Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Linksys Velop VLP0103 AC3600: Det kan tage nogle minutter ...

... men hvis du kan leve med en lidt tidskrævende opsætning, som ideelt kun skal foretages én gang, er Linksys’ nye, neddroslede Velop mesh-system et godt valg. Ikke mindst fordi der er høvlet mere af prisen end af præstationerne.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da Linksys i begyndelsen af 2017 lancerede mesh-systemet Velop, hævede verdens bedst sælgende router-producent samtidig barren for, hvor effektivt et større hjem kan dækkes med hurtigt Wi-Fi.

WHW0303, som systemet hedder, er stadig i handelen. Det er faldet meget i pris – fra 5290 kroner ved introduktionen for en 3-pack, men godt tre af de store sedler er stadig mange penge for de fleste. Derfor er det en spændende nyhed, at et mindre Velop-system med tre enheder nu kan erhverves for lidt over 2000 kroner. Det er døbt VLP0103 AC3600.

Fra AC2200 og ned til AC3600

Denne kryptiske under-overskrift skal tages som et forsøg på at kritisere dele af it-verdenens omgang med tekniske specifikationer. Det første Velop-system blev markedsført som AC2200, hvad der skulle oversættes til, at hver Tri-Band enhed overholder 802.11ac-standarden og har tre frekvensbånd – et 2,4 GHz med en båndbredde på 400 Mbps plus to 5 GHz på 867 Mbps, i alt en teoretisk båndbredde på 2,134 GHz.
Og nu kan man få et AC3600-system og spare en tusse. Hvordan kan det hænge sammen?

Ligesom AC2200 fremkommer ved at addere de teoretiske kapaciteter i tre frekvensbånd – og runde lidt op, er Linksys og flere andre mærker nået frem til den opfattelse, at når der indgår eksempelvis tre enheder i et router-sæt, kan det markedsføres med den totale kapacitet i emballagen.

Det vil her sige, at det nye Velop VLP0103 AC3600-system består af tre Dual-Band-enheder, som hver kan håndtere 400 Mbps på 2,4 GHz og 867 Mbps på det enlige 5 GHz-bånd. Med andre ord taler vi reelt om tre AC1200-routere i en boks.

Mindre formfaktor

Linksys’ nye Velop-sæt følger firmaets velkendte formsprog. Hver enhed er designet som et stilrent tårn med et lille fodaftryk, der gør den nem at placere diskret i et pænt møbleret hjem.

Der er skåret 45 mm af højden i forhold til forgængeren, fordi antallet af frekvensbånd med tilhørende radioer er reduceret fra tre til to. Tilsvarende er den indbyggede antennefarm halveret fra seks til tre, og de to obligatoriske WAN/LAN-porte er ikke længere skjult i et hulrum i bunden, men sidder nu mere synligt på bagsiden.

Rent teknisk betyder neddroslingen fra Tri-Band- til Dual-Band-teknologi, at der ikke længere er et separat frekvensbånd til at fungere som motorvej for datatrafikken indbyrdes mellem routerne i et system. Dette behøver ikke have den store betydning i et miljø med brugere, som ikke belaster netværket særligt meget. Men når trafikken intensiveres, f.eks. på grund af gaming og UHD-tv-streaming, vil et Dual-Band-system ikke være så hurtigt som et Tri-Band. Det er en del af prisen for et system med billigere enheder.

Linksys har kunnet reducere højden ved at placere tilslutningerne på bagsiden. Hvis enheden skal stå fremme og tilsluttes LAN-kabler, bør disse være af den bløde type.

I gang på få minutter

I lighed med andre udbydere af routere og mesh-systemer lover Linksys, at deres Velop-sæt er pærenemme og lynhurtige at få op at køre. Hvad skulle de ellers sige?

Vores oplevelse med VLP0103 har været, at vi har tilbragt, hvad der føles som timer med at glo på meddelelsen ”Det kan tage nogle minutter” på vores smartphone. Det har vi lært noget af, og denne viden deler vi hermed med vores læsere. Både dem, der overvejer et Velop-system, og dem, der sidder og bøvler med et mesh-system af andet fabrikat. Linksys er absolut ikke alene om at bygge produkter, som kan vise sig at være drilagtige.

Ifølge den korte udgave af Linksys’ manual skal man downloade deres Linksys App, slutte den første enhed til internetudbyderens modem med det medfølgende LAN-kabel, navngive netværket, beskytte systemet med en adgangskode og fordele de øvrige enheder rundt omkring i hjemmet. Det kan da ikke være enklere!

Det hele styres med appen, og bortset fra at boot-tiden føles som en evighed – to-tre minutter, er der ingen ben i at få den første enhed – den egentlige router – op at køre. Det tager måske 10 minutter, og så får vi en besked om, at firmwaren skal opdateres. Den ventede vi sådan set på, for Linksys havde fortalt os om vigtige forbedringer i version 1.1.8.190163, og denne opdatering tager yderligere knap 10 minutter.

Sarte radioer

Når den første enhed eller node er på plads i systemet, er det spændende at se, hvad den indbyggede testfunktion rapporterer om den kablede internetopkobling fra pc’en til YouSee. Tallene taler for sig selv: 8 ms ping-tid, 456 Mbps download og 69 Mbps upload. Ikke så ringe endda.
Normalt bygger vi videre på et mesh-system ved simpelthen at placere de øvrige enheder på de sædvanlige steder i vores testmiljø og slutte dem til lysnettet.

Med det nye Velop-system har det imidlertid vist sig at være nemmere at starte de to andre enheder én ad gangen i kontoret i nærheden af den første. Det har sikret en brugbar modtagelse af både Bluetooth- og Wi-Fi-signaler, så installations- og firmware-opdateringsprocesserne har kunnet gennemføres problemfrit. En forklaring kan være, at de indbyggede radioer i de enkelte enheder har været lettere at forvirre end normalt – i hvert indtil de fik en transfusion med frisk firmware.

Når de to enheder derefter ”udplantes” i testmiljøet, melder de naturligvis fejl, fordi signalmodtagelsen så er helt anderledes end ved den grundlæggende opsætning. Dette problem løses dog ret nemt med appen, som har en funktion til netop dette formål. Det krævede to forsøg med hver node, og vi noterede også, at man helst skal sidde med smartphonen i kort afstand – gerne mindre end en meter – fra enheden.
Så længe tingene ikke driller mere end beskrevet, har vi brugt omkring en halv time på hver node plus det løse, så de ”få minutter” bliver nemt til en eftermiddag.

Velops indbyggede testfunktion viser, om internetudbyderen holder sine løfter. YouSee lover 400/60 Mbps, så her er absolut intet at klage over.
Dette skærmskud forstår vi ikke! Så lang afstand mellem noderne fungerer simpelthen ikke – efter vores erfaringer.

Umagen værd?

Ja, helt bestemt. Hvis vi holder os til rå power, performer VLP0103 selvfølgelig ikke så godt som meget større og dyrere mesh-systemer, men med undtagelse af en enkelt klient – vores Honor 8 Pro – leverer det varen rigtigt godt i vores testmiljø. På første sal, som altid er sværest at nå, har vi målt download-hastigheder mellem 67 og 79 Mbps på vores HTC og NOA smartphones – og 205 Mbps på en lille notebook med ekstern Wi-Fi-adapter.

I denne sommer har det heller ikke været uinteressant med udendørs Wi-Fi-dækning. Vi har ikke målt tårnhøje hastigheder i vores have på knap 700 kvm, men de fleste steder har Speedtest registreret værdier mellem 25 og 40 Mbps, hvad der er rigeligt til almindelig tv-streaming – for slet ikke at tale om nyheder, mail, radio og musik på familiens bærbare enheder.

Vi må også hellere nævne, at Velop VLP0103 kommer med Amazon Alexa-support plus gæstenetværk og sædvanlige router-faciliteter som forældrekontrol og trafikprioritering.