Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: VanMoof S3: Techsmart elcykel er en lille revolution for den tohjulede

Designet er strømlinet og alt i den hollandske elcykel er gennemført gadgetificeret, så der hverken kræves nøgler, gearskifte eller sved på panden at køre den smarte VanMoof S3.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her er ikke bare tale om en traditionel cykel, hvor man har tilsat en elmotor og et batteri. Man har gentænkt elcyklen fra bunden for at skabe en topmoderne cykeloplevelse, som udnytter teknologiens muligheder i en grad vi ikke har set mage til før. I cirka 35 år som cyklist, har undertegnede faktisk aldrig overlevet noget, som på den måde revolutionerer cykeloplevelsen.

Stilfuld og strømlinet

Den er blevet kaldt elcyklernes Tesla, og det er faktisk ikke så tosset en sammenligning. For på samme måde som Elon Musk forsøger at gøre biloplevelsen smart og brugervenlig ved hjælp af den nyeste teknologi, forsøger VanMoof at gøre det samme for cykeloplevelsen.

Og så er den pæn. Faktisk rigtig pæn, på sådan en smart og moderne, ja, vel ligefrem hip, måde, som er en sjældenhed blandt elcykler, som ofte er store og kluntede.

Batteriet er bygget i stellet og det er nærmest ikke til at se.

Det betyder at du må trække ledningen ud til cyklen, eller tage den med ind, når der skal lades.

LED-displayet på stangen viser, når der lades.

Opladning sker dog ret hurtigt. På tre-fire timer er cyklen fuldt ladt op. Og så har VanMoof en imponerende rækkevidde. Vi nåede over 70 kilometer med fuld assistence, før den skulle i opladeren.

Automat gear og elektronisk lås

Der er gear på cyklen, men du skal intet gøre for at skifte mellem dem. De er fuldt automatiske. Du træder blot på pedalerne, og efterhånden som du kommer op i fart, skifter cyklen selv gear.

Der skal nærmest ingen kraft til at få fart på cyklen, i hvert fald ikke hvis du bruger den lille boosterknap på styret. Den giver cyklen et elektrisk skub, der sender den op på 25 km/t stort set øjeblikkeligt. En rigtig fin feature, som man hurtigt lærer at sætte pris på.

Dog er der ikke så meget mere at gøre, når man er nået de 25 km/t. Så er du oppe i højeste gear, og det er svært at få cyklen til at køre meget hurtigere. Men det er nu også helt fint til bykørsel. Til landevejskørsel og lange pendlerture, er VanMoof næppe det bedste valg og cykelentusiaster vil formentlig kede sig bravt på cyklen, da den nærmest kører sig selv. Vælg fire trin af assistance, alt efter hvor meget sved du vil have på panden.

Når du stiller cyklen fra dig, er at du skal gøre, at give den et spark på en lille sort knap nede ved baghjulet, så er den låst.

https://youtu.be/Bc3B2L3ZzvM

Prøver nogle at løfte den, flytte den eller på anden måde bevæge cyklen starter en højlydt alarm (som dog kan slås fra, hvis du står et sted, hvis står i eksempelvis en gård eller lignende).

https://youtu.be/LF0333YNPO0

For at låse den op igen taster man en kode, i form en serie tryk på booster-knappen, som man selv kan indstille. Alternativt man i den tilhørende app vælge at cyklen skal låse op, når mobilen er i nærheden. Så vil den til enhver tid være åben, når du tager den.

Cyklen giver en lyd og viser et nøgle-ikon på displayet, når den låser op.

https://youtu.be/_rZnZEYhZbA

Displayet består i en række hvide dioder, integreret i stellet. Det er ret fikst, dog er det mere eller mindre umuligt at se i dagslys på den lyseblå model vi testede. Om det er nemmere på den sorte model, ved vi ikke, men her er i hvert fald plads til forbedringer, og det er VanMoof. Cyklen er stadig i beta og det er elementer som dette man blandt andet arbejder med at gøre bedre.

Cykeljægere din stjålne jernhest

Den tilhørende VanMoof app er ret gennemført og byder på et væld af muligheder for at finindstille bruge af cyklen. Vælg hvordan gearene skifter i forhold til det terræn du kører i, hvilken lyd ringeklokken skal have, slå alarm til og fra og meget andet.

Appen giver også mulighed for at se hvor meget batteri, der er på cyklen og hvor den holder parkeret. Sidstnævnte lyder overflødigt, men undertegnede kan nu godt komme i tanke om en håndfuld gange, hvor man har stået rådvild og spejdet efter sin cykel, fordi man har glemt, hvor man stillede den fra sig.

Og så har det selvfølgelig den fordel, at man kan se, hvor den er, hvis den bliver stjålet. VanMoof tilbyder faktisk en tilløbsservice, hvor et team af Bike Hunters lokaliseret i hele vejen sporer din cykel og skaffer den tilbage på dig. De hævder en succesrate på 70 procent og lover en helt ny cykel, hvis ikke det lykkes at finde den stjålne. Det er et ret vildt projekt, som har ført dem vidt omkring i verden for at optrævle organiseret cykel-kriminalitet. Læs mere om Bike Hunters her.

Ny standard for cykeloplevelsen

VanMoof går hele vejen for at gøre din cykeloplevelse smart, og det er imponerende i hvilken grad det lykkes. At man ikke længere skal tænke på cykelnøgle, gearskift og endda i en vis grad tyveri er vildt.

Spørgsmål melder sig dog, som vi ikke havde mulighed for at give svar i den halve uges tid vi testede cyklen. Hvad sker der, hvis batteriet går helt dødt? Når det nærmer sig, går det i en nødtilstand, som slukker for pedalassistancen, men holder basale funktioner som gearskift og lås kørende. Men hvad hvis der slet ingen strøm er på cyklen? Kan man så overhovedet skifte gear, låse i den eller låse den op? Og hvad hvis gearene går i stykker? Kan du bare aflevere den hos en almindelig cykelhandler, som så vil kunne reparere de avancerede automatiske gear?

En sidste bekymring, som dog ikke skal komme VanMooof til last, er at cyklen er så ung og moderne i sin stil, at den kan tiltale et publikum, der i virkeligheden ikke har brug for en cykel med elmotor, men burde bruge rugbrødsmotoren i stedet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Især når der er tale om en cykel, som primært er rettet mod bykørsel, så vil i hvert fald unge mennesker nemt kunne klare sig uden den elektriske motor, der trods alt er mere skadelig for miljøet, end hvis den ikke er der. Det er dog heldigvis ikke vores job at dømme på folks eventuelle brug af cyklen.

Vi må blot konstatere at VanMoof S3 er en ualmindelig lækker og vellykket elcykel, som sætter en ny standard for, hvad man kan forvente af sin cykeloplevelse.