Home » Betalingssoftware » Velkommen til Windows 7
Velkommen til Windows 7

Velkommen til Windows 7

Share

Der er næsten kun roser til Microsofts nye operativsystem, som snart vil afløse det to et halvt år gamle Windows Vista.

I slutningen af måneden Windows 7, et system som især skulle udmærke sig ved at være hurtigere og forlange mindre af pc’en end forgængeren, Windows Vista. Og det sker ikke mere end to et halvt år efter, at Windows Vista foldede sine kluntede vinger ud og tungt svævede ud over rampen, januar 2007, til en blandet modtagelse.

Der var utilfredshed med systemets langsommelighed og høje krav, og det var Apple ikke sen til at udnytte i deres ”Switch”-reklamer, hvor man med slet skjult skadefro udstillede pc-brugere (læs: Vista) som nørdede og utjekkede over for Mac-brugerens cafésmarte rullekrave-coolness (med rucolasalat, naturligvis).

Andre var mere beske i deres kommentarer, blandt andet blev Vista kaldt for ”pc-æraens New Coke”, som er en henvisning til The Coca Cola Companys mislykkede forsøg på at lancere en ny Coca-Cola i 1985. Folk vil bare ikke have det.

Helt så uønsket har Vista ikke været, men næsten sikkert er det, at denne gange har Microsoft forstået budskabet, og Windows 7 bliver modtaget meget bedre. For Windows 7 ser på alle områder ud til at få de ting med, som Vista glippede.

Det retter Windows 7 op på

Lige da Vista udkom, døjede mange af systemets brugere med kompatibilitetsproblemer for både deres hardware og software, og en hel del var faktisk på grund af langt større sikkerhedsforanstaltninger.

I sin tid fik Microsoft jo kollektive nakkedrag for, at XP var for usikker. Nu rettede de gevaldigt op på det og fik en masse ballade ud af det. Ikke mindst på grund af User Access Control (UAC’en), der poppede op konstant.

Sådan går det ikke i Windows 7, da den nye driverarkitektur og sikkerhedsregler for software er indarbejdet hos producenterne. Windows 7 bygger nemlig på samme Kernel som Vista, men den er blevet optimeret meget.
Allerede nu kan du hente betadrivere til f.eks. Creatives Xfi-lydkort, Kasperskys Antivirus og både ATI- og Nvidia-grafikkort. Microsoft har også kortet linen lidt op for UAC’en, der nu er noget mere sparsom i sin konstante indgriben. Tak, siger vi.

Vista var også et forslugent asen med både hukommelse og harddiskplads, uden at du fik synderligt meget ud af det. Windows 7 sparer i hvert fald på pladsen med en Windows-mappe, der har slanket sig med 5 GB, og et hukommelsesforbrug der i visse tilfælde er noget nær halveret.

Det er noget, du især bemærker på en bærbar computer, hvor der ikke er voldsomt meget hukommelse, og harddisken er lidt langsom.
Vista tog evigheder om at starte og gå i dvale, og når det så endelig var startet op, tog det lige et par minutter længere, mens programmer og tjenester loadede ind. Windows 7 er klar til at fægte sekunder efter, du har indtastet dit password, og lukker ned stort set lige så hurtigt.

Se også:  Vistaprint rebrander sig og opkøber stor digital designplatform

Det ny Aero Glass-interface i Vista blev brugt til gadgets i sidebaren med halvgennemsigtige vinduer, og så du kunne alt-tab’e mellem programmer i 3d. Frugten af milliarder og syv års udvikling?

I Windows 7 er interfacet blevet bearbejdet, så vi for første gang i mange år ser en bedre måde at bruge vinduer og proceslinjen på, og Aero Glass-interfacet bruges mere kløgtigt til vindueseffekter, der giver dig noget produktivt.
Sidst, men ikke mindst, så kører Windows 7 som en drøm.

Alting reagerer lynsnart, og kun få gange sidder man og glor på den blå donut, når den roterer uendeligt, fordi en eller anden proces hænger. Det kan de nå at rette endnu.

Vi ser Windows 7 på gaden i løbet af efteråret og vinteren, og indtrykket herfra er, at det er et system, det er værd at glæde sig til, uanset om man forblev på XP eller hoppede med på Vista. Det er hurtigt, det virker godt fra starten, det kører væsentligt bedre på mellem- og småtbestykkede pc’er, og det har enkelte, men veludtænkte, nye features til interfacet.

[pt id=’2003834′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En opgradering fra Vista til Windows 7 tager lang tid men efterfølgende kører systemet upåklageligt.”‘]

En opgradering fra Vista til Windows 7 tager lang tid, men efterfølgende kører systemet upåklageligt.

Fart over feltet

Under motorhjelmen på Windows 7 har Microsofts mekanikere haft travlt med at skrue. Det er stadig den samme Vista-motor, men karossen er blevet lettet for nogle overflødige kilo, så både acceleration og brændstoføkonomi er blevet væsentligt bedre. Det kan du ikke se på skærmbillederne her i artiklen, men det kan dog mærkes gevaldigt.

Microsoft hævder selv, at de har set på en række faktorer, der påvirker systemets generelle reaktionstid og ydelse. Blandt andet er en del baggrundstjenester optimeret, så de først starter i det sekund, at der er brug for dem. Den tekniske forklaring er måske ikke så vigtig, men det er til gengæld det, at oplevelsen af at køre Windows 7 er helt enkelt vidunderlig i forhold til Vista.

Start i en fart

Opstartstiden på min stationære pc med Windows 7 er 12-15 sekunder kortere end under Vista. Det går ikke helt så hurtigt på laptoppen, som har mindre hukommelse og langsommere harddisk. Men for begge systemer gælder, at der er væsentlig mindre skratten på harddisken, mens jeg sidder og arbejder med systemet.

Det betyder også, at reaktionstiden i Windows 7 generelt er blevet hurtigere end i Vista. Det er en subjektiv vurdering, som ikke kan måles i benchmarks, men fornemmelsen af at arbejde med systemet er rigtig god.

Her var Vista skuffende på især bærbare med sløve diske og småt med hukommelse, fordi systemet ofte stod og tævede løs på harddisken, når man havde klikket på et eller andet. Jeg var specielt fortørnet over, at der ofte gik 5-6 sekunder, fra jeg klikkede på Play i Media Player, til Vista rent faktisk magtede at afspille min musik.

Se også:  Vistaprint rebrander sig og opkøber stor digital designplatform

Den slags oplevelser synes jeg, der er langt færre af i Windows 7, selvom det stadig er en ufærdig version, jeg har kørt med. Det gælder fra opstart og nedlukning af systemet over filhåndtering og start af programmer til skift ind og ud af spil.

Målt hurtigere

”Benchmark Brigaden” på internettet har fældet deres taldom over Windows 7: Der er ikke store forbedringer i ydelsen at spore, men stadig i størrelsesordenen fra et par procent til 10 procent på flere områder, såsom grafikhåndtering og skrivning.

Som slutbruger er det dog ikke så interessant for mig, da systemets responstid er rigtig meget bedre, og den slags mærker jeg mange gange hver dag.

Hvad hukommelse angår, er sværere at spå om, da Windows Vista og Windows 7 begge bruger hukommelse meget dynamisk. Task Manager afslører dog, at Windows 7 har gang i næsten 6.000 færre handles, 300 færre procestråde og kun halvt så mange processer.

Bedre til spil

Og ja, det sjove: Et spil som World of Warcraft ligger på manges pc’er, og det kører bedre undre Windows 7 end Vista. Det er et onlinespil, hvor man ofte lige skal en tur omkring en hjemmeside for at læse om dette eller hint.

Fra du trykker Alt-Tab, og til du kan se skrivebordet, går der mærkbar tid under Vista. Den samme handling i Windows 7 er næsten øjeblikkelig. Flot klaret, synes vi her fra.

Microsoft har lovet mange andre forbedringer, som blandt andet er bedre energistyring og derfor også en forventet længere levetid på den bærbare pc’s batteri. Det er en af de påstande, jeg ikke har kunnet teste.

Jeg kan ikke tillade mig at installere Windows 7 på min arbejds-pc, som kører Vista, og min hjemme-pc er en stationær udgave, som ikke kan benytte strømbesparende funktioner på en meningsfyldt måde, da de fleste er henvendt til bærbare.

Dog er det lavere aktivitetsniveau generelt for systemet et godt tegn på, at Microsoft er opmærksom på, at alverdens strømbesparende features ikke nytter noget som helst, hvis operativsystemet hele tiden lige skal skrive lidt til cachen og prefetche en ny fil til, HVIS man nu skulle få lyst til at starte et program op lige om lidt.

[pt id=’2003837′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Reduceret ressourceforbrug i Windows 7 kan mærkes på systemets responstid.”‘]

Reduceret ressourceforbrug i Windows 7 kan mærkes på systemets responstid.

5 nye ting vi kan lide

Windows 7 har mange features, der kræver lidt nærmere efterforskning, men her er et udpluk af dem, vi ikke når omkring, men som vi alligevel er glade for.

[pt id=’2003841′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Action Center er det nye opsamlingssted for alle de mange beskeder og popups som Windows Vista plejer at komme med. Det erstatter Security Center.”‘]

Action Center er det nye opsamlingssted for alle de mange beskeder og popups, som Windows Vista plejer at komme med. Det erstatter Security Center.

[pt id=’2003844′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Homegroups er en simplere måde at lave fildeling via hjemmenetværket. Du slipper for at give enkeltvis adgang til ressourcer. “‘]

Homegroups er en simplere måde at lave fildeling via hjemmenetværket. Du slipper for at give enkeltvis adgang til ressourcer.

[pt id=’2003843′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Strømstyringen er forbedret hvilket kommer til gavn for bærbare maskiner. Blandt andet kræver det mindre strøm at se en dvd-film.”‘]

Strømstyringen er forbedret, hvilket kommer til gavn for bærbare maskiner. Blandt andet kræver det mindre strøm at se en dvd-film.

[pt id=’2003845′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Devices and Printers-kontrolpanelet giver en dejlig central styring af dine mange apparater som du har sluttet til pc’en. “‘]

Devices and Printers-kontrolpanelet giver en dejlig, central styring af dine mange apparater, som du har sluttet til pc’en.

[pt id=’2003842′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ny udgave af Windows Media Center så du kan bruge pc’en til harddiskoptager og til at afspille film og musik på hjemmets andre enheder.”‘]

Ny udgave af Windows Media Center, så du kan bruge pc’en til harddiskoptager og til at afspille film og musik på hjemmets andre enheder.


TAGS
mircrosoft
Vista
Windows 7
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S