Home » Bærbar computer » Velkendt bærbar forbedret på flere punkter
Velkendt bærbar forbedret på flere punkter

Velkendt bærbar forbedret på flere punkter

Share

Designet på denne 15,6” bærbare computer fra MEDION er stadig forholdsvis nyt. Den her testede udgave er takket være små forbedringer hist og her samt en fornuftig pris den mest vellykkede i serien indtil nu

MEDION AKOYA E6240T MD99411 er en Windows 8.1 bærbar med touchskærm. Den er udstyret med en sparsommelig firkernet processor og er mest egnet til de lettere til mellemtunge opgaver, som fylder mest for de fleste computerbrugere i hverdagen.

Den bærbare vil blive sat til salg i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 6. august 2014 til den fordelagtige pris af 3299 kroner.

Beskeden forbedring, og dog

Det er ikke voldsomt, hvad der er sket på hardwarefronten, når man betragter denne bærbare computer i forhold til forgængeren. Det eneste, der synligt skiller sig ud, er, at der er anvendt en lidt stærkere processor, nemlig en Intel Celeron N2930 processor.

Resten af hardwaren ser i hvert fald på overfladen ud til at være den samme. Der er således ikke tale om noget tigerspring ydelsesmæssigt, ej heller er der sket noget med det ydre, her er alt også ved det gamle.

Det er så ikke umiddelbart nogen dårlig ting.

En ting er dog tydelig, og det er, at MEDION AKOYA E6240T MD99411 kan købes til et beløb, der er 400 kroner mindre end forrige model. Lægger man dertil, at den er en anelse hurtigere end forgængeren i de fleste sammenhænge, så er det slet ikke så dårligt.

MD99411 er også bedre på et ikke uvigtigt punkt, nemlig batterilevetiden. Her klarer den bærbare computer sig ganske hæderligt, vi har med Powermark benchmarkprogrammet målt batterilevetiden til 4 timer og 47 minutter i den balancerede test, som er en blanding af web-browsing, video, spil og tekstbehandling. I den mindre krævende produktivitettest, der består af web-browsing og tekstbehandling, er batterilevetiden målt til 5 timer præcis.

Det er ret gode værdier og meget bedre i forhold til forgængerne, her har MEDION fået så meget ud af det 4-cellede batteri som muligt.

Indledningsvis må det siges, at MD99411 har gennemgået en evolutionær udvikling, der måske ikke rykker voldsomt ved placeringen af denne bærbare, der er fast forankret blandt de moderat ydende bærbare baseret på low voltage processorer.

Samlet set er der dog tale om en vellykket pakke, der udgør et glimrende valg i den prisbillige ende af det bærbare segment.

Først lidt om ydelsen

Som koncept er MD99411 en fin bærbar computer til brugere, der ønsker en bærbar, der hovedsagelig er beregnet til lettere opgaver. Den kan selvfølgelig bruges til andre ting end at surfe, skrive breve i Word og spille spil, der hentes i Microsoft Store.

Man kan sagtens lave præsentationer, arbejde med databaser, programmere eller bruge computeren til andre formål for den sags skyld. Det eneste, man skal huske på, er, at software, der kræver en masse hukommelse, processorkraft og specielt grafiske muskler, vil kunne føles træg i brug.

Processoren er en Intel Celeron N2930 firkernet processor, der arbejder ved en taktfrekvens på 1,86 GHz. Sammenlignet med Intels N2920 processor er det samme grundhastighed, men Celeron N2930 kan øge hastigheden til 2,16 GHz, hvilket er en anelse mere end den førnævnte processor.

Der er enkelte andre små forskelle, såsom at N2930 har en ddr3L 1333 MHz hukommelseskontroller, samt ikke mindst at Intels Quick Sync Video understøttes, hvilket er en stor fordel i forbindelse med videokonvertering.
Processoren har en maksimal TDP på 7,5 watt, fokus er entydigt på at spare energi kontra rå ydelse.

Det ses også på de målinger, vi har gennemført, eksempelvis i SiSoftware Sandra 2014, hvor vi i den aritmetiske cpu-test har noteret en score på 18,25 gops (giga operations per second). Det er en relativt beskeden score, i hvert fald sammenlignet med Intels Core-processorer. Men sammenligner man scoren med en Intel N2920 processor, så er scoren pludselig 18 procent forbedret.

PCMark 7 scoren på 2351 PCMarks viser, at MD99411 er en god allround bærbar, dog med afsæt i en low voltage arkitektur.

De 4 GB ddr3L hukommelse virker passende i denne sammenhæng.
Der er ikke et dedikeret grafikkort, det klares i stedet af den i Intel Celeron N2930 befindende Intel HD Graphics løsning, der er DirectX11 kompatibel.

Det er subjektivt set denne bærbares svageste punkt. Selv om den deler navn med grafikken i Intels Core-processorer, er den i denne udgave langt svagere. Det er fint til ældre spil, multimedieopgaver samt spil man finder i Windows Store, men meget mere skal man heller ikke forvente.

Det ses blandt andet i form af en score på 6,77 fps i OpenGL testen i CineBench R11.5. I multi cpu testen i den samme benchmark scorede den bærbare 1,59 point. I den nyere CineBench R15 score nåede den 4,06 fps i OpenGL-testen, og i multi cpu-testen scorede den 132 point.

Det er på overfladen ikke voldsomme tal, hvis man kender til benchmarkprogrammet, men dog i snit 10 procent bedre end en tilsvarende bærbar med Intel N2920 processor. En lille men dog eksisterende forbedring.

Harddisken har en kapacitet på 500 GB; det er en hybrid harddisk med 8 GB flash-hukommelse. Det er en fin størrelse, specielt i en bærbar i denne prisklasse. Harddiskens hastighed er målt med HD Tune Pro 5.50. Den gennemsnitlige læsehastighed målt over hele drevet er 81,1 MB/s. Det er lidt under, hvad vi havde håbet på.

I filtesten i samme benchmark målte vi den sekventielle læsehastighed til 73,2 MB/s, mens den sekventielle læsehastighed blev målt til 101,3 MB/s. Læsehastighederne er okay, skrivehastighederne er lidt skuffende for at være ærlig.

Det viser et samlet billede af en bærbar computer, der er beregnet til lettere til medium opgaver, hvilket den klarer fint.

Udseende og konstruktion

Udformningen af MEDION MD99411 er ren og enkel, og udseendet er ganske nydeligt. Chassiset er lavet af plastik med et look, der minder om børstet aluminium med et titaniums skær. Der er ingen overgang mellem skærmramme og skærmareal, blot seks afstandsstykker af gummi bryder glatheden.

MD99411 er ganske elegant, og den ser pæn ud i åbnet tilstand. Mens chassisset kunne have været lidt stivere, virker håndledsstøtten robust nok trods en anelse eftergivenhed i materialet.

Den bærbare computer har et dvd/cd-brænder combo-drev, en USB 3.0-port, to USB 2.0-porte, HDMI-out og en 4-i-1 kortlæser. Der er et RJ45-stik til hurtig ehernet-tilslutning samt et audio combi-stik. De fleste brugere bør være tilfredse med denne konfiguration.

Ethernet-hastigheden på 100 Mbit/s er lidt langsom efter dagens standarder, men det er en notebook, og brugen af 802.11n Wi-Fi vil sikkert være foretrukket. Der er også Bluetooth 4.0.

Den 15,6″store LED-touchskærm har en opløsning på 1366 x 768 pixel. Det er selvsagt ikke ret meget i dag, men i dette prisleje er det stadig normalt. Skærmen er forholdsvis lysstærk, billedet er fint nok med en anstændig farvegengivelse, uden at den når de bedste på markedet.

Skærmen er lidt følsom overfor reflektioner. De vandrette betragtningsvinkler er fine og i orden, men de vertikale betragtningsvinkler er dårlige, ikke helt uventet af en TN-skærm.

Tastatur og touchpad

Touchbetjeningen på den 15,6ˮ store skærm med de 10 berøringspunkter fungerer ganske godt, skærmen reagerer flydende på touch og uden megen tøven, hvis nogen. Der er ikke tale om den mest flydende touch-oplevelse, vi har oplevet, men oplevelsen er tilfredsstillende.

MD99411 har en stor touchpad/clickpad med integrerede museklik-funktioner. Der er indlejret en LED-diode i touchpad. Dobbelttapper man på denne, henholdsvis aktiveres eller deaktiveres touchpad-funktionen. En udmærket detalje. Touchpad har en glat overflade, men giver på trods af dette en god kontrol med curseren, Windows 8 Gestures fungerer også glimrende. Klikfunktionen har en del vandring, når der klikkes, men oplevelsen er positiv.

Tastaturet er forsænket med mellemstore taster, der har tilstrækkelig afstand mellem sig, til at skrivning kan foregå uden for mange fejltastninger. Tasterne har en behagelig halvstram fornemmelse og en medium vandring, når de aktiveres. Det er et tastatur, det er behageligt at bruge, selv i længere perioder.

De sidste detaljer

MD99411 er generelt ret stille. Når den bærbare computer skal køles ned, starter blæseren i venstre side, og man kan høre blæserstøj, ellers er det ikke normalt.

MD99411 er Dolby Dolby Digital Plus Advanced Audio certificeret. Lydkvaliteten er acceptabel og har lidt fylde, selvom den manglende bas er tydelig. Der er også indbygget webcam og mikrofon.

Som altid er der gratis software-pakker fra MEDION, denne gang primært MEDION Home Cinema Suite og MEDION MediaPack. Der er også en 30 dages gratis prøveversion af Office 365.


AKOYA E6240T MD99411
4.5

Alt om DATA siger

Bærbar computer til hverdagens opgaver, der udgør et glimrende kompromis mellem ydelse og pris. Batterilevetiden er også mere end hæderlig.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
15,6''
Akoya
E6240T
MD99411
medion

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S