For at låse den op igen taster man en kode, i form en serie tryk på booster-knappen, som man selv kan indstille. Alternativt man i den tilhørende app vælge at cyklen skal låse op, når mobilen er i nærheden. Så vil den til enhver tid være åben, når du tager den.
Cyklen giver en lyd og viser et nøgle-ikon på displayet, når den låser op.
Displayet består i en række hvide dioder, integreret i stellet. Det er ret fikst, dog er det mere eller mindre umuligt at se i dagslys på den lyseblå model vi testede. Om det er nemmere på den sorte model, ved vi ikke, men her er i hvert fald plads til forbedringer, og det er VanMoof. Cyklen er stadig i beta og det er elementer som dette man blandt andet arbejder med at gøre bedre.
Den tilhørende VanMoof app er ret gennemført og byder på et væld af muligheder for at finindstille bruge af cyklen. Vælg hvordan gearene skifter i forhold til det terræn du kører i, hvilken lyd ringeklokken skal have, slå alarm til og fra og meget andet.
Appen giver også mulighed for at se hvor meget batteri, der er på cyklen og hvor den holder parkeret. Sidstnævnte lyder overflødigt, men undertegnede kan nu godt komme i tanke om en håndfuld gange, hvor man har stået rådvild og spejdet efter sin cykel, fordi man har glemt, hvor man stillede den fra sig.
Og så har det selvfølgelig den fordel, at man kan se, hvor den er, hvis den bliver stjålet. VanMoof tilbyder faktisk en tilløbsservice, hvor et team af Bike Hunters lokaliseret i hele vejen sporer din cykel og skaffer den tilbage på dig. De hævder en succesrate på 70 procent og lover en helt ny cykel, hvis ikke det lykkes at finde den stjålne. Det er et ret vildt projekt, som har ført dem vidt omkring i verden for at optrævle organiseret cykel-kriminalitet. Læs mere om Bike Hunters her.