Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vær egoist når du vælger smartphone

Netop når man vælger smartphone, skal man i særlig grad tænke på sig selv og ens egne behov. For den lille computer er en schweizerkniv, en grønspættebog, et link til vennerne og en hjælper i nøden – og du har den altid på dig.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du har den med dig hele tiden. Den hjælper dig med at finde vej, snakke med venner, finde oplysninger, tjekke togtider, finde åbne butikker, tjekke mail, surfe og så videre. Du kender den ud og ind. Din smartphone er nærmest vokset sammen med dig. Sådan er der i hvert fald mange af os, der har det. Så når du næste gang skal vælge en smartphone, skal du være fuldstændig egoistisk og nøje overveje, om den lever op til dine vaner og dine ønsker.

Men nogle gange skal man jo bryde sine vaner og se sig omkring for at finde ud af, om der er noget endnu bedre. Det kan du nemt gøre med stortesten på de følgende sider og få styr på, hvad du skal lægge vægt på for at blive tilfreds med din næste smartphone.

Den tungeste overvejelse er at vælge ”side” i systemkrigen. Skal det være en mobil med iOS, med Android eller med Windows? Det er nok også det vigtigste valg, for i dag matcher de førende fabrikater hinanden nogenlunde, når det drejer sig om hardware.

iOS – enkelt og reguleret

Apple har haft kæmpe succes med iOS, og grunden er ret enkel: Styresystemet er overskueligt og intuitivt at bruge. Det er let at finde rundt i de forskellige opsætninger.

Desuden er de fleste apps lette at anvende, selvom de kommer fra mange forskellige udviklere. Årsagen er, at Apple opstiller strenge krav til udviklerne. En app skal overholde en del ”regler” og bliver ikke frigivet i Apples app-butik, før den er godkendt af Apple. Det betyder, at appen som regel virker rigtigt godt allerede i første version. Ulempen er, at en række apps ikke bliver udviklet til iOS.

Android – kæmpe univers

Hvor Apples iOS er ”topstyret”, så er Android noget mere anarkistisk. Googles styresystem kan være noget rodet, og det kræver lidt tid at sætte sig ind i det. Men det findes i mange versioner. Hver mobilproducent farver det på sin måde, og det fungerer i sine mange forklædninger godt nok til at være verdens mest populære mobilstyresystem.

Android er den mest åbne platform, så der er slet ikke de samme krav til udviklerne som hos Apple. Det betyder et kæmpe univers af apps. Du kan få programmer, du aldrig vil se på en iPhone. Men du vil også opleve, at en del apps ikke fungerer optimalt. Men er det mangfoldighed, du går efter, når det handler om hardware og software, så er det her du skal kigge.

Windows Phone – smart og mangelfuldt

Dette styresystem er det yngste, og det er Microsofts forsøg – sammen med primært Nokia – på at få en bid af det lukrative mobilmarked. Styre-systemet har vist sig på forholdsvis kort tid at være stabilt, hurtigt og let at arbejde med – især når du skal arbejde på tværs af programmer. Hvilket Windows Phone har til fælles med Apple. Udviklingen af Windows Phone går hurtigt, og det virker på mange måder som en meget stærk konkurrent til de to pionerer.

Men der er et alvorligt minus: Der udvikles for få apps til Windows-platformen. Det er dårligt, at de mest populære ikke er tilgængelige. Måske vil det ændre sig hen over årene. Microsoft ser ud til at ofre store kræfter på at få det til at ske. I dag er Windows Phone-platformen stærkest i business-sammenhæng, især på grund af den fine integration med andre Microsoft-produkter.

Stor eller lille skærm

Næst efter styresystemet er skærmens størrelse og kvalitet de vigtigste para-metre, når du skal vælge. En handy på 3,5-4” eller en klods på 6-7” gør en verden til forskel i dagligdagen.

Store skærme er blevet populære, men du kan sagtens nøjes med en af de mere beskedne, hvis du mest bruger din smartphone til sms, mail og telefonsamtaler. Vil du spille, surfe eller se film, er en større skærm naturligvis at foretrække. Hvis du har plads i tasken eller bukselommen, kan du gå efter en af de helt store modeller, de såkaldte phablets (en sammentrækning af ordene ”phone” og ”tablet”). Til disse kritiske opgaver skal skærmen have så høj opløsning som muligt.

Økonomien spiller naturligvis også ind. Og ganske som med en computer betaler du meget for at få det nyeste. Du kan dog stadig få høj kvalitet for en billig penge, hvis du er villig til at købe sidste sæsons topmodel, som ofte fås til en særdeles fordelagtig pris.

Læs testene her:

Samsung Galaxy Note 3
Apple iPhone 5S
HTC One Max
LG Flex D955
Sony Xperia Z Ultra
Nokia Lumia 1020

Har du behov for mini-USB, micro-HDMI eller andre specialtilslutninger, skal det tjekkes, for det er langtfra alle mobiler, der har hele viften.

Der er et kæmpeudvalg i skærme fra cirka 3,5” til det dobbelte eller mere. Jo flere ting du vil bruge din smartphone til, des større kan skærmen med fordel være.

Som udgangspunkt er et kamera med mange pixel bedre end et med færre. Men det er ikke altid tilfældet. Så tjek test i magasiner for at få sandheden om fotokvaliteten.

Processorerne er meget forskellige på mobilmarkedet, og det er vanskeligt at sammenligne dem på specifikationer. Du kan afprøve mobiler ude i butikkerne. Her kan du tjekke, om den ønskede model opleves hurtig nok.

Om det skal være Android, iOS eller Windows Phone er et personligt valg, der handler meget om vane. Men også dit behov for apps eller integration med pc-applikationer spiller ind.

Nogle telefoner tillader, at du indsætter ekstra hukommelseskort og derved får plads til flere billeder og til datatunge film. Men det er langt fra alle, så er det et behov, skal du undersøge, hvad drømmemobilen tilbyder.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]
[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]