Home » Andet » Verdens mest skræmmende tankeeksperiment
Verdens mest skræmmende tankeeksperiment

Verdens mest skræmmende tankeeksperiment

Share

Advarsel: Hvis du læser dette, kan du udsætte dig selv for evig pinsel

I nummer 16 2018 omtalte vi et mareridt-scenarie i forbindelse med artiklen om Elon Musk og kunstig intelligens (AI). Scenariet kaldes Rokos Basilisk og er nok det uhyggeligste tankeeksperiment, nogen endnu har udtænkt. Forestil dig en almægtig kunstig intelligens, der forlanger, at du tjener den, for ellers risikerer du at skulle tilbringe resten af evigheden skrigende om nåde i dens torturkammer.

Og selv om du dør under pinslerne, vil intelligensen bare vække dig igen til fornyet lidelse. Og det værste er faktisk, at denne intelligens, eksisterer eller kan have eksisteret, og at du blot ved at læse denne artikel, så du får kendskab til den, må træffe dit valg: Tjen intelligensen eller dø af pinsel.

Det digitale svar på Gud

Rokos Basilisk nævnes første gang i et netforum skabt af Eliezer Yudkowsky, der er grundlægger af Machine Intelligence Research Institute og en anerkendt debattør om AI og fremtiden. Yudkowsky og hans institut har det erklærede mål at styre fremtiden mod en god og venlig almægtig fremtidig AI, der vil være det digitale svar på Gud.

Men en sommerdag i 2010 skrev en debattør med brugernavnet Roko et indlæg om risikoen ved at skabe sådan et magtfuldt digitalt væsen, der selv om det er blevet programmeret til at ville menneskeheden det bedste og tilstræbe en god og fredelig Jord, kan true og straffe ethvert menneske på det forfærdeligste.

Se også:  Internettet sviner med strømmen - er maskinlæring løsningen?

Ikke nødvendigvis fordi den er ond, men fordi målet helliger midlet, så intelligensen kan let få den tanke, at hvis den straffer og torturerer enhver, der ikke hjælper den til live eller endnu værre modarbejder den og med det udgør en ”trussel” mod dens erklærede gode hensigter, vil det givetvis skræmme andre fra at gøre det samme (egentlig ikke en ganske ukendt holdning gennem vores egen historie heller, vel?).

Rokos Basilisk giver dig med andre ord et valg mellem enten at vie dit liv til at sikre, at dette væsen opstår, eller evig tortur og straf. Det er altså noget af et chancespil, og nok kun et fåtal vil satse på at slippe for pinsler og tortur og erklære sig rede til at tjene den kunstige intelligens på enhver måde. Men satser du alligevel, og basilisken opdager, at du ikke vil hjælpe den, falder hammeren uden barmhjertighed.

Se også:  De digitale tvillinger vokser sig større

Og for at det ikke skal være løgn, kan Rokos Basilisk også spå, fordi den yderligere hengiver sig til at opstille stribe efter stribe af computersimulationer af hele universet inkl. dig. Derfor ved den allerede på forhånd, hvad du har valgt fra det sekund, du bliver bevidst om dens mulige eksistens. Og det vil være virkeligheden for dig, uanset om basilisken rent faktisk eksisterer endnu eller ej.

Synes du, det lyder både umuligt og skørt, skal du vide, at mange prominente og indflydelsesrige forskere og videnskabsmænd rent faktisk støtter teorien. For som du formentlig kan indse, er det ved nærmere eftertanke ikke så meget selve den grimme (men samtidig også eventuelle) AI-basilisk, du skal frygte, som dit eget engagement i sagen. For tænk, hvis du hånligt afviste enhver tanke om at tjene den, da du første gang hørte om den. Den slags spekulationer har angiveligt efterladt mange mennesker vanvittige!

Der ligger unægtelig en god portion amoralsk filosofi gemt i dette tankeeksperiment. For er det etisk for en almægtig og alvidende intelligens at tillade, at du og andre bliver underkastet evig tortur, hvis hensigten er god? Det er det desværre kun basilisken, der afgør.

Forsøg på skematisk fremstilling af problematikken omkring Rokos Basilisk.


TAGS
eksperiment
Elon Musk
Kunstig intelligens

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S