Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vallensbæk på digital kurs

SmartCity er navnet på et langsigtet, digitalt projekt, der skal gøre Vallensbæk til en bedre kommune for såvel borgere som erhvervsliv.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I Vallensbæk Kommune har man lagt en klar strategi om, at man skal være med helt fremme i førerfeltet, når det gælder om at bruge den moderne teknologi til at løse udfordringer inden for trafik, planlægning og bygningsindretning. Ligeledes skal teknologien være med til at danne fundamentet for en bæredygtig udvikling af kommunen.

Det interessante set i relation til Vallensbæk er imidlertid, at teknologien langt hen ad vejen skal understøtte ambitioner, der for længst ér defineret af kommunalbestyrelsen. Blandt andet ambitionen om, at kommunens folkeskoleelever karaktermæssigt skal ligge i den øverste fjerdedel set ud fra landsgennemsnittet.

Nu kan teknologi som sådan ikke banke mere lærdom ind i de unge hoveder, men teknologi kan være med til at skabe de optimale fysiske rammer for indlæring i form af et godt indendørsmiljø med f.eks. god og effektiv udluftning baseret på løbende CO2-målinger.

Et eksempel på digitalt samarbejde mellem skole og erhvervsliv er arrangementet Hackaton, der fandt sted over to dage i oktober, hvor kommunens 9. klasser i samarbejde med it-virksomheden Capgemini, der holder til i Vallensbæk Kommune, skulle komme med digitale løsningsmodeller til konkrete samfundsudfordringer, fortæller Bjørn Borup, der er it- og digitaliseringschef i Vallensbæk Kommune. Han ses her (tv.) sammen med direktør i Bluefragments Jon Bille (th.). Et eksempel på digitalt samarbejde mellem skole og erhvervsliv er arrangementet Hackaton, der fandt sted over to dage i oktober, hvor kommunens 9. klasser i samarbejde med it-virksomheden Capgemini, der holder til i Vallensbæk Kommune, skulle komme med digitale løsningsmodeller til konkrete samfundsudfordringer, fortæller Bjørn Borup, der er it- og digitaliseringschef i Vallensbæk Kommune. Han ses her (tv.) sammen med direktør i Bluefragments Jon Bille (th.).


Dedikerede politikere
Når de politiske ambitioner på den måde mere er solidt forankret i sund fornuft end falden på halen for teknologisk bling-bling, betyder det en dedikeret holdning til, hvorledes it kan være med til at gøre hverdagen bedre for såvel borgere som erhvervsliv. Det er altså ikke så meget ambitionerne, der skal understøtte it-strategien, men it-strategien der skal understøtte ambitionerne – og det lyder jo egentlig ganske fornuftigt.

Den overordnede vision for Vallensbæk Kommune rækker frem mod 2030 og er blevet døbt ”Det hele menneske i fremtidens boligby”. I denne indgår konceptet SmartCity, der via innovation og teknologi skal være med til både at udvikle Vallensbæk og gøre hele kommunen til et bedre sted at bo og drive virksomhed i.

Som medspiller i dette projekt har man valgt virksomheden Bluefragments, der netop er blevet udpeget til at være partner i Microsofts CityNext koncept. Det tager udgangspunkt i de mange analyser, som forudser, at i 2030 vil 60 procent af befolkningen bo i byerne. Microsoft CityNext er et globalt initiativ, der skal fremme den digitale udvikling i byerne samt give borgere og erhvervsliv bedre værktøjer til at se fremtiden gennem digitalisering og smartere løsninger.

Datasikkerhed en udfordring
I Vallensbæk er Microsoft imidlertid kun én af flere teknikspillere på banen, men det vigtigste er altså, at man i det lokale byråd med borgmester Henrik Rasmussen i spidsen er dedikeret til at gå helhjertet ind i et projekt, der skal blive til fordel for såvel borgere som erhvervsliv.

”I kommunal sammenhæng er det her noget ganske nyt, men vi er udmærket klar over, at vi vil løbe ind i en række udfordringer – blandt andet omkring datasikkerhed. Derfor har vi etableret SmartCity Cyber Security Lab sammen med Frederiksberg, Hvidovre og Fredensborg Kommuner samt Kommunernes Landsforening, DTU og på leverandørsiden Cisco”, siger Bjørn Borup, der er ig- og digitaliseringschef i Vallensbæk Kommune.

Desuden er man i dialog med Erhvervsstyrelsen om, hvorledes man bedst muligt håndterer datasikkerheden, for i takt med at digitaliseringen folder sine vinger ud, øges også mængden af data, der indeholder personfølsomme oplysninger.

Borgerne inddrages aktivt
Og der er ikke nogen tvivl om, at der kommer til at ske mange spændende ting i Vallensbæk Kommune, hvor man i høj grad involverer såvel borgere som virksomheder i fremtidsvisionerne.

Blandt andet gennem etableringen af et tech-lab, der i samarbejde med erhvervslivet bliver en digital legeplads for kommunens unge.
”For at opnå det maksimale udbytte af vores indsats har vi endvidere nedsat en taskforce, der består af repræsentanter fra kommunens it-afdeling samt de respektive digitaliseringschefer fra sundhedsområdet, teknisk forvaltning samt borgerservice.

Digitaliseringen skal nemlig være mere end bare et effektiviseringsværktøj. Vallensbæk skal være et godt sted at være, og det, at man måske kan spare nogle penge på driftskontoen, er blot en behagelig sidegevinst. Ikke hovedformålet. Det har politikerne hele tiden været enige i, og det synes jeg er vigtigt”, siger Bjørn Borup.

Som en SmartCity skal Vallensbæk Kommune give nye digitale løsninger til både borgere og virksomheder i byen. Som en SmartCity skal Vallensbæk Kommune give nye digitale løsninger til både borgere og virksomheder i byen.