Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Velkomponeret hverdagscomputer

Stationær multimediecomputer med allround gener.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her er en stationær computer med Windows 8.1, der har et godt potentiale som multimediecomputer med en fornuftig ydelse til hverdagens opgaver.

MEDION AKOYA E2040D MD8308, der bliver solgt i danske ALDI- forretninger fra onsdag den 27. november til 2999 kroner, er en god gedigen hverdagscomputer med en fornuftig hardwaresammensætning. Der er ikke noget dedikeret grafikkort, men på nær en mindre detalje har den ikke nogen deciderede svagheder.

Klassisk opbygget

MEDION AKOYA E2040D MD8308 er en klassik MEDION i den billigere ende af skalaen. Forstået på den måde, at hardwaresammensætningen er nøje overvejet. Man får en god samlet pakke, hvor enkeltdelene måske ikke lyder af så meget ud af til, men den dækker behovet for de fleste hjemmecomputerbrugere, så længe man ikke er inkarneret gamer.

Der er tale om en mellemstor stationær computer med en sort front i plast med piano-look. Der er indbygget dvd/cd-brænder-drev, på fronten er der desuden 1 x USB 3.0-port og 1 x USB 2.0-port samt indbygget 4-i-1 kortlæser, og endelig stik til mikrofon og hovedtelefon. Placeringen i toppen af fronten gør, at det er let at komme til stikkene, det virker velgennemtænkt.

Bagsiden rummer 4 x USB 2.0-porte, 1 x LAN (RJ-45), 1 x HDMI og 1 x VGA. Der er desuden 1 x Front line out, 1 x Mic in/Center/Subwoofer line out og Line in/Rear line out, der anvendes i forbindelse med det indbyggede 6- kanalers lydkort. Vi havde håbet på nogle USB 3.0-porte på bagsiden i stedet for kun USB 2.0-porte, specifikationerne er absolut acceptable, men hvis MD8308 har en lille svaghed, er det dette.

Der er ikke helt uventet for en stationær MEDION-computer også 802.11n Wi-Fi til at komplimentere det indbyggede ethernet-netværkskort.

Endelig er der dockingstationen på toppen af computeren, hvor man kan tilslutte en ekstern USB 3.0 HDDrive2go harddisk fra MEDION. Det er en pladsbesparende løsning, hvor man ikke skal bekymre sig om strømadaptere eller kabler.

Der er som vanligt mulighed for at montere en ekstra SATA-harddisk, to hvis man bruger en adapter til at tage brug af den ubenyttede 5,25". Har man behov for mere grafisk power er der også mulighed for at installere et pci-e x16 grafikkort. Her skal man blot være opmærksom på kabinettets relativt beskedne størrelse, samt at strømforsyningen ikke er den mest voldsomme.

Solid ydelse

MEDION MD8308 anvender en Intel Core i3-4130 dual core-processor, der har en taktfrekvens på 3,40 GHz. Processoren understøtter Hyper-Threading, den kan derfor håndtere fire tråde samtidigt. Turbo Boost understøttes ikke.

Selvom der er tale om en low end-processor i Intels Core-regi er der ikke tale om en svag processor. En samlet score på 41 GOPS (Giga Operations Per Second) målt ved hjælp SiSoftware Sandra 2013 bekræfter dette.
Der er intet dedikeret grafikkort i MEDION MD8308, grafikken klares af Intels HD Graphics HD4400-løsning.

Det er en god integreret grafikløsning, selv om den selvfølgelig ikke kan konkurrere med et anstændigt dedikeret mellemklasse grafikkort. DirectX 11.1 understøttes ligesom Shader Model 5.0 understøttes.

Det er ikke fordi, at man ikke kan spille computerspil på MD8308, det kan man sagtens. Så længe der er tale om lettere til middeltunge spil, der ikke kræver alt for meget af grafikkortet, er det muligt at spille computerspil så det opleves fornuftigt.

Det er dog stadig det område, hvor MD8308 objektivt set er svagest, når man ser på de samlede anvendelsesmuligheder. Ønsker man at spille spil, der kræver meget af grafikkortene, som eksempelvis visse first person shooters, er det ikke lige computeren for en, med mindre man opgraderer med et fornuftigt grafikkort. Der er dog stor forskel på, hvor tungtdrevne spillene er, og hvordan de belaster systemet.

Vi har kørt 3Dmark Cloud Gate, hvor den samlede score endte på 4916 point, det er slet ikke så ringe igen. Delscoren på 5590 point i den grafiske score og 3459 point i fysik scoren viser, at Core i3-4130 slet ikke er så ueffen endda. Sammenlignes den med en modsvarende AMD APU, er den typisk stærkere til at udføre beregninger, men grafikdelen er lidt svagere.

Hardwaresammensætningen er trumf

Det er den samlede hardwaresammensætning, der løfter computeren til et om end ikke højt niveau, så til et godt solidt mellemniveau. De fleste opgaver vil kunne afvikles til tilfredshed på computeren. Der er 4 GB ddr3 1600 MHz ram, dette kunne ønskes højere, hvis man arbejder med ram-intensive opgaver, men i hverdagen er det langt nok til Windows 8.1.

Harddisken er på 1 TB, og af en traditionel harddisk er den ganske rap på skiverne, om man kan sige det på den måde. Den er et af de hardwareelementer, der er med til at løfte den samlede brugeroplevelse. Af en traditionel harddisk er den meget hurtig.

Vi har i HD Tune Pro 5.50 målt en gennemsnitlig overførselshastighed på 146,6 MB/s i læseoperationer. Filtesten har sågar returneret en sekventiel læsehastighed på 193,7 MB/s og en sekventiel skrivehastighed på 190,6 MB/s. Det er med til at gøre oplevelsen mere levende, selvom det selvfølgelig ikke føles så responsiv som med en ssd.

Den generelle ydelse for MD8308 har vi målt med PCMark 7, her er den samlede score på 3.925 PCMarks. Det er ikke så dårligt, selvom den selvfølgelig ikke returnerer samme score som computere proppet med lynhurtig hardware opnår.

Vi må konkludere, at MD8308 er en god allroundcomputer, der kan dække de forskellige behov en familie normalt ønsker af en computer.

Som vanligt medfølger der kablet mus og tastatur, de kan fint bruges men er ikke så gode, at man skal smide sit gamle ud, hvis man har et godt sæt i forvejen.

Der medfølger også forskelligt software. Der er MEDION MediaPack bestående af Ashampoo-programmer. Mediathek som består af medieklip fra internettet. Der er også multimediesoftware fra Cyberlink og endelig en 30 dages prøveversion af det nye Microsoft 365 Office-program. Man bestemmer selvfølgelig selv, om man vil bruge disse programmer, men de kan faktisk være nyttige til mange ting.