfølger den oprindelige gendannelsesdisk, er det en stor bonus. Ellers skal man købe sit foretrukne gamle operativsystem, og selvom Windows 98 ikke længere er så dyr, er det en ekstraudgift, som man nemt kan komme til at overse.

Hvis du vil, kan du såmænd selv klargøre en gammel maskine ved at købe en dåse trykluft til 40 kroner og følge en af de mange tvivlsomme opskrifter på en “Retrobright” -opløsning, der kan blege delene, så de ser fabriksnye ud – du skal blot erindre, at Alt om DATA ikke påtager sig noget ansvar for skade på dit gulv, dit badekar, dine hænder eller dine pc-dele.

Det kom som noget af en overraskelse, da nøjagtig den rette kombination af pc-mærke og model materialiserede sig på eBay efter et helt år uden resultater. Vi gloede på hvert eneste rystede smartphone-fotografi på listen med en nærmest pornografisk fascination og kunne knap nok tro på den nål, vi havde fundet i eBays høstak af forældede maskiner. Sælgeren havde angivet en omtrentlig pris på over 3000 kroner for private købere, og sandt at sige havde vi betalt prisen, hvis det havde været nødvendigt. Det endte dog med, at vi sendte et bud på 850 kroner og tilbragte formiddagen med at spekulere over, om vi havde budt så lavt, at sælgeren ville brænde alle broer. Han slog straks til. Og hvem ville ikke gøre det, hvis en nørd dukkede op og ønskede sig ens uønskede to årtier gamle computer?

Se også:  Dengang da... LEGO-klodsen blev intelligent

Skæbnen havde tilsmilet os. Vi havde sikret os nogle meget specifikke dele. Imidlertid manglede vi stadig to ting: en Packard Bell Milano CRT-skærm på 17 tommer og den oprindelige disk. Vi bliver naturligvis ved med at lede, men vi var navnlig skuffede over ikke helt og fuldt at kunne gengive os til den 1998-agtige oplevelse med en CRT’s karakteristiske skærm.

Det er svært at finde gode CRT’er i dag – de fleste er enten blevet smidt ud, er gået i stykker eller har endt deres dage på genbrugsstationen. Af de skærme, der forekommer på eBay eller DBA, stammer de fleste fra æraen før Windows 98 (som er vores anliggende i denne situation) – der er stor efterspørgsel på skærme til Win 95 og tidligere.

Disse skærme er tunge som et ondt år, og det gør forsendelse til et reelt problem. Der findes dog specialiserede fragtfirmaer, der tager sig af skrøbelige genstande, og som ved, hvordan man skal håndtere en CRT. Der findes måske nogle, der har passet på en Milano-skærm i årevis, og som nu er villig til at skille sig af med den. Indtil vi finder dem, må vi udsætte vores retromaskine for den tort at skulle arbejde sammen med en IPS-skærm på 32 tommer.

Se også:  Lækker teknik: Motorola Razr

Pyt med det. Pc’ens bankende hjerte slår, som det skal. Det samme gælder vores ekstraudstyr. Hvilken perfekt måde at minde os selv om, hvordan pc-gaming for alvor var for 20 år siden. Det er ikke uden betydning – denne æra er tilmed kommet til ære og værdighed, som det fremgår af Kickstarter-finansierede hyldester til Infinity Engine-spil og genoplivning af alt muligt fra Thief til Outcast. Og Black Mesa, ikke at forglemme. Det, der står klart for en, når man trykker på powerknappen på en gammel tower-pc, hører Windows 98’s velkomstklang og lægger et spils cd-rom i skuffen, er, at vi har glemt meget af det, der var den tids virkelighed.

Den offwhite kasse, som rummede en evigtgrøn klassiker.

Den offwhite kasse, som rummede en evigtgrøn klassiker.

Vi leder stadig efter skærmen. Er der nogle, der kan hjælpe?

Vi leder stadig efter skærmen. Er der nogle, der kan hjælpe?

For eksempel: Kontrolstrukturer for skydespil var det vilde vesten i 1998. Som standard var styringen af Half-Life begrænset til piletasterne: Venstre og højre drejede i stedet for at affyre en salve. Om ikke andet var mouselook som standard slået til. Quake II, der var kommet blot et år før, brugte musen til bevægelse fremad, mens A og Z styrede det lodrette syn. Barbarisk.

TAGS
half-life
Hewlett Packard
retro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S