Home » Router » Linksys Velop VLP0103 AC3600 [TEST]: Det kan tage nogle minutter …
Linksys Velop VLP0103 AC3600 [TEST]: Det kan tage nogle minutter …

Linksys Velop VLP0103 AC3600 [TEST]: Det kan tage nogle minutter …

Share

… men hvis du kan leve med en lidt tidskrævende opsætning, som ideelt kun skal foretages én gang, er Linksys’ nye, neddroslede Velop mesh-system et godt valg. Ikke mindst fordi der er høvlet mere af prisen end af præstationerne

Da Linksys i begyndelsen af 2017 lancerede mesh-systemet Velop, hævede verdens bedst sælgende router-producent samtidig barren for, hvor effektivt et større hjem kan dækkes med hurtigt Wi-Fi.

WHW0303, som systemet hedder, er stadig i handelen. Det er faldet meget i pris – fra 5290 kroner ved introduktionen for en 3-pack, men godt tre af de store sedler er stadig mange penge for de fleste. Derfor er det en spændende nyhed, at et mindre Velop-system med tre enheder nu kan erhverves for lidt over 2000 kroner. Det er døbt VLP0103 AC3600.

Fra AC2200 og ned til AC3600

Denne kryptiske under-overskrift skal tages som et forsøg på at kritisere dele af it-verdenens omgang med tekniske specifikationer. Det første Velop-system blev markedsført som AC2200, hvad der skulle oversættes til, at hver Tri-Band enhed overholder 802.11ac-standarden og har tre frekvensbånd – et 2,4 GHz med en båndbredde på 400 Mbps plus to 5 GHz på 867 Mbps, i alt en teoretisk båndbredde på 2,134 GHz.
Og nu kan man få et AC3600-system og spare en tusse. Hvordan kan det hænge sammen?

Ligesom AC2200 fremkommer ved at addere de teoretiske kapaciteter i tre frekvensbånd – og runde lidt op, er Linksys og flere andre mærker nået frem til den opfattelse, at når der indgår eksempelvis tre enheder i et router-sæt, kan det markedsføres med den totale kapacitet i emballagen.

Se også:  Linksys Velop MX5300 [TEST]: Tri-band i tower-design

Det vil her sige, at det nye Velop VLP0103 AC3600-system består af tre Dual-Band-enheder, som hver kan håndtere 400 Mbps på 2,4 GHz og 867 Mbps på det enlige 5 GHz-bånd. Med andre ord taler vi reelt om tre AC1200-routere i en boks.

Mindre formfaktor

Linksys’ nye Velop-sæt følger firmaets velkendte formsprog. Hver enhed er designet som et stilrent tårn med et lille fodaftryk, der gør den nem at placere diskret i et pænt møbleret hjem.

Der er skåret 45 mm af højden i forhold til forgængeren, fordi antallet af frekvensbånd med tilhørende radioer er reduceret fra tre til to. Tilsvarende er den indbyggede antennefarm halveret fra seks til tre, og de to obligatoriske WAN/LAN-porte er ikke længere skjult i et hulrum i bunden, men sidder nu mere synligt på bagsiden.

Rent teknisk betyder neddroslingen fra Tri-Band- til Dual-Band-teknologi, at der ikke længere er et separat frekvensbånd til at fungere som motorvej for datatrafikken indbyrdes mellem routerne i et system. Dette behøver ikke have den store betydning i et miljø med brugere, som ikke belaster netværket særligt meget. Men når trafikken intensiveres, f.eks. på grund af gaming og UHD-tv-streaming, vil et Dual-Band-system ikke være så hurtigt som et Tri-Band. Det er en del af prisen for et system med billigere enheder.

Se også:  Router eller mesh? [TEST]: Få hjælp til svaret her

Linksys har kunnet reducere højden ved at placere tilslutningerne på bagsiden. Hvis enheden skal stå fremme og tilsluttes LAN-kabler, bør disse være af den bløde type.

I gang på få minutter

I lighed med andre udbydere af routere og mesh-systemer lover Linksys, at deres Velop-sæt er pærenemme og lynhurtige at få op at køre. Hvad skulle de ellers sige?

Vores oplevelse med VLP0103 har været, at vi har tilbragt, hvad der føles som timer med at glo på meddelelsen ”Det kan tage nogle minutter” på vores smartphone. Det har vi lært noget af, og denne viden deler vi hermed med vores læsere. Både dem, der overvejer et Velop-system, og dem, der sidder og bøvler med et mesh-system af andet fabrikat. Linksys er absolut ikke alene om at bygge produkter, som kan vise sig at være drilagtige.

Ifølge den korte udgave af Linksys’ manual skal man downloade deres Linksys App, slutte den første enhed til internetudbyderens modem med det medfølgende LAN-kabel, navngive netværket, beskytte systemet med en adgangskode og fordele de øvrige enheder rundt omkring i hjemmet. Det kan da ikke være enklere!

Det hele styres med appen, og bortset fra at boot-tiden føles som en evighed – to-tre minutter, er der ingen ben i at få den første enhed – den egentlige router – op at køre. Det tager måske 10 minutter, og så får vi en besked om, at firmwaren skal opdateres. Den ventede vi sådan set på, for Linksys havde fortalt os om vigtige forbedringer i version 1.1.8.190163, og denne opdatering tager yderligere knap 10 minutter.

Velop VLP0103
  • Features
  • Pris
4.5

Sammenfatning

Alt om DATA siger:
»Velop VLP0103 er et smart og pla-ceringsvenligt mesh-system til en meget attraktiv pris. Det fungerer fint med stabil hjørne til hjørne-dækning i vores testmiljø. Ibrugtagningen af Velop-pakken kunne være enklere, men når enhederne først er i gang, er de nemme at administrere, og de efterfølgende opdateringer klarer systemet selv.«

Nøgletal:
Pris: 2199 kr. (vejl.)
Produkttype: Dual-Band Wi-Fi-system med mesh-teknologi
Processor: Qualcomm 716 MHz Quad-Core
Hukommelse: 256 MB NAND Flash, 256 MB ddr3-ram
Båndbredde: Op til 1,267 Gbps (400 + 867 Mbps) pr. enhed
Frekvensbånd og protokoller: 2,4 GHz, 5 GHz, 802.11ac + gæstenetværk, Bluetooth 4.1
Antenner: 3 interne
Porte: 2 x 1 Gbps LAN/WAN
Mål (B x H x D): 79 x 141 x 79 mm
Vægt: 330 g
Energiforbrug (uden trafik/speedtest): 4,9/5,5 W

Sending
User Review
0 (0 votes)
Comments Rating 0 (0 reviews)
TAGS
linksys
mesh-router
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S