Home » Betalingssoftware » Velkommen til Windows 8
Velkommen til Windows 8

Velkommen til Windows 8

Share

Nu er det længe ventede Windows 8 her. Det er den største fornyelse af Microsofts styresystem siden 1995. Nyheden vender op og ned på den måde, vi arbejder med computere og mobile enheder på. Revolution er ikke for stort et ord

Årtiets hidtil største Windows-nyhed er lanceret. Windows 8 er sluppet ud af Microsofts udviklingshaller. Det er endnu et familieoverhoved i en lang kongerække af Windows-opdateringer, men også meget mere end det. Her er ikke blot tale om en forsigtig ansigtsløftning, men om en gennemgribende omkalfatring, hvor både brugerflade og funktioner – ja, hele ideen med at have et styresystem – er forandret.

Læs også: Windows 8: Den endelige dom

Er du en af de danskere, som har fået en smartphone med Windows Phone-styresystem, har du allerede stiftet bekendtskab med det nye, såkaldte Metro-interface. Det kan også være, at du er så tilpas nørdet, at du har prøvet Microsofts ”prøveballoner”, Consumer Preview eller Release Preview, og har fået ind under huden, hvor radikalt anderledes det nye Windows er.

Kort fortalt byder Windows 8 på en hel række brugsmæssige forbedringer fra det udmærkede Windows 7, men samtidig peger Windows 8 radikalt ind i fremtiden og demonstrerer, hvordan vi fremover kommer til arbejde med de forskellige computere, vi har derhjemme og på vores arbejdsplads.

[pt id=’2024253′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”De store mobilproducenter – inklusive HTC – er klar med Windows 8-smartphones.”‘]

De store mobilproducenter – inklusive HTC – er klar med Windows 8-smartphones.

Ser man på Windows 8 i et større perspektiv, er der ikke længere tale om blot et styresystem til pc’er. Det skal nu også fungere som styresystem for smartphones, tabletcomputere og andre nuværende og kommende enheder, som fremtiden vil frembringe. Det betyder, at alle de computerbaserede apparater, du har med dig, kommer på samme platform og bliver i stand til at kommunikere med hinanden og udveksle filer på en langt mere omfattende måde end tidligere. Windows er blevet et kommunikationssystem.

Drop grænserne

Det er i princippet underordnet, om du er på din pc eller for eksempel din tabletcomputer. Hvis de begge kører Windows 8, kan de stort set det samme, kan afvikle de samme programmer og kan behandle de samme dokumenttyper – for eksempel Microsoft Office-programmerne Word, Excel og PowerPoint eller Windows-programmer fra andre softwareudviklere (herunder spil). Selvfølgelig med de begrænsninger, der kan ligge i en smartphones eller en tabletcomputers mere beskedne computerkraft og mindre skærm.

Læs også: 8 grunde til at vælge Windows 8

[pt id=’2024254′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows 8 vil generere en stor mængde nye produkter. Microsoft selv er klar med dette Sculpt Comfort Keyboard som skulle give hurtig adgang til de mest brugte Windows 8-funktioner og have en opdateret Windows-tast.”‘]

Windows 8 vil generere en stor mængde nye produkter. Microsoft selv er klar med dette Sculpt Comfort Keyboard, som skulle give hurtig adgang til de mest brugte Windows 8-funktioner og have en opdateret Windows-tast.

Baggrunden for dette er Microsofts erkendelse af, at vi i fremtiden ikke vil lade os begrænse af, hvilken enhed vi tilfældigvis har mellem hænderne. Vi ønsker at have adgang til de samme tjenester, muligheder og filer, uanset hvor vi befinder os. Og det betyder, at vi ikke længere vil gemme alle vore data på vores pc’s harddisk, men lægge dem ”i skyen”, dvs. på lagerenheder, som er forbundet til internettet, så vi kan få adgang til dem fra alle vores netforbundne enheder.

En sådan tjeneste for private brugere kan være Microsofts SkyDrive. SkyDrive får du adgang til via en gratis Windows Live-konto. Her får du også webmail (Hotmail), som er en af de tidligste former for skyløsning på nettet. Oveni får du adgang til netversioner af Word, Excel, PowerPo-int og OneNote. Du åbner disse programmer i din browser og kan udføre stort set det samme som med de versioner af programmerne, som du måske har på din pc.

Programmer i skyen er nemlig en anden trend her i 2010’erne, som ifølge eksperterne vil blive forstærket i de kommende år. Og der vil blive sat yderligere skub i udviklingen, når Windows 8 gør det muligt at hente de samme apps – små og lette, specialiserede programmer – som vi kender fra smartphones og tabletcomputere, ned på pc’en. Mange apps bliver delvist afviklet direkte på computeren og delvist i skyen, hvorfra der hentes informationer og taldata. I en vejr-app vil det være vejrudsigter og vejrobservationer, der skubbes ned til app-delen på din computer.

[pt id=’2024251′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Metro-interfacet med store tiles som ikoner er ens på de forskellige Windows 8-platforme.”‘]

Metro-interfacet med store tiles som ikoner er ens på de forskellige Windows 8-platforme.

Microsoft har været tvunget til at skifte fra et apparatcentreret styresystem til et netorienteret styresystem. Fremtiden handler ikke længere så meget om computere, men om den sky, de befinder sig i og sammen danner. Hardwaren er begyndt at træde ud af forgrunden. Windows 8 sætter yderligere fart i denne udvikling ved at gøre det lettere at skifte til den nye it-virkelighed for os almindelige forbrugere. At Windows 8 er platformuafhængigt, er nok det afgørende argument form, at du skal interessere dig for den kommende Windows-opgradering.

Skabt til touchskærme

Derudover er der væsentlige brugerfordele ved at skifte til Windows 8. Forgængeren Windows 7 har været en af Microsofts succeser. Og Windows 8 bygger da også oven på det solide fundament i forgængeren. Men Windows 7 har givet nogenlunde den samme brugeroplevelse som tidligere versioner af Windows siden Windows 95.

Nu forandres brugerfladen radikalt med det såkaldte Metro-interface på alle platforme. Når Windows skal ud på alle platforme, skal det også kunne fungere på touchskærme. Derfor skifter Windows fuldstændig klædedragt. Metro-interfacet med de store tiles er skabt til at blive betjent med fingrene på en touchskærm.

De dynamiske tiles i dette interface skal også give hurtigere adgang til programmer og funktioner end tidligere, og det fælles interface be-tyder, at du vil få næsten samme brugeroplevelse, uanset om du er på en pc, smartphone eller tabletcomputer.

Det kræver selvfølgelig, at du vælger at købe smartphones og tabletcomputere med Windows 8. I dag er det Apples iOS og Android-systemet, der dominerer markedet for mobile enheder, og hvis du eksempelvis har en iPad og/eller en iPhone, er du måske allerede godt til-freds.

Forventningen hos markedsiagttagere er, at mange producenter vil give sig i kast med mobile enheder, der kører på Windows 8 – at vi inden længe vil komme til at se en sværm af hardware-nyheder på Windows 8, som vil give en helt ny dynamik til Windows-mijøet og trække en mas-se nye brugere over på mobile enheder med Windows.

[pt id=’2024252′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Får iPad endelig alvorlig konkurrence når de første Windows 8-tablets som denne fra Toshiba kommer på gaden?”‘]

Får iPad endelig alvorlig konkurrence, når de første Windows 8-tablets som denne fra Toshiba kommer på gaden?

Microsoft selv har allerede vist en næsten færdig Windows 8-tablet, Surface. Vi vil formentlig komme til at se en stærk strøm af nye formfak-torer – nye måder at forme computere og tablets på – herunder hybrider mellem tablets og bærbare pc’er. Ud af dette kaos kan der opstå nye, populære computerdesign, som endnu en gang vil ændre den måde, vi bruger it på.

Det er en udvikling, som det bliver spændende at følge de kommende år, men allerede på dette tidlige stadie finder du her i temaet en præsentation af de mest interessante hybride hardwarenyheder, som aktuelt er på vej. Tjek de to sidste sider i temaet.

Læs også: Windows 8 skaber helt nye hybridcomputere


TAGS
Windows 8
Windows Phone 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S