Vejrprofet i luksusklassen

Vejrprofet i luksusklassen

Share

Det er mere populært end nogensinde at have tjek på vejrsituationen. Elektroniske vejrstationer kan man få overalt. De kan det basale. Men hvis det ikke er nok, og kun det bedste er i orden, så se her, hvor vi går tæt på amatørmeteorologens drømmeværktøj fra den amerikanske ”Rolls Royce”-producent Davis

Drop de små, trådløse hyggevejrstationer, som alligevel ikke rigtig kan forudse noget som helst, og som lige akkurat kan måle temperaturen og lidt mere. Bliv vejrprofet i luksusklassen, og spring ud i den nye profession med en vejrstation i ”Rolls Royce”-klassen. For hvorfor ikke vælge det bedste, når det nu skal være?

Blandt producenterne af meteorologisk legetøj er vejrentusiasterne især begejstrede for elektronikken fra californiske Davis. Vi blev nysgerrige, for hvad er det egentlig man får, når man ikke køber en ”leverpostejsmodel” til 399 kroner, men skejer ud og springer på en station med det hele? Måske er det en konkurrent til de levende meteorologer på DMI?

For ikke at ryge helt ud af en tangent har vi valgt at kigge nærmere på den næststørste model fra Davis’ sortiment, men det er stadig en semiprofessionel løsning med en masse muligheder.

Modellen hedder Vantage Vue, og den optegner alle de vejrdata, du måtte have behov for inklusive indendørs/udendørs temperatur, vindhastighed og retning, indendørs/udendørs luftfugtighed, dugpunktet (temperaturen, hvor luftens vanddamp fortættes til tåge), barometertrykket, nedbør samt nedbørsmængde.

På Vantage Vues store, belyste LCD-skærm kan du med forskellige symboler og ikoner aflæse vejrudsigten 12-48 timer frem. Og du kan i din varme stue detaljeret aflæse de mere eller mindre barske vejrforhold udenfor.

Kuffert med røremaskine

Vantage Vue koster i omegnen af 3000 kroner, men du får også udstyr for pengene. Emballagekufferten er på størrelse med et pænt stort stykke håndbagage og rummer selve computerdelen i form af en lille indendørskonsol, hvorfra du aflæser alle vejrinformationer og betjener de forskellige funktioner – plus en avanceret udendørs sensorenhed og radiosender, der nærmest ligner en klassisk røremaskine med sin vindrotor til måling af vindhastighed samt med en drejelig vindpil, som angiver vindretningen.

En hulning i midten af ”røremaskinen” opsamler regnvand og giver besked om regnmængde. Regnvandsopsamleren er selvtømmende og forsynet med en lille filtersi, der hindrer snavs og blade i at nå ned i selve regnmåleren. Sådan!

De forskellige dele skal lige monteres før brug, men det viste sig at være nemt, og det klarede vi på tre minutter. Resten af opsætningen er også enkel, idet du blot skal fastgøre sensorenheden på en stang eller stolpe med en skrueklembøjle et hensigtsmæssigt sted i det fri. Dog skal sensorenheden anbringes frit og åbent og i en vis højde over terræn, ligesom du naturligvis helst skal orientere enheden mod syd af hensyn til solpanelet, der sørger for strøm til sensorerne og anden elektronik.

Udendørs-sensor-enhed er en vild sag – den ligner en mellemting mellem en helikopter og en håndmikser. Bemærk det lille solpanel foran på enheden, der leverer strøm til sensorerne og radiosenderen.

Enheden er dog forsynet med et lille 3 V backup-batteri, der kan holde sensorer og radiosenderen kørende i op til 8 måneder, og så længe er det trods alt ikke overskyet!

Komponenter, konsol og sensorenhed/sender begynder straks at arbejde sammen. Alle data kan transmitteres trådløst til modtageren over en distance på op til 300 meter, og Davis angiver selv, at det er to til tre gange længere end andre semiprofessionelle vejrstationer på markedet, hvilket vi tror på. Desuden opdateres de fleste data hvert andet eller hvert tredje sekund.

Vantage Vue kan på forskellig vis kombineres med andre Davis-vejrstationer, -sensorenheder med videre til et næsten professionelt udbygget vejrdatanetværk. Hvis du for eksempel ønsker at foretage endnu flere analyser, end Vantage Vue umiddelbart giver mulighed for, kan du tilføje Davis WeatherLink datalogger og nogle særlige softwareprogrammer.

Dataloggeren gemmer data i det tidsinterval, du vælger (fra et minut til to timer), i op til seks måneder. Du kan enten overføre oplysningerne manuelt eller lade din computer gøre det automatisk hver dag.

Mange amerikanske brugere leverer i øvrigt ifølge producenten Davis frivilligt data til vejrorganisationer som National Weather Service, the National Hurricane Center og adskillige lokale tv- og radiostationer. Du kan også se data fra danske vejrstationer på DMIs hjemmeside under menupunktet ”Borgervejr”.

Præcise målinger

Præcisionen er faktisk temmelig imponerende – hvis man som målestok sammenligner med lokaldata fra DMI (og et godt udendørstermometer foruden et klassisk hygrometer og et barometer), og Vantage Pro gør det muligt at aflæse ændringer i vejret i praktisk talt samme takt, som de virkelig sker.

Begynder det at regne, vises for eksempel straks et lille paraply-symbol, og du kan løbende aflæse regnmængden. Derudover kan du omsætte næsten enhver vejrvariabel til grafer, med gennemsnit, minimum og maksimum for de fleste samt gå tilbage i tiden i minutter, dage, måneder og år, og det er faktisk både spændende og særdeles interessant sammenlignet med langt de fleste andre vejrstationer til hjemmebrug.

Fedt ved dramatisk vejr

Selv i samme udstyrsklasse angiver de fleste andre vejrstationer typisk kun én vejrvariabel – barometertrykket – der vises som graf og typisk kun for de sidste 24 timer. Med Weather Center på Vantage Vue kan du lave massevis af analyser, og du opdager hurtigt, at jo mere dramatisk vejret er, des sjovere er det at kigge på graferne. Hvor meget blæser det, og hvor stærke er vindstødene i forhold til sidste uvejr? Hvor meget regn kom der i denne måned sammenlignet med forrige?

Det kræver lidt øvelse og erfaring at læse og forstå de mange data, og det kan godt være, at heller ikke denne avancerede husmandsstation er perfekt, men selv meteorologerne med satellitfotos har heller ikke altid ret. For Vantage Vue har det bedste øje for, hvad der sker uden for dine vinduer.

Davis-vejrstationer kan købes forskellige steder på nettet. Herhjemme finder du en forhandler på
http://davisnet.dk.

Et alternativ til en komplet elektronisk vejrstation som Vantage Vue er denne mobile Wi-Fi-vejrstation fra Netatmo, hvormed du kan følge inde- og udendørsklimaet omkring din bolig både på din stationære computer, og hvor du end er i verden på din mobil eller tablet. Og vel at mærke ikke ved hjælp af meteorologiske hjemmesider, men via dine helt egne trådløse sensorer indendørs og udendørs.

Den veldesignede vejrstation sender sine data til din smartphone og til en hjemmeside.

Udendørssensoren drives af batterier og måler temperatur og luftfugtighed, mens indendørssensoren sluttes til en stikkontakt og derudover måler både CO2-indhold, lufttryk og lydniveau.

På firmaets hjemmeside eller via gratis-appen Netatmo til din mobiltelefon eller tablet får du grafer, diagrammer, syvdagesprognoser og al anden relevant vejrinformation. Ekstra indendørssensorer fås som tilbehør, så du kan kontrollere klimaet i flere rum. Netatmo er kompatibel med iPhone, iPad og iPod, Android (version 4 og højere) og koster komplet cirka 1350 kroner herhjemme.

Luksusmodellen fra Davis kortlægger vejr og udemiljø i detaljer. Blandt andet dette.

Månefaserne

Samtlige 8 månefaser fra nymåne til fuldmåne.

Temperatur og luftfugtighed

Her aflæser du både indendørs og udendørs temperatur og luftfugtighed. Informationerne opdateres hvert minut.

Lufttryk

Angiver lufttrykket i hektopascal og viser stigende eller faldende tendens.

Regn

Følg med i total regnhastighed og regnmængde for de sidste 25 timer, dage og måneder.

Vejrgrafer

Kurver for de sidste 25 timer, dage eller måneder for op til 50 forskellige typer data inklusive temperatur, regn, nedbørsmængde, vind og barometertryk.

Alarmer

Op til 22 forskellige alarmer kan advare om kraftig vind, frostgrader, skybrud, stormflod mv.

Vind

Viser vindhastighed i for eksempel m/sek. Angiver også gennemsnitligt højeste vindhastighed i hhv. 2 og 10 minutters interval med opdatering hvert 2,5. sekund.

Del denne