Home » Stationær computer » Verdens stærkeste supercomputere går løs på hinanden
Verdens stærkeste  supercomputere  går løs på hinanden

Verdens stærkeste supercomputere går løs på hinanden

Share

USA, Japan og Kina kappes om at have verdens stærkeste computer-vidundere og er stadig i gang med at bygge endnu flere og endnu stærkere supercomputere. Europa, Skandinavien og Danmark er såmænd også med. Hvem tager tælling og hvem vinder på teknisk knockout?

Supercomputere rangeres to gange om året af eksperter under det såkaldte Top500-projekt alt efter, hvor hurtigt de kan udføre en særlig matematisk kalkulation betegnet Linpack. Derved får vi andre et mål for, hvor mange beregninger verdens forskellige supercomputere er i stand til at gennemføre på et sekund, hvilket igen er et godt udtryk for maskinernes beregningskraft.

Resultatet opgives i dag sædvanligvis i petaflops. Flops betyder ”floating-point operations per second”, og en petaflop er en billiard (tusinde milliarder). Men supercomputere bliver stadigt hurtigere, og målet er at nå op på én eller flere exaflops dvs. en trillion udregninger i sekundet (et ettal med 18 nuller bagved). Til sammenligning kan en almindelig lommeregner måske klare 10-15 flops. 

Formålet med supercomputere er at kunne knække problemer, som hidtil har været alt for teoretiske og omfattende som eksempelvis at simulere atomeksplosioner, forudsige klimaudviklingen samt til at forsøge at kortlægge livets udvikling. Det kan også være at udtænke nye modeller og metoder til at håndtere pandemiske virusepidemier. 

Supercomputeres ydeevne hænger nøje sammen med deres hardwaren, dvs. hvor mange processorer og kerner maskinen har, og om beregningskraften eksempelvis hentes fra cpu’ere (Central Processing Units), gpu’ere (Graphics Procession Units) eller et samarbejde mellem de to processortyper. Men for computere i exaskala er softwaredelen også en udfordring, for det er ikke let at skrive en kode til maskiner, der kan foretage så utroligt mange kalkulationer på et sekund.

Se også:  Intel sprænger skalaen – nu ryger nanometer

Samtidig er eksisterende supercomputer-software i dag ofte open source og udviklet på universiteter verden over – og dermed åbent og frit tilgængelig for alle. Så producenter af supercomputere har ingen særlig fordel af at købe sig til specialudviklet software.

Nr. 1 – Et bjerg af en computer 415,5 petaflops

Fugaku er primært beregnet til at behandle sociale anliggender og videnskabelige problemer, klima, energi og universets love.

Ifølge Top500 er den japanske supercomputer Fugaku i dag verdens nummer ét inden for supercomputing efter ni år, hvor Kina og USA har domineret topplaceringerne. Fugaku (navnet er en anden betegnelse for det japanske bjerg Fuji) står opstillet i Riken Center for Computational Science (R-CCS) i den japanske storby Kobe og er udviklet af firmaerne Riken og Fujitsu. Fugaku er udrustet med 7,3 millioner kerner (158.976 Fujitsu 48-core A64FX system-on-a-chip), og det er første gang, at en supercomputer med ARM-processorer har bragt sig øverst på Top500. ”Tophastigheden” er lige nu på 415,5 petaflops, men forventes at være opgraderet til magiske 1 exaflop i 2021. Fugaku har desuden som første supercomputer nogensinde opnået topplaceringer på ranglisterne Graph 500, HPL-AI og HPCG.

Se også:  Internettets kvantespring: teleportering

Nr. 2 – Energieffektiv supermaskine 148,6 petaflops

Den amerikanske supercomputer Summit blev leveret af IBM til Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Tennessee i 2018.

Summit er en amerikansk supercomputer, der ligesom Sierra er bygget af IBM som del af et Department of Energy-program, der skal styrke amerikansk supercomputing. Summit er bestykket med to 22 kerners POWER9-cpu’er og seks Nvidia Tesla V100-gpu’er og kører internt via Mellanox EDR Infiniband-forbindelser. Nuværende Linpack benchmark-test bringer den op på 148,6 petaflops, men computeren har i en særskilt test præsteret helt op til 200 petaflops. I 2019 var den med en ydelse på 14.668 gigaflops/watt desuden verdens femtemest energieffektive supercomputer. Forskere trækker typisk på Summit inden for så  forskellige områder som kosmologi, medicin og klimatologi.

1 2 3 4 5 6Næste

TAGS
cpu
supercomputer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S