Home » Bærbar computer » Veldesignet bærbar med afsæt i kontorbrug og underholdning
Veldesignet bærbar med afsæt i kontorbrug og underholdning

Veldesignet bærbar med afsæt i kontorbrug og underholdning

Share

Ligesom et par tilsvarende forgængere fra MEDION er denne 15,6ˮ bærbare computer hovedsageligt beregnet til lettere opgaver som surfing, kørsel af kontorprogrammer og til underholdningsformål.

MEDION AKOYA E6240T MD99390 er en 15,6” Windows 8.1 bærbar med touchskærm, der mest er egnet til opgaver inden for produktivitet og til programmer, der ikke kræver alt for meget af computerens hardware.
Den vil være at finde i danske ALDI forretninger fra onsdag den 4. juni 2014 til en pris af 3699 kroner.

Energibesparende herkomst

MEDION AKOYA E6240T MD99390 er udstyret med en low voltage Intel Celeron N2920 firkernet processor, der arbejder ved en taktfrekvens på 1,86 GHz. Noget der meget vel betegner, hvor processoren er at finde på ydelsesskalaen, er det faktum, at processoren har en maksimal TDP på 7 watt. Ganske vist kan hastigheden øges til 2,00 GHz, hvis der er behov derfor, men det øger ikke ydelsen ret meget.

MD99390 må også mere betegnes som værende en bærbar med en fornuftig grundlæggende ydelse til almindelige opgaver herunder skolebrug og lignende anvendelser. Den bærbare har heller ikke noget dedikeret grafikkort, i stedet for rå ydelse er strømforbruget vægtet højt.

Et af de positive træk ved MD99390 er, at der her anvendes et 4-cellet batteri i stedet for det 3-cellede batteri, et par af forgængerne med samme chassis har anvendt. Batterilevetiden sprænger ikke nogen rammer, men den her er betydeligt bedre end hos de nærmest identiske forgængere.
Ud over processoren er der indbygget 4 GB DDR3L hukommelse med en taktfrekvens på 1600 MHz.

Dette suppleres af en 500 GB stor hybrid harddisk med 8 GB indbygget flash-hukommelse. Harddisken har en fornuftig størrelse, der gør det muligt at installere en hel del programmer og lagre rigeligt med data. Specielt fordi hvis man ser bort fra muligheden for at se film på den bærbare, så lægger MD99390 ikke op til, at man anvender den til tunge anvendelser som 3D-animering eller videoredigering.

Overvejende gode egenskaber

MD99390 har en del andre kvaliteter ud over de rene ydelsesmæssige kvaliteter, der gør, at den for den rigtige bruger kan være en ganske glimrende bærbar computer. Den er ikke perfekt, blandt andet så havde vi ønsket, at chassiset havde være en anelse mere afstivet end det er. Det er ikke noget, der behøver at betyde noget for den daglige brug, specielt ikke hvis man husker at flytte den bærbare rundt i to hænder, som man skal, men det virker knapt så tillidsvækkende.

MD99390 er ellers en nydelig bærbar computer udfærdiget i et plastmateriale, men den har et rent og sobert design, der ser ganske flot ud med det titaniumsfarvede chassis i børstet metallook.

Skærmrammen går ud i et med skærmarealet, skærmrammen er igen indlejret i en ganske smal ydre ramme, der også flugter med fronten lige på nær seks afstandsstykker i gummi, der sørger for, at skærm og tastaturet ikke rører ved hinanden, når den bærbare er klappet sammen.

MD99390 vejer 2,54 kg. Hvilket ikke kan siges at være tungt i sig selv, selv om der findes en del lettere 15,6″-bærbare computere på markedet i dag. Dimensionerne er 389 mm x 30-31 mm x 266 mm, her er det især tykkelsen der vækker opsigt.

Alt i alt er der tale om en bærbar computer, man sagtens kan tage med sig på farten, men det er på den anden side mere oplagt at bruge den som en bærbar i hjemmet hvor den hurtigt kan flyttes rundt til forskellige arbejdspositioner.

Den bærbare computer har et dvd/cd-brænder combi-drev, en USB 3.0 port, to USB 2.0-porte, HDMI-udgang og 4-i-1 kortlæser. Der er et RJ45-stik til den ganske vist ikke så hurtige 100 MBit/s ethernetforbindelse, samt samt et audio combi-stik. Det havde været rart med 1 GBit/s ethernet, men man vil som bruger sikkert alligevel oftest bruge den indbyggede 802.11n Wi-Fi forbindelse. Så det går endda.

De brugsmæssige kvaliteter

MD99390 giver ikke noget særlige problemer brugsmæssigt. Da den er udstyret med en low voltage-processor, er varmeudviklingen meget begrænset. Den bærbare er generelt støjsvag. Der høres dog en smule blæserstøj fra udluftningen i venstre side af den bærbare, når den bliver belastet.

Samlingskvaliteten er god, der er ikke noget, der stikker ud eller ser sjusket ud. Den interne afstivning omkring håndledsstøtten kunne være lidt bedre, selv om der trods alt alligevel skal en del tryk til før, at materialet giver lidt efter.

Centralt for MD99390 er den 15,6ˮ LED-bagbelyste touchskærm, der har en skærmopløsning på 1366×768 pixels. Det er en meget almindelig opløsning i den nederste ende af markedet. Den fremviser selvfølgelig ikke imponerende niveauer af detaljer, med meget fine skarpe linjer og små tydeligt definerbare områder.

Skærmen er rimeligt lysstærk med, hvad der må betegnes som værende en overvejende god billedkvalitet, farverne er fine uden, at farvegengivelsen når de bedste skærmtyper på markedet, hvad angår præcision eller livagtighed. Skærmen har en reflekterende overflade, hvorfor den er en del overfølsom over for lysindfald. De horisontale betragtningsvinkler er fine og acceptable, mens de vertikale betragtningsvinkler er dårlige.

Touch fungerer ganske godt på den 10-punkts touchskærm, den reagerer prompte og uden tøven. Hastige berøringer og bevægelser kan dog medføre, at skærmen ikke helt reagerer så effektivt som ved almindeligt brug.

Den indbyggede store touchpad/clickpad med de afrundede øvre hjørner er en af de gode oplevelser ved MD99390. Der er en lille LED indlejret i denne touchpad, dobbeltklikker man på denne, eller benytter man sig af den rette funktionstast, lyser LED’en på touchpad op, og touchpad er dermed deaktiveret. Det samme gøres, når den skal aktiveres igen. Det er en god hjælp, hvis man skal skrive et dokument på den bærbare.

Touchpad er lidt forsænket i forhold til niveauet af håndledsstøtten. Overfladen er meget glat, hvilket vi normalt ikke foretrækker, men i dette tilfælde er kontrollen med cursoren eller brugen af Windows-gestures ganske god.

Det forsænkede tastatur har mellemstore taster, afstanden mellem tasterne er tilstrækkelig til, at den er let at betjene uden for mange tastefejl. Tasterne nærmer sig at være semi-stramme med en mellemlang vandring. Der er også blevet plads til et numerisk tastatur.

Ydelse til hverdagen

Som tidligere antydet har MD99390 en god ydelse, så længe man anvender den bærbare til almindelige opgaver som surfing, tekstbehandling, regneark, småspil, underholdningsopgaver eller lignende ikke alt for krævende opgaver.

Kombinationen af en lavt ydende processor og fraværet af et dedikeret grafikkort gør, at man ikke skal kunne forvente, at tungere opgaver afvikles tilfredsstillende på denne bærbare computer.

Men bruger man MD99390 til opgaver, som de fleste brugere hovedsageligt benytter deres bærbare computer til, får man en ret billig bærbar computer, der kan det, den skal uden problemer. Man skal blot ikke forvente, at den bærbare er specielt responsiv og altid reagerer prompte, hvis lidt omfattende programmer startes for eksempel.

Vi har målt ydelsen med SiSoftware Sandra 2014, hvor en aggregeret score på 15,57 GOPS (giga operations per second ) i den aritmetiske cpu-test viser, at der ikke er tale om en processor med særligt store kraftreserver. De enkelte cpu-kerner i processoren baserer på den nyeste Intel Atom arkitektur, hvilket dog trods alt viser, hvor meget hurtigere den arkitektur er blevet, for MD99390 kan trods alt slet ikke sammenlignes med en hedengangen Atom netbook, den er meget stærkere.

Det man kan stille et spørgsmålstegn ved er, om prisen er tilstrækkeligt lav til, at MD99390 ikke vil møde en del konkurrence fra billige bærbare med Intel Core i3-processorer, der trods alt er lidt stærkere på alle punkter.
MD99390 scorede 2241 PCMarks i PCMark 7, det er en fornuftig score set ud fra den anvendte hardware og ret så forventeligt.

Vi har også testet ydelsen med CineBench R11.5, her blev scoren 6,03 fps i OpenGL testen. I multi-cpu-testen i den samme benchmark scorede MD99390 1,38 point. I den nyere CineBench R15 score var 3.29 fps i OpenGL-testen, og multi-cpu-testen endte med 120 point. Begge disse benchmark resultater tydeliggør, at der ydelsesmæssigt er et stort spring op til selv blot mellemklasse bærbare computere.

Harddisken blev målt med HD Tune Pro 5.50. Her er den gennemsnitlige læsehastighed målt over hele drevet 88,7 MB/s. Det er en rimelig score, selvom der er hurtigere drev på markedet. I filtesten i samme benchmark er den sekventielle skrivehastighed målt til 63.8 MB/s, mens den sekventielle læsehastighed er målt til 106,7 MB/s.

Læsehastighederne er ret gode, mens at skrivehastighederne kun kan betegnes som værende skuffende.

Den sidste benchmark, der blev anvendt, er Powermark. Her målte vi batteriets levetid til at være 3 timer 26 minutter i den balancerede test, som omfattede en blandet kørsel bestående af webbrowsing, video, spil og tekstbehandling. I den mindre krævende produktivitetstest, der består af webbrowsing og tekstbehandling, blev batteriets levetid målt til 4 timer 7 minutter.

Det er noget bedre end de tilsvarende 3-cellers bærbare med samme chassis som MD99390, det gør det muligt at anvende den bærbare i længere tid uden at skulle være afhængig af elnettet. Men det er stadig lidt under, hvad man kunne håbe, hvad en bærbar computer med en low voltage-processor kan klare.

Afrundet er der tale om en fornuftig bærbar computer i den lavere ende af markedet, der har sine styrker i brugskvaliteterne snarere end i de målbare værdier.


AKOYA E6240T MD99390
4

Alt om DATA siger

Bærbar computer hvor brugsværdien overstråler den rå ydelse, fin bærbar til hverdagsbrug, hvor man dog kan ane en del ligesindede konkurrenter

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
15,6''
Akoya
Celeron
E6240T
MD99390
medion

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S